Verordening restitutie contributie Accountants-Administratieconsulenten

Het bestuur van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants maakt, gelet op artikel 23, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep, onderstaande verordening bekend, welke door de ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants op 24 juni 2013 is vastgesteld.

De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants,

Gelet op de artikelen 5, eerste lid en 19, tweede lid, aanhef en onderdeel m, van de Wet op het accountantsberoep en artikel 2, eerste lid, van de Verordening op het surplusvermogen;

Stelt de volgende verordening vast:

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder:

accountant:

een accountant als bedoeld in artikel 1 van de Wet op het accountantsberoep;

Accountant-Administratieconsulent:

de accountant die met de vermelding van de beroepstitel van Accountant-Administratieconsulent is ingeschreven in het accountantsregister;

accountantsregister:

het accountantsregister, bedoeld in artikel 36, eerste lid, van de Wet op het accountantsberoep;

contributiegroep:

een contributiegroep als bedoeld in artikel 2 van de Algemene contributieverordening 2013.

Artikel 2

  • 1. Aan de Accountant-Administratieconsulent die gedurende geheel 2013 ingeschreven is geweest in het accountantsregister, wordt een korting op de contributie verleend welke wordt vastgesteld op grond van de Contributieverordening 2014.

  • 2. De korting bedraagt voor:

    • de Accountant-Administratieconsulent welke op 1 januari 2013 was ingedeeld in de contributiegroep voor openbaar accountants: € 782,–.

    • de Accountant-Administratieconsulent welke op 1 januari 2013 was ingedeeld in de contributiegroep voor intern accountants en overheidsaccountants: € 523,–

    • de Accountant-Administratieconsulent welke op 1 januari 2013 was ingedeeld in de contributiegroep voor accountants in business: € 262,–.

    • de Accountant-Administratieconsulent welke op 1 januari 2013 was ingedeeld in de contributiegroep voor leden zonder arbeidsinkomen: € 101,–.

Artikel 3

  • 1. De korting, bedoeld in artikel 2, komt aan een Accountant-Administratieconsulent ten goede door middel van verrekening met de contributie welke hij als accountant verschuldigd is op grond van de Contributieverordening 2014.

  • 2. Aan de Accountant-Administratieconsulent welke voldoet aan de eis, bedoeld in artikel 2, eerste lid maar aan wie geen mededeling van verschuldigde contributie voor 2014 wordt gedaan, wordt de korting als bedoeld in artikel 2, tweede lid na een daartoe strekkend verzoek uitbetaald.

Artikel 4

  • 1. Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2014.

  • 2. Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening restitutie contributie Accountants-Administratieconsulenten.

De ledenvergadering van de Nederlandse beroepsorganisatie van accountants,

Goedgekeurd bij besluit van de minister van Financiën d.d. 19 augustus 2013, nr. FM/2013/1294 M.

TOELICHTING

Algemeen

Op 16 december 2009 is door de ledenvergaderingen van de NOvAA en het NIVRA het fusievoorstel aanvaard. Uit dat fusievoorstel, maar ook uit de Wet op het accountantsberoep, volgt dat het deel van het vermogen van de NOvAA dat het vermogen overschrijdt dat zij op basis van ledenaantallen en het vermogen van het NIVRA per 31 december 2010 in de fusieorganisatie moet inbrengen (hierna: surplusvermogen), op nader te bepalen wijze apart zal worden gezet en onder beheer van de Accountants-Administratieconsulenten zal blijven. Verder is bepaald dat het surplusvermogen op een door Accountants-Administratieconsulenten te bepalen wijze terug zal vloeien naar de Accountants-Administratieconsulenten. Later is door de ledenvergadering van de NOvAA vastgesteld dat het surplusvermogen onder andere wordt aangewend om aan Accountants-Administratieconsulenten een korting op de verschuldigde contributie te verlenen. De aanwending van het surplusvermogen is door de ledenvergadering vastgelegd in de Verordening op het surplusvermogen.

