Logo Hilversum
Bekendmaking coördinatiebesluit en ontwerpbesluiten Monnikenberg, Hilversum

Coördinatiebesluit

Burgemeester en wethouders van Hilversum maken bekend dat de gemeenteraad op 9 januari 2013 heeft besloten toepassing te geven aan artikel 3:30 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening (coördinatieregeling) om het Zorgpark Monnikenberg mogelijk te maken. De coördinatieregeling maakt het mogelijk om de benodigde besluiten voor deze ontwikkeling gezamenlijk voor te bereiden en te coördineren. Voor deze ontwikkeling gaat het om het bestemmingsplan, het beeldkwaliteitsplan, het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder en de omgevingsvergunning voor de activiteit kappen. Het college van burgemeester en wethouders verzorgt de coördinatie tussen de vaststelling van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan en het verlenen van het besluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder en de omgevingsvergunning voor de activiteit kappen. De bevoegdheid tot vaststelling van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan blijft in handen van de gemeenteraad.

Het is niet mogelijk tegen dit coördinatiebesluit bezwaar of beroep in te stellen.

Ontwerpbesluiten

Op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht maken burgemeester en wethouders van Hilversum bekend, dat zij in haar vergadering van 22 januari 2013 hebben besloten om met ingang van 1 februari 2013 gedurende zes weken de volgende stukken voor een ieder ter inzage te leggen:

• Ontwerpbestemmingsplan Monnikenberg

Op 1 februari 2012 heeft de gemeenteraad het besluit genomen in te stemmen met het Masterplan Monnikenberg en een bestemmingsplanprocedure te starten om te komen tot een herontwikkeling van de locatie Monnikenberg. Van 1 juni 2012 tot 12 juli 2012 heeft het voorontwerp bestemmingsplan Monnikenberg ter inzage gelegen in het kader van de inspraakprocedure. Op basis van het voorontwerp bestemmingsplan Monnikenberg en de binnengekomen reacties is nu een ontwerpbestemmingsplan opgesteld. De herontwikkeling (een initiatief van het Goois Natuurreservaat, HPG Hilversum, Merem Behandelcentra en Tergooiziekenhuizen) omvat de ontwikkeling van een zorgpark, inclusief nieuwbouw van Tergooiziekenhuizen en Merem Behandelcentra, de bouw van een parkeergarage voor 1.500 auto’s, de bouw van ca. 600 woningen en een verdere natuurontwikkeling.

Het plangebied Monnikenberg ligt aan de oostzijde van Hilversum. Het plangebied wordt begrensd door de spoorlijn Hilversum – Amersfoort aan de noordzijde, de snelweg A27 aan de oostzijde en de Soestdijkerstraatweg aan de zuidzijde. De westgrens wordt gevormd door het Oostereind en globaal gesproken de denkbeeldige lijn in het verlengde daarvan tot aan de spoorlijn. Met het nieuwe bestemmingsplan Monnikenberg worden de geldende bestemmingsplannen Monnikenberg uit 1972 en (deels) Buitengebied uit 2002 herzien.

• Milieu Effect Rapport (MER)

Eveneens op 1 februari 2012 heeft de gemeenteraad het advies van de Commissie voor de m.e.r. over de Reikwijdte en detailniveau van het MER overgenomen. Op basis hiervan hebben de initiatiefnemers het MER opgesteld.

Het MER ligt ook ter inzage. In het MER is verantwoord hoe de keuzes ten aanzien van het plan gemaakt zijn en wat de milieueffecten van het plan zijn.

• Ontwerp beeldkwaliteitsplan

Tegelijkertijd met het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan is ook een ontwerp beeldkwaliteitsplan inclusief procesvoorstel voor Monnikenberg opgesteld. Dit zal na de ter visielegging en na de behandeling van eventuele zienswijzen vastgesteld worden door de gemeenteraad als welstandsbeleid voor dit gebied.

• Ontwerpbesluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder

Het bestemmingsplan maakt geluidgevoelige bestemmingen (wonen, zorg en onderwijs) mogelijk. De geluidsbelasting op die bestemmingen voldoen niet aan de waarden zoals die zijn voorgeschreven in de Wet geluidhinder. Het gaat daarbij om zowel spoorweglawaai als wegverkeerslawaai. Die waarden moeten bij de vaststelling van het bestemmingsplan in acht worden genomen wanneer de betreffende gronden in een geluidszone zijn gelegen (vanwege weg en spoor). Onder voorwaarden is echter een hogere geluidsbelasting dan de voorkeurswaarde mogelijk. Hiervoor moet een ‘hogere waarde procedure’ doorlopen worden, waarbij het college ontheffing verleent van de voorkeursgrenswaarde (hogere waarde).

• Ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteit kappen

Voor de realisatie van het zorgpark moeten bomen gekapt en gecompenseerd worden. Er is sprake van noodzakelijke bomenkap over meerdere fasen, waarbij voor de bouw van het nieuwe Ziekenhuis zich nu de eerste (en qua aantal bomen veruit de belangrijkste) fase aandient om in 2014 te kunnen starten met bouwen. De omgevingsvergunning maakt het kappen van 1457 bomen mogelijk.

Inzage

Het coördinatiebesluit, het ontwerpbestemmingsplan met alle bijlagen, het MER, het ontwerp beeldkwaliteitsplan, het ontwerpbesluit hogere grenswaarden Wet geluidhinder en het ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteit kappen liggen van 1 februari 2013 tot en met 14 maart 2013 ter visie bij de afdeling Publiekszaken, Oude Enghweg 23. De balie is iedere werkdag geopend tussen 08.30 – 17.00 uur en op donderdagavond tussen 17.00 – 19.30 uur. Tegen betaling van leges kan een afschrift verstrekt worden van de ter visie gelegde stukken. De stukken zijn digitaal in te zien op www.hilversum.nl en daarnaast kan het ontwerpbestemmingsplan ook worden ingezien op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Informatieavond

Op dinsdagavond 12 februari 2013 is er een informatieavond voor alle omwonenden en overige belangstellenden in Hilversum. Tijdens deze avond is er een korte toelichting van het ontwerpbestemmingsplan, het MER en de overige ontwerpbesluiten. Hierna is er gelegenheid om hierover vragen te stellen. Na de presentatie is er een informatiemarkt met gelegenheid om uw overige vragen over plan Monnikenberg te stellen.

U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. De informatieavond is op 12 februari 2013 van 19.30 tot 21.00 uur in de Burgerzaal van het Raadhuis, Dudokpark 1 te Hilversum.

Zienswijze

Gedurende de periode van ter visie ligging kan een ieder schriftelijk en mondeling een zienswijze geven over de ontwerpbesluiten. Wij verzoeken u in uw zienswijze kenbaar te maken tegen welk ontwerpbesluit uw zienswijze zich richt.

Zienswijzen die betrekking hebben op het ontwerpbestemmingsplan of het ontwerp beeldkwaliteitsplan dienen gericht te worden aan de Gemeenteraad van Hilversum, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum.

Hoewel over het MER geen besluit wordt genomen kunt u wel een zienswijze op het MER indienen. Dat kan als u van mening bent dat het MER:

  • niet voldoet aan het Advies Reikwijdte en detailniveau;

  • feitelijke onjuistheden bevat;

  • strijdigheden met wettelijke bepalingen bevat.

Zienswijzen op het MER kunt u richten aan de Gemeenteraad van Hilversum, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum.

Zienswijzen die betrekking hebben op het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidshinder of het ontwerpbesluit omgevingsvergunning voor de activiteit kappen dienen gericht te worden aan het college van Burgemeester en wethouders, Postbus 9900, 1201 GM Hilversum.

Wij benadrukken dat het niet mogelijk is via elektronische weg te reageren. Alle zienswijzen worden toegevoegd aan de ter visie liggende stukken en zijn daarmee openbaar.

Omdat het bestemmingsplan Monnikenberg de bouw van meer dan 11 woningen mogelijk maakt is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit heeft geen gevolgen voor deze fase, maar wel voor de beroepsfase die volgt na de vaststelling van het plan.

Voor het inwinnen van informatie en het mondeling naar voren brengen van zienswijzen kunt u contact opnemen met mevrouw S. Wiedemeijer, telefoon 035 – 629 2262.

Hilversum, 31 januari 2013

Burgemeester en wethouders van Hilversum

Naar boven