Logo Montferland
Bestemmingsplan ‘Centrum ’s-Heerenberg e.o.’, Montferland

Burgemeester en wethouders van Montferland maken, ter voldoening aan het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat het ontwerpbestemmingsplan “Centrum ’s-Heerenberg e.o.” met ingang van 22 augustus 2013 gedurende een termijn van zes weken, bij de receptie van het gemeentehuis, locatie ’s-Heerenberg, Hofstraat 1, voor een ieder ter inzage ligt en tevens via www.montferland.info en www.ruimtelijkeplannen.nl te raadplegen is.

Het ontwerpbestemmingsplan “Centrum ’s-Heerenberg e.o.” betreft een actualisatie van bestaande bestemmingsplannen in het centrum van ’s-Heerenberg en de directe omgeving. Voor dit gebied gelden nu tal van bestemmingsplannen, besloten is om hier 1 nieuw bestemmingsplan van te maken waarin ze allemaal zijn opgenomen. Het betreft het gebied dat globaal wordt begrensd door het buitengebied aan de westzijde, de Touwslagersbaan en Het Klooster aan de oostzijde, de landsgrens aan de zuidzijde en de bebouwing aan de Molenpoortstraat aan de noordzijde. De meest omvangrijke bestemmingsplannen die worden herzien betreffen het bestemmingsplan Kom 's- Heerenberg vastgesteld op 4 december 1985 en het bestemmingsplan Kom 's-Heerenberg uit 1960.

Het onderhavige bestemmingsplan is hoofdzakelijk consoliderend van aard. Dit wil zeggen dat het in beginsel is gericht op het regelen van de bestaande (legale) functies in het plangebied. Daarbij is rekening gehouden met wijzigingen die zijn opgetreden sinds het van rechtskracht worden van de diverse plannen. Ook zijn nieuwe regelgeving en beleidsnota’s verwerkt in het bestemmingsplan, waaronder het Masterplan, de Detailhandelsstructuurvisie en de Nota Cultuurhistorie.

Naast het vastleggen van bestaande functies en beleid, voorziet het bestemmingsplan in drie (nieuwe) ontwikkelingen, te weten:

  • 1. Uitbreiding van ijssalon Marcellaio aan het Stadsplein 6a met een gedeeltelijke overkapping van het terras

  • 2. Vervanging en uitbreiding van de serre bij café De Peer aan de Emmerikseweg 12

  • 3. Herontwikkeling van de locatie op de hoek Stadswal/Kellenstraat/Op den Brand

Tot slot is in het bestemmingsplan voor het gebied tussen de Molenpoortstraat en de Xenos een wijzigingsbevoegdheid opgenomen. Met deze bevoegdheid wordt het mogelijk om dit gebied in de toekomst te wijzigen zodat de leegstaande supermarkt en omgeving herontwikkeld kan worden met een meer optimale invulling.

Gedurende genoemde termijn van zes weken kan het ontwerpbestemmingsplan desgevraagd eveneens buiten werkuren worden ingezien. U kunt daarvoor een afspraak maken met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon 0316-291678.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kan een ieder zijn zienswijze omtrent het ontwerp schriftelijk kenbaar maken bij de gemeenteraad van Montferland, Postbus 47, 6940 BA DIDAM. Desgewenst kan de zienswijze ook mondeling kenbaar worden gemaakt. In dat geval kan via bovengenoemd telefoonnummer daarvoor een afspraak worden gemaakt. Van hetgeen mondeling naar voren wordt gebracht wordt een verslag gemaakt.

Didam, 20 augustus 2013.

Burgemeester en wethouders van Montferland.

Naar boven