Met deze verordening wordt de restitutie van het surplusvermogen in de vorm van een contributievermindering vastgelegd. Hierbij is onder andere vastgelegd dat de restitutie plaats zal vinden door middel van verrekening met de contributie welk een Accountant-Administratieconsulent verschuldigd is voor het kalenderjaar 2014. Omdat de contributieverplichting een bestuursrechtelijke geldschuld is, is voor verrekening van bedragen met die verplichting een grondslag in een verordening vereist, ook als de verrekening tot voordeel van een Accountant-Administratieconsulent strekt.

Uit het fusievoorstel vloeit voort dat de contributievermindering alleen Accountants-Administratieconsulenten toekomt en derhalve niet aan accountants die uitsluitend met de beroepstitel Registeraccountant in het accountantsregister zijn ingeschreven.

Artikelsgewijs

Artikel 1

In dit artikel zijn definities van begrippen opgenomen.

Artikel 2

Dit artikel 2 bevat de kern van de kortingsregeling. De korting wordt toegekend aan accountants die geheel 2013 met de beroepstitel Accountant-Administratieconsulent ingeschreven zijn geweest in het accountantsregister van de NBA. Hieruit volgt, dat een Accountant-Administratieconsulent van wie de inschrijving bij wijze van maatregel door de Accountantskamer in 2013 (tijdelijk) is doorgehaald, niet in aanmerking komt voor de korting.

Voor het bedrag van de korting is van belang in welke contributiegroep een Accountant-Administratieconsulent op 1 januari 2013 was ingedeeld. Een wijziging van de indeling in een contributiegroep na 1 januari 2013 is dus niet meer van invloed op de grootte van de toe te kennen korting.

De korting bedraagt 63% van de contributie welke met de Ontwerp-Contributieverordening 2014 aan de ledenvergadering wordt voorgesteld. De korting leidt tot een vermindering van de contributie-inkomsten in 2014 ter grootte van iets meer dan € 4 miljoen.

Artikel 3

Het bedrag van de korting zal worden verrekend met het bedrag dat aan contributie verschuldigd is voor het kalenderjaar 2014. De verrekening wordt tot uitdrukking gebracht op de contributienota voor 2014. Er zijn echter situaties denkbaar waarin een Accountant-Administratieconsulent wel in aanmerking komt voor een korting, maar geen contributienota voor 2014 meer ontvangt. Dat doet zich bijvoorbeeld voor als een Accountant-Administratieconsulent op 31 december 2013 wordt doorgehaald. De doorhaling geschiedt dan om 00.00 uur en de Accountant-Administratieconsulent voldoet dus aan de eis voor de kortingverlening, maar ontvangt geen nota meer voor 2014. In zo’n situatie wordt de korting op verzoek uitbetaald.

Verrekening met een contributienota voor 2014 kan ook nog leiden tot een aan de Accountant-Administratieconsulent uit te betalen bedrag. Dat kan zich bijvoorbeeld voordoen als de contributie wordt verminderd vanwege een laag arbeidsinkomen, of een doorhaling van de inschrijving in de loop van januari 2014.

Uit de regeling volgt verder dat een accountant die in 2013 ingeschreven is geweest maar van wie de inschrijving in de loop van 2014 wordt doorgehaald – en welke accountant op grond van de Algemene contributieverordening derhalve recht heeft op restitutie van een deel van de betaalde contributie voor 2014 – niet zal worden geconfronteerd met een gedeeltelijke verrekening van de toegekende korting. De desbetreffende accountant heeft voor de toekenning van de korting immers voldaan aan de eis die bij deze verordening is gesteld.

Bij de behandeling van een verzoek tot vermindering van contributie op grond van de hoogte van het arbeidsinkomen, bedoeld in artikel 8 Algemene Contributieverordening, wordt onder de verschuldigde contributie verstaan de contributie verschuldigd op grond van de Contributieverordening 2014. Hierbij wordt de restitutie op basis van het surplusvermogen buiten beschouwing gelaten.

Artikel 4

Dit artikel bevat de inwerkingtredingsbepaling en de citeertitel van de verordening.

Naar boven