Logo Bergen (NH)
Ontwerpbestemmingsplan Fietspad Alkmaar – ’t Woud, Bergen (NH)

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen (NH) maken ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat met ingang van donderdag 29 augustus 2013 voor een periode van zes weken het ontwerpbestemmingsplan ‘Fietspad Alkmaar – ’t Woud’ voor een ieder ter inzage ligt.

Inhoud

De gemeente is voornemens om een fietspad aan te leggen tussen Alkmaar en Egmond (’t Woud). Het nieuwe fietspad begint aan de Krommedijk ter hoogte van de Wimmenummervaart en loopt vervolgens langs deze vaart richting de Bergerringsloot en daarna langs de Kromme Sloot (het tracé is naar aanleiding van de inspraak aangepast). Het fietspad loopt tot en met de gemeentegrens met Alkmaar. Langs het traject dienen enkele watergangen gekruist te worden. Dat zal gebeuren middels een brug of een dam met een duiker.

Aanpassingen

Naar aanleiding van de inspraak en het vooroverleg met de instanties (provincie, hoogheemraadschap, etc.) is het bestemmingsplan op diverse punten aangepast. Hieronder een opsomming van de aanpassingen:

  • De westzijde van het fietspad heeft een andere route gekregen (langs de Kromme Sloot in plaats van de Doode Vaart).

  • De positionering van de gasleidingen is op de verbeelding aangepast evenals in de toelichting. Ook is er onderscheid gemaakt tussen de verschillende leidingen (zowel bestaand als nieuw). Ook zijn de belemmeringstroken verduidelijkt.

  • De bouwwerken die ten dienste van de bedoelde gasleidingen mogen worden gebouwd, mogen een hoogte hebben van 3m in plaats van 1m.

  • Artikel 6 van de planregels is geheel aangepast conform de planregels van het rijksinpassingsplan Gasopslag Bergermeer.

  • In de toelichting is de tekst over het rijksinpassingsplan aangepast.

  • Het ontwerpbestemmingsplan is voor wat betreft de EHS, weidevogelleefgebied, compensatie, natuureffecten en alternatieve route herschreven om aan de opmerkingen van de provincie tegemoet te komen.

  • Het voormalige vliegveld mag niet worden gebruikt als compensatielocatie voor het gehele fietspad (slechts deels). Dit is samen met enkele tekstuele opmerkingen van het hoogheemraadschap over het project Waterberging Vliegveld Bergen aangepast.

  • Aan artikel 4.1 van de planregels is toegevoegd dat onder deze bestemming eveneens wordt verstaan ‘stuwen’ en ‘voorzieningen voor de waterhuishouding’.

Naast deze aanpassingen is er nog een aantal ambtelijke wijzigingen doorgevoerd. Deze hebben te maken met de nieuwe standaarden voor bestemmingsplannen (IMRO2012), de vaststelling van het bestemmingsplan ‘Landelijk Gebied Zuid’ en de wijziging van de provinciale ruimtelijke verordening (geen ontheffingen meer).

Het nieuwe bestemmingsplan vervangt het oude plan en beoogt voor het betreffende plangebied een actuele en eenduidige planologisch-juridische regeling te bieden.

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan met imrocode NL.IMRO.0373.BPG09004fietspadAW-B001 ligt samen met de daarbij behorende stukken met ingang van donderdag 29 augustus 2013 gedurende zes weken ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis van Bergen, Jan Ligthartstraat 4 te Alkmaar op werkdagen gedurende openingstijden en kan eveneens op donderdagavond tussen 17.00 uur en 20.00 uur worden ingezien. Tevens is het bestemmingsplan raadpleegbaar op de gemeentelijke website, www.bergen-nh.nl , bij ‘Projecten en plannen’ onder ‘Bestemmingsplannen’ of op www.ruimtelijkeplannen.nl .

Zienswijzen

Gedurende de termijn van ter inzage legging kan een ieder naar aanleiding van het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of mondeling een zienswijze naar voren brengen bij de gemeenteraad. Uw schriftelijke zienswijze kan worden gericht aan de gemeenteraad van Bergen, Postbus 175, 1860 AD in Bergen. Wij verzoeken u boven aan de brief te vermelden ‘zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan Fietspad Alkmaar – ’t Woud’. Als u gebruik wilt maken van de mogelijkheid een mondelinge zienswijze naar voren te brengen, dan kunt u binnen de genoemde termijn van zes weken een afspraak maken met de heer B. Limmen van de afdeling Ontwikkeling, team Vormgeving, telefoonnummer 072 – 8880 364.

Voor zowel de schriftelijke als de mondelinge zienswijze geldt, dat gemotiveerd moet worden aangegeven op welke onderdelen van het ontwerpbestemmingsplan de reacties betrekking hebben.

Bergen, 28 augustus 2013

Burgemeester en wethouders van Bergen (NH)

Naar boven