Logo Aalsmeer
Vastgesteld bestemmingsplan ‘Schinkelpolder’, Aalsmeer

Burgemeester en wethouders van Aalsmeer maken overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 4 juli 2013 het bestemmingsplan “Schinkelpolder” gewijzigd heeft vastgesteld.

Plangebied

Het plangebied is globaal gelegen tussen de Ringvaart van de Haarlemmermeer, de Bosrandweg, de Oosteinderweg en de Mr. Jac. Takkade. De lintbebouwing aan de zuidzijde van de Oosteinderweg behoort ook tot het plangebied.

Inhoud plan

De beleidsmatige doelstelling van het bestemmingsplan is de bescherming van het noordelijke deel van het plangebied (Schinkelbos) als natuurlijk- en ecologisch waardevol gebied, alsmede het beperkt mogelijk maken van extensieve dagrecreatie, zonder dat eerdergenoemde waarden worden aangetast.

Daarnaast is het plan gericht op de bescherming van het centrale deel van het plangebied als gemengd (glas)tuinbouwgebied, zonder daarmee de ontwikkeling van zuivere glastuinbouw op de langere termijn onmogelijk te maken. Het zuidelijk deel wordt beschermd als lintbebouwing, waarbij de bestaande functiemenging van wonen en bedrijvigheid waar mogelijk wordt ontvlochten. Voor percelen die onvoldoende geschikt zijn voor de glastuinbouw worden enkele nieuwe mogelijkheden gecreëerd die recht doen aan de ligging en geschiedenis van het gebied.

Wijzigingen

De gemeenteraad heeft bij vaststelling verschillende wijzigingen in het bestemmingsplan aangebracht. De wijzigingen hebben een uiteenlopend karakter en hebben betrekking op de planverbeelding, de planregels en de toelichting. De wijzigingen vloeien gedeeltelijk voort uit de beoordeling van de ingebrachte zienswijzen. Daarnaast zijn er ook een aantal ambtshalve wijzigingen aangebracht.

Voor de precieze inhoud van de wijzigingen wordt verwezen naar de stukken die ter inzage liggen.

Reactieve aanwijzing

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland hebben bij besluit van 14 augustus 2013 besloten om voor het bestemmingsplan “Schinkelpolder” een reactieve aanwijzing te geven als bedoeld in artikel 3.8, lid 6 van de Wro. De aanwijzing heeft tot gevolg dat het volgende artikel van de regels geen deel blijft uitmaken van het door de raad vastgestelde bestemmingsplan, en derhalve niet in werking treedt:

  • Artikel 3 Agrarisch – Tuinbouw, onderdeel 3.1, sub b. van de planregels.

Volgens de motivering van het besluit heeft deze regel betrekking op de bij de genoemde bestemming aanwezige bedrijfswoningen, voor zover het betreft de percelen Rietwijkeroordweg 8, 12, 13, 14, 16, 17, 18, 22, 30, 58 en 64 en Noordpolderweg 3.

De aanwijzing is te raadplegen via http://ruimtelijkplannen.noord-holland.nl en de website www.ruimtelijkeplannen.nl.

Ter inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan bestaat uit een planverbeelding, regels en gaat vergezeld van een toelichting. Het digitale bestemmingsplan “Schinkelpolder” is raadpleegbaar op de website www.ruimtelijkeplannen.nl. De planidentificatiecode is NL.IMRO.0358.BPSCHINKELPOLDER-VA01.

U kunt er ook voor kiezen om de papieren versie van het bestemmingsplan in te zien. Het plan ligt in de periode van 23 augustus 2013 tot en met 3 oktober 2013 tezamen met de bijbehorende stukken, het vaststellingsbesluit en de reactieve aanwijzing ter inzage bij de balie Bergerzaken op het gemeentehuis van Aalsmeer, Raadhuisplein 1. De openingstijden van deze balie zijn: maandag tot en met vrijdag van 8.30-14.00 uur (vrije inloop). Op woensdag is de balie open van 8.30 uur tot 20.00 uur. Het plan is tevens in te zien bij de Balie Bouwen en vergunningen in het raadhuis van Amstelveen, Laan Nieuwer Amstel 1; aanmelden via centrale balie (openingstijden balie: maandag tot en met woensdag 8.30-15.30 uur, donderdag 8.30-16.30 uur, vrijdag 8.30-12.30 uur). Het plan en de bijbehorende stukken zijn ook als pdf-bestand beschikbaar gesteld via www.aalsmeer.nl.

Beroep bestemmingsplan

Op grond van artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening kan met ingang van 23 augustus 2013 gedurende zes weken tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, met uitzondering van de delen die onder de reactieve aanwijzing vallen, beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (AbRS), postbus 20019, 2500 EA, Den Haag door:

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad over de ontwerpplannen;

  • belanghebbenden die weliswaar geen zienswijze over de ontwerpplannen bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht, maar kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet in staat waren zich tijdig met een zienswijzen tot de gemeenteraad te wenden;

  • een ieder die bezwaar heeft tegen de door de gemeenteraad aangebrachte wijzigingen in het vastgestelde bestemmingsplan in vergelijking met het ontwerpbestemmingsplan.

Beroep reactieve aanwijzing

Tevens kan een belanghebbende met ingang van 23 augustus 2013 gedurende zes weken op grond van artikel 8.2 van de Wet ruimtelijke ordening rechtstreeks beroep instellen tegen de reactieve aanwijzing van 14 augustus 2013 van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Vereisten beroepschrift

Het beroepschrift moet zijn voorzien van naam en adres van de indiener, datum, een omschrijving van het besluit waartegen het beroep is ingesteld en de gronden (motivering) van het beroep. Voor de behandeling van een beroepschrift is griffierecht verschuldigd.

Voorlopige voorziening

Een beroep heeft geen schorsende werking. De indiener van een beroepschrift kan tegelijkertijd ook de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken, een voorlopige voorziening te treffen. De voorzitter kan dit doen als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Het besluit treedt dan niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Een verzoek om voorlopige voorziening moet dezelfde gegevens bevatten als het beroepschrift. Ook als u een verzoek om voorlopige voorziening indient, moet u griffierecht betalen.

Inwerkingtreding

Op grond van de Wet ruimtelijke ordening treden de besluiten tot vaststelling, met uitzondering van de gedeelten die onder de reactieve aanwijzing vallen, en het aanwijzingsbesluit in werking op de dag na de dag waarop de beroepstermijn afloopt. Indien binnen de beroepstermijn ook een verzoek om voorlopige voorziening wordt gedaan, wordt de werking van het betreffende besluit opgeschort totdat op het verzoek is beslist.

Naar boven