Logo Groningen (Gr)
11 Vastgestelde bestemmingsplannen, Groningen

Bedrijventerrein Koningsweg’

‘Beijum’

‘Lintdorpen en Ruischerbrug’

‘Hortusbuurt – Noorderplantsoen’

‘Kranenburg – Stadspark’

‘Ruskenveen 2012’

‘Sontweggebied – Damsterdiep’

‘Bedrijventerrein Zuidoost’

‘Van Heemskerckstraat’

‘Pleiadenlaan-oost 2’

‘Paddepoel centrum’

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad op 26 juni 2013 de volgende elf bestemmingsplannen heeft vastgesteld: Bedrijventerrein Koningsweg, Beijum, Lintdorpen en Ruischerbrug, Hortusbuurt – Noorderplantsoen, Kranenburg – Stadspark, Ruskenveen 2012, Sontweggebied – Damsterdiep, Bedrijventerrein Zuidoost, Van Heemskerckstraat, Pleiadenlaan-oost 2 en Paddepoel centrum.

  • 1. Het bestemmingsplan Bedrijventerrein Koningsweg heeft betrekking op het gebied dat globaal wordt omsloten door het Damsterdiep, het Eemskanaal en de Beneluxweg (oostelijke ring), en een gebiedje tussen de Rijksweg en de Driewegsluis (de voormalige sluiswachterswoning met omliggende percelen).

    Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 22 februari 2013 tot en met 4 april 2013 ter inzage heeft gelegen. Hierbij zijn enkele definities toegevoegd of geschrapt, is de regeling voor bedrijfs-woonwagens op een aantal onderdelen aangepast, is de regeling voor productiegebonden detailhandel verruimd, is de wijzigingsbevoegdheid voor een verkooppunt van motorbrandstoffen gewijzigd in een afwijkingsbevoegdheid en zijn nog enkele redactionele wijzigingen aangebracht.

  • 2. Het bestemmingsplan Beijum heeft betrekking op het gebied dat globaal wordt begrensd door de oostelijke ringweg en het Boterdiep aan de westkant, het Spakenpad aan de noord- en oostkant en het recreatiegebied Kardinge aan de zuidkant. Dit nieuwe plan maakt tevens de nieuwbouw mogelijk van het woon-, zorg- en behandelcentrum Innersdijk.

    Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 11 januari 2013 tot en met 21 februari 2013 ter inzage heeft gelegen. In de regeling van woonwagens zijn binnenplanse afwijkingsbevoegdheden opgenomen om af te wijken van onderlinge afstanden, afstanden tot de weg en tot de perceelsgrenzen. Ook is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor duurzame energieopwekking.

  • 3. Het bestemmingsplan Lintdorpen en Ruischerbrug heeft betrekking op de dorpen Noorderhoogebrug, Ruischerbrug, Middelbert en Engelbert. Ook de agrarische gronden aan weerszijden van Middelbert en Engelbert zijn meegenomen. Hier is de bestaande agrarische bestemming opnieuw gevestigd.

    Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 22 februari 2013 tot en met 4 april 2013 ter inzage heeft gelegen. De ligging van twee bouwpercelen aan de Woldweg is gewijzigd en tevens zijn zij verruimd, de agrarische bestemming aan de Engelberterweg is gehandhaafd conform het vorige bestemmingsplan voor zover de gronden in eigendom zijn van de bewoners. Op het perceel Rijksweg 136 is de belemmeringenstrook van de gasleiding aangegeven. Er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor het vergroten van de oppervlakte van bedrijfsgebouwen tot maximaal 525 m2. De rioolpersleidingen die naar de waterzuiveringsinstallatie in Garmerwolde lopen zijn nu aangeduid op de verbeelding en van een beschermende regeling voorzien. Net als in het buitengebied is nu opgenomen dat er, via een afwijkingsbevoegdheid, in voormalige boerderijen (in de bestemmingen Wonen-1 en Wonen-2) maximaal twee wooneenheden gerealiseerd mogen worden.

  • 4. Het bestemmingsplan Hortusbuurt – Noorderplantsoen heeft betrekking op de Hortusbuurt, het Noorderplantsoen en het gebied ten oosten van de kruising Boterdiep-Korreweg, het voormalig Circusterrein. Dit gebied, met uitzondering van het voormalig Circusterrein, maakt sinds 1991 deel uit van het Beschermd Stadsgezicht Binnenstad. Het bestemmingsplan beoogt een goed kader te bieden waarmee de bebouwing en de openbare ruimte optimaal kunnen worden beheerd. Behoud van de ruimtelijk-functionele en de ruimtelijke structuur met de waardevolle cultuurhistorische kenmerken is het uitgangspunt.

    Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 7 december 2012 tot en met 17 januari 2013 ter inzage heeft gelegen. Het bouwvlak van kringloopbedrijf Mamamini is beperkt om uitbreiding te voorkomen. Een prieel/tuinhuisje dat hoort bij een pand aan de Marktstraat is op de plankaart ingetekend en de hoogtes van een aantal aanbouwen aan panden aan de Zuiderkerkstraat, de Ossenmarkt en de Marktstraat zijn verkleind. De aanduiding voor een mogelijk te realiseren kiosk in het Noorderplantsoen is beperkt verkleind en er is een maximum aantal dagen voor de opbouw en afbraak van zowel grote als middelgrote evenementen in het plantsoen opgenomen. Ook is de Evenementenkaart Noorderplantsoen in het bestemmingsplan opgenomen met de aanduiding ‘evenemententerrein’. Aan de Grote Rozenstraat is een aantal goot- en bouwhoogtes aangepast, een bestaande schuur is positief bestemd en de bouwhoogte op het binnenterrein is beperkt. Ook is een maximale bouwhoogte van 4 meter opgenomen voor een perceel achter de Nieuwe Kijk in’t Jatstraat. Een verleende vergunning voor een bouwplan aan de Nieuwe Ebbingestraat is strak ingetekend en er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen voor een perceel aan de Kleine Kruisstraat naar een hoogte van maximaal 13 meter. In de toelichting is een tekst overgenomen over eenlaagse huisjes. Ten aanzien van een ondergrondse hoogspanningsleiding is de belemmerde strook verbreed naar 6 meter, is een aanlegvergunningenstelsel toegevoegd en zijn de bouwregels aangepast in die zin dat de maximale hoogte van 3 meter is geschrapt voor bouwwerken ten behoeve van de leiding. De bestemming Dienstverlening, die geldt voor de watertoren aan de Noorderbinnensingel, is verruimd, bestaande onderdoorgangen zijn positief bestemd, de bestemming Horeca voor voormalig ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ is verruimd naar daghoreca én restaurants en er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen binnen de bestemming Groen om (een deel van) het bestaande parkeerterrein bij ‘Jantje zag eens pruimen hangen’ om te zetten naar terras. Verder zijn openbare toiletten expliciet genoemd onder additionele voorzieningen binnen de bestemming Groen en is de bestemming Maatschappelijk, voor zover die geldt voor de voormalige school aan de Boteringesingel 14, aangevuld met de functie wonen, conform de mogelijkheden die er waren op grond van het vorige bestemmingsplan. Tot slot is de bestemming van de bestaande tuin op het achtererf van Zoutstraat 16 gewijzigd naar de bestemming Tuin en zijn een aantal bouwhoogtes rondom deze tuin aangepast.

  • 5. Het bestemmingsplan Kranenburg – Stadspark omvat het Martini Trade Park, het Stadspark, de woonwijk Buitenhof, de woonwagenlocatie De Kring en de bedrijvenstrook Kranenburg. Het bestemmingsplan is in hoofdzaak een actualisatie van de geldende bestemmingsplannen die voor het plangebied gelden. De belangrijkste nieuwe ontwikkeling is dat het bestemmingsplan nu ook de vestiging van kantoren op Kranenburg toelaat.

    Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 22 februari 2013 tot en met 4 april 2013 ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen hebben betrekking op het verruimen van de toegestane functies op het bedrijventerrein Kranenburg, het toevoegen van een definitie van het begrip evenement in de planregels, het wijzigen van de bestemming Groen in Maatschappelijk voor een gedeelte in de zuidwesthoek van het terrein van Stichting Novo en enkele tekstuele aanpassingen in de bestemming Leiding-Gas.

