Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 15 augustus 2013, nr. WJZ / 13119939, houdende wijziging van de Uitvoeringsregeling visserij in verband met verruiming gebruik aalvistuigen en wijziging gesloten gebied voor garnalenvisserij in de Waddenzee

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op de artikelen 3 en 4 van het Reglement zee- en kustvisserij 1977 en 6 van het Reglement voor de binnenvisserij 1985;

Besluit:

ARTIKEL I

De Uitvoeringsregeling visserij wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 32a wordt als volgt gewijzigd:

1. In het vierde lid wordt ‘, of’ aan het slot van onderdeel b vervangen door een puntkomma.

2. In het vierde lid, onderdeel c, vervalt ‘waarin’.

3. In het vierde lid, onderdeel c, wordt na de zinsnede ‘achter de laatste inkeling een verlenging van de fuik’ het woord ‘is’ toegevoegd.

4. In het vierde lid wordt onder vervanging van de punt door een puntkomma aan het slot van onderdeel c, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • d. als afsluiting van de fuik achter de laatste inkeling aan het uiteinde een pijp van PVC is aangebracht met een doorsnede van minimaal 60 mm en een lengte van maximaal 30 cm, waarvan de randen glad zijn afgewerkt.

B

In bijlage 3a worden bij het gebied nr. 4 Molenrak de coördinaten in NB en OL, vervangen door:

51-10-301 – 05-18-516

51-10-301 – 05-19-872

51-10-031 – 05-19-872

51-10-031 – 05-18-516

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

’s-Gravenhage, 15 augustus 2013

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

TOELICHTING

1. Inhoud van deze regeling

Met deze regeling wordt de Uitvoeringsregeling visserij gewijzigd. Met deze wijziging wordt een onderdeel toegevoegd aan artikel 32a lid 4 waarmee aan de reeds bestaande mogelijkheden om aal uit het fuik te laten ontsnappen een aanvullende ontsnappingsmogelijkheid wordt toegestaan.

Verder wordt het Waddenzeegebied Molenrak, dat reeds is gesloten voor bodemberoerende visserij ten behoeve van effectenonderzoek van garnalenvisserij, enigszins verplaatst.

2. Wolhandkrab

Op grond van het Nederlandse aalbeheerplan geldt in de maanden september, oktober en november een verbod op het gebruik van aalvistuigen in alle Nederlandse wateren. Het Nederlandse aalbeheerplan op zijn beurt geeft uitvoering aan de verplichtingen die voortvloeien uit Verordening (EG) nr. 1100/2007 van de Raad van de Europese Unie van 18 september 2007 tot vaststelling van maatregelen voor het herstel van het bestand van Europese aal (PbEU L 248) (Europese aalverordening).

Het verbod is bij wijzigingsregeling van 15 september 2009 geïmplementeerd in artikel 32a van de Uitvoeringsregeling visserij.

Met de regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 13 juni 2010, nr. 121523 is een vrijstelling van het verbod op het gebruik van aalvistuigen in de Uitvoeringsregeling visserij geïntroduceerd ten aanzien van vistuigen waarin bepaalde voorzieningen zijn aangebracht. Die vrijstelling geldt voor ondernemers die hiertoe een controle overeenkomst hebben gesloten met het Productschