Logo KatwijkTijdelijke ontheffing Vinkenweg Rijnsburg

Zaaknummer:

Gemeente Katwijk

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Sinds 2 maart 2003 is de Vinkenweg in Rijnsburg permanent afgesloten ter hoogte van huisnr. 72. Slechts enkele aangewezen categorieën personen/bedrijven komen in aanmerking voor een ontheffing van de afsluiting. Op 7 april 2009 heeft B&W een nieuwe regeling ‘ontheffing afsluiting Vinkenweg Rijnsburg’ vastgesteld. Op 29 januari 2013 heeft B&W een gewijzigde regeling ontheffingen inrijverbod Vinkenweg vastgesteld.

De gemeente Teylingen voert werkzaamheden uit aan de Rijnsburgseweg in Voorhout. Als gevolg hiervan dient het verkeer op de Rijnsburgseweg in Voorhout gedurende ongeveer drie weken om te rijden. Dit houdt in dat het gemotoriseerde verkeer dient om te rijden via N206. Voor de fietsers en voetgangers is er gelegenheid binnen het werkvak te verplaatsen. De Rijnsburgseweg wordt ook gebruikt door agrarische voertuigen. Het omrijden voor agrarische voertuigen brengt een onevenredige belasting van omliggende wegen omdat deze voertuigen op dit deel geen gebruik mogen maken van de N206. Er zijn agrariërs die door de werkzaamheden tot wel 15 km dienen om te rijden met hun voertuigen.

De met deze nota bedoelde ontheffing inrijverbod Vinkenweg Rijnsburg geldt uitsluitend voor agrarische voertuigen en uitsluitend voor de periode waarbinnen de werkzaamheden zijn gepland. Hiermee wordt afgeweken van de ontheffing uit de Regeling inrijverbod Vinkenweg Rijnsburg, omdat de ontheffing daarbij voor 24 uur wordt verleend. Daarnaast wordt afgeweken van de bijlage bij de Regeling. Daarin staat namelijk niet dat aan uitsluitend agrarische voertuigen een ontheffing wordt verleend. De uitzonderlijke situatie (onevenredige belasting voor een periode van ongeveer drie weken van een specifieke groep voertuigen) rechtvaardigt de afwijking van de Regeling inrijverbod Vinkenweg Rijnsburg.

Argumenten:

Onevenredig veel omrijden

Door de werkzaamheden aan de Rijnsburgseweg in Voorhout dient het gemotoriseerde verkeer om te rijden. Hieronder vallen ook de agrarische voertuigen die naar de landbouwgronden in de directe omgeving rijden. Voor het gemotoriseerde verkeer is de omleidingsroute via de N206. Agrarische voertuigen mogen geen gebruik maken van de provinciale wegen

Veiligheid

Het agrarische verkeer mag geen gebruik maken van de N206 waar het overige gemotoriseerde verkeer wel gebruik van mag maken. Het is geen gewenste situatie dat bijvoorbeeld tractoren gebruik gaan maken van wegen waar veel fietsers rijden. Ook op doorgaande wegen is het niet wenselijk, agrarisch verkeer zorgt voor opstoppingen en gevaarlijke inhaalmanoeuvres.

Spoed

In verband met de start van de werkzaamheden op maandag 19 augustus 2013 is op 16 augustus 2013 een parafenbesluit genomen, teneinde mogelijk te maken dat de werkzaamheden op maandag 19 augustus 2013 konden aanvangen. Met dit besluit bekrachtigt uw college het bedoelde parafenbesluit.

BESL UIT

Bekrachtigen van het parafenbesluit van 16 augustus 2013 waarbij:

1. ingevolge artikel 10, tweede lid van Regeling ontheffingen inrijverbod Vinkenweg Rijnsburg in te stemmen met het afwijken van artikel 1 van de Regeling ontheffingen inrijverboden als gevolg van de tijdelijke werkzaamheden aan de Rijnsburgseweg in Voorhout;

2. in afwijking van artikel 1 van de Regeling als genoemd onder 1. een tijdelijke ontheffing inrijverbod Vinkenweg Rijnsburg te verlenen met ingang van 19 augustus 2013 voor uitsluitend agrarische voertuigen gedurende de periode dat de werkzaamheden aan de Rijnsburgseweg in Voorhout ten uitvoer worden gebracht.

Katwijk 16 augustus 2013

het college van Burgemeester en wethouders,
Namens deze, D. Kistemaker
Afdelingshoofd van de afdeling Beheer en Vastgoed

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u binnen 6 weken na verzenddatum van deze brief bezwaar maken. Stuur uw brief naar: het college van burgemeester en wethou­ders, Gemeente Katwijk, Postbus 589, 2220 AN Katwijk. Vermeld in uw brief uw naam en adres, de datum, de omschrijving van het besluit en de reden van uw bezwaar. Graag een kopie van het besluit meesturen.

U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal in dienen. Kijk hiervoor op www.katwijk.nl.

Bij spoed kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter, sector bestuursrecht, van de rechtbank te Den Haag, Postbus 20302, 2500 EH Den Haag. Graag een kopie van het bezwaarschrift toevoegen. Digitaal indienen kan ook via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. U moet daarvoor wel een elektronische handtekening (DigiD) hebben.

Naar boven