Besluit van de Staatssecretaris van Economische Zaken en de Minister van Financiën van 23 augustus 2013, nr. WJZ / 13118247, tot instelling van het baten-lastenagentschap Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

De Staatssecretaris van Economische Zaken en de Minister van Financiën,

Handelende in overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad;

Gelet op artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001;

Besluiten:

Artikel 1

  • 1. Aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt de status van baten-lastendienst als bedoeld in artikel 10, eerste lid, van de Comptabiliteitswet 2001 verleend.

  • 2. De tenaamstelling van het baten-lastenagentschap komt te luiden: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Artikel 2

Het Instellingsbesluit tijdelijke baten-lastendienst Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt ingetrokken.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 september 2013.

Artikel 4

Dit besluit wordt aangehaald als: Instellingsbesluit baten-lastenagentschap Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 23 augustus 2013

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem.

TOELICHTING

Bij brief van 29 mei 2012 is aan de Tweede Kamer het voornemen kenbaar gemaakt om met ingang van 1 januari 2013 de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in te stellen als baten-lastendienst (Kamerstukken II 2011–2012, 32 009, nr. 1). Dit is volgens de voorhangprocedure van artikel 10 van de Comptabiliteitswet 2001. De Tweede Kamer heeft bij de behandeling van dit voornemen op 30 januari 2013 zich hiertegen niet uitgesproken.

De Algemene Inspectiedienst, de Plantenziektenkundige Dienst en de Voedsel en Waren Autoriteit zijn samengevoegd tot de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit met ingang van 1 januari 2012. Daarmee is invulling gegeven aan de taakstelling van het Kabinet Balkenende IV en is een organisatorische vernieuwingsslag gemaakt.

De Regeling baten-lastendiensten 2011 is met ingang van 1 januari 2013 ingetrokken en vervangen door de Regeling agentschappen. In laatstgenoemde regeling is de naamgeving van de baten-lastendiensten gewijzigd in baten-lastenagentschappen. Het is niet meer nodig om een baten-lastenagentschap per 1 januari van een jaar in te stellen. Onderhavig besluit voorziet in de instelling van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als baten-lastenagentschap met ingang van 1 september 2013.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem.

Naar boven