  • 6. Het bestemmingsplan Ruskenveen 2012 heeft betrekking op het gebied dat globaal wordt begrensd door de Zuiderweg aan de westzijde, de Peizerweg (t/m de bocht bij de Campinglaan) aan de zuidzijde, het voormalig SuikerUnie-terrein en de vloeivelden aan weerszijden van de spoorlijn Groningen-Leeuwarden. Het bestemmingsplan is in hoofdzaak een actualisatie van de geldende bestemmingsplannen die voor het plangebied gelden. Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 25 januari 2013 tot en met 7 maart 2013 ter inzage heeft gelegen. De bestemming Leiding-Hoogspanningsverbinding is gewijzigd in Leiding-Hoogspanning en de breedte van bijbehorende belemmeringenstrook is aangepast op de verbeelding. Voorts zijn enkele tekstuele aanpassingen gedaan in de toelichting en regels en zijn regels toegevoegd waarbij een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken of werkzaamheden is vereist. Er zijn tekstuele wijzingingen aangebracht ten behoeve van de bestemming Leiding – Gas en de groepsrisicoberekening is opnieuw uitgevoerd. Er zijn afwijkingsbevoegdheden opgenomen voor bouwen tot op 1 meter van de perceelgrens in de bestemming Bedrijventerrein, voor het toestaan van ondergeschikte detailhandel op bedrijventerreinen en een algemene afwijkingsbevoegdheid voor duurzame energieopwekking.

  • 7. Het bestemmingsplan Sontweggebied – Damsterdiep heeft betrekking op het gebied dat globaal wordt begrensd door het Damsterdiep, het Van Starkenborghkanaal/Winschoterdiep, de zuidelijke ringweg en de Europaweg/het Balkgat. Het Eemskanaal behoort niet tot het plangebied evenmin als de Sontweg. Het bestemmingsplan is in hoofdzaak een actualisatie van de geldende bestemmingsplannen die voor het plangebied gelden. Verder wordt het bedrijventerrein tussen het Damsterdiep en het Eemskanaal aan het gezoneerde Industrieterrein Groningen Zuidoost onttrokken en is een woonbuurtje met meer grondgebonden woningen opgenomen in plaats van het reeds toegestane woningcomplex in de Kop van Oost fase II.

    Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 25 januari 2013 tot en met 7 maart 2013 ter inzage heeft gelegen. Binnen de bestemming Bedrijventerrein-2 zijn de mogelijkheden voor onzelfstandige kantoren verruimd en zijn, via een afwijkingsbevoegdheid, ondergeschikte detailhandel en één kleinschalige daghorecagelegenheid mogelijk gemaakt. Er is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen om bouwvlakken binnen de bestemmingen Detailhandel en Bedrijventerrein-2 te vergroten en het begrip standplaats is verduidelijkt. Ook is de term nutsvoorziening vervangen door gasontvangstation en zijn kwetsbare objecten meer beschermd tegen het gasontvangstation. Ten behoeve van woningbouw in de Kop van Oost (fase II en de reeds lang bestaande woningen aan Eemskanaal-zuidzijde) is de gemeentelijke standaardregeling voor de bestemming Wonen toegevoegd. De ondergrondse gas-, hoogspannings- en rioolleidingen zijn beter beschermd en bij de Euvelgunnerbrug is de bouwgrens teruggelegd. Een aantal overbodige bepalingen is geschrapt en er is een aantal toevoegingen; een abusievelijk niet opgenomen bouwvlak ten zuiden van de Finse Haven, een regeling voor de bestaande geluidzoneringsplichtige inrichting ter plaatse van Bornholmstraat 18 en een afwijkingsbevoegdheid voor duurzame energieopwekking.

  • 8. Het bestemmingsplan Bedrijventerrein Zuidoost omvat het bedrijvengebied in het zuidoosten van de stad ten zuiden van de N7/A7. Het gebied kent verschillende bedrijventerreinen, waaronder het oude terrein Winschoterdiep Euvelgunne, de vuilstort De Stainkoeln, het recente terrein Eemspoort en het nieuwe terrein Roodehaan. Het bestemmingsplan ‘Bedrijventerrein Zuidoost’ legt in hoofdzaak de bestaande situatie vast. Er spelen geen belangrijke nieuwe ontwikkelingen.

    Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 8 maart 2013 tot en met 18 april 2013 ter inzage heeft gelegen. In de toelichting zijn de tekst en de kaartjes over de fiets- en groenstructuur aangepast, de plankaart is aangepast met een groenstructuur langs de Bremenweg. Verder is aan de planregels van de bestemming Groen toegevoegd dat de breedte van deze bestemming gemiddeld minimaal 5 meter van de insteek van de Hunze bedraagt.

    Bij de Stainkoeln is op de plankaart de omvang van het bouwvlak vergroot, in de planregels is met betrekking tot de oostelijke randzone van De Stainkoeln, die de bestemming Bedrijventerrein – onbebouwd heeft gekregen, opgenomen dat deze zone haar groene karakter dient te behouden; verder is de bestemming van een smalle strook grond bij de faunapassage onder de Europaweg veranderd van Bedrijventerrein in Groen. Bij het Makro-pand is aan de zijde van de Bremenweg de bouwhoogte in overeenstemming gebracht met de bouwhoogte van het gerealiseerde bouwplan. Langs het Winschoterdiep is een zonering opgenomen op basis van de Richtlijnen Vaarwegen 2011. Tot slot zijn in de bestemming Leiding-Gas enkele tekstuele aanpassingen aangebracht.

  • 9. Het bestemmingsplan Van Heemskerckstraat voor het voormalige zogenaamde Encehaterrein heeft betrekking op het gebied dat globaal begrensd wordt door het water Hoendiep, de bebouwing aan de westkant van de Admiraal De Ruyterlaan, de Van Heemskerckstraat en het spoor Groningen-Roodeschool/Delfzijl.

    Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 8 maart 2013 tot en met 18 april 2013 ter inzage heeft gelegen. De wijzigingen hebben betrekking op enkele extra afwijkingsbevoegdheden die het plan biedt in het kader van de duurzaamheid.

  • 10. Het bestemmingsplan Pleiadenlaan-oost 2 heeft betrekking op het perceel met bebouwing aan de Dierenriemstraat 100, op de hoek met de Pleiadenlaan en tegenover winkelcentrum Paddepoel. Hier was voorheen het kantoor van UWV-GAK gevestigd. Doel van het plan is een actuele bestemmingsregeling op het perceel te leggen (kantoorbestemming), en tevens de mogelijkheid te bieden via een wijzigingsplan een woonbestemming toe te laten voor de realisatie van jongerenhuisvesting.

    Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 14 september 2012 tot en met 25 oktober 2012 ter inzage heeft gelegen. De belangrijkste wijziging is de wijziging van de bestemming Dienstverlening in de bestemming Kantoor. Verder is in de wijzigingsregels naar de bestemming Wonen de functie ‘dienstverlening’ vervangen door ‘maatschappelijke dienstverlening’. Tenslotte zijn enkele extra afwijkingsbevoegdheden opgenomen in het kader van de duurzaamheid.

  • 11. Het bestemmingsplan Paddepoel centrum heeft betrekking op het winkelcentrum Paddepoel en het parkeerterrein met benzinestation ten zuiden van de Pleiadenlaan. Het plan is gemaakt om de oude bestemmingsplannen die voor de locatie gelden te vervangen door één nieuw plan.

    Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad wijzigingen aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat van 11 januari 2013 tot en met 21 februari 2013 ter inzage heeft gelegen. In de bestemming Centrum wordt de functie detailhandel nu ook toegestaan op de verdieping (was alleen begane grond) en wordt een autoshowroom toegestaan. Tenslotte zijn enkele extra afwijkingsbevoegdheden opgenomen in het kader van de duurzaamheid.

De vastgestelde bestemmingsplannen liggen, met de daarop betrekking hebbende stukken, met ingang van 23 augustus 2013 tot en met 3 oktober 2013 ter inzage bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Gedempte Zuiderdiep 98, op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur en vanaf 13.00 uur uitsluitend op afspraak. Exemplaren van de vastgestelde bestemmingsplannen en de daarop betrekking hebbende stukken zijn tegen betaling op bovenvermeld adres verkrijgbaar.

U kunt de bestemmingsplannen ook inzien op gemeente.groningen.nl/bestemmingsplan. Via de knop ‘Overzicht bestemmingsplannen’ komt u bij de pdf-bestanden van het betreffende plan (‘papieren versie’). U kunt ook doorklikken naar de interactieve bestemmingsplannenkaart. Deze kaart vindt u ook op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl . De digitale planbestanden zijn te vinden op gemeente.groningen.nl/ro-online/plannen .

Van 23 augustus 2013 tot en met 3 oktober 2013 kan een belanghebbende beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van één van de elf bestemmingsplannen en het besluit om geen exploitatieplannen vast te stellen. Een beroep wordt ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beroep tegen de vaststelling van één van de elf bestemmingsplannen kan uitsluitend worden ingesteld door een belanghebbende:

  • die tijdig bij de gemeenteraad zienswijzen over het betreffende ontwerp bestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen over het betreffende ontwerp bestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • die bezwaar heeft tegen de wijzigingen, die bij de vaststelling ten opzichte van het betreffende ontwerpbestemmingsplan zijn aangebracht.

Wie tijdig beroep heeft ingesteld kan ook om een voorlopige voorziening verzoeken. Indien dit verzoek gedurende de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking van het betreffende bestemmingsplan op totdat op het verzoek is beslist. Het beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; het verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Gemeente Groningen, 22 augustus 2013

Naar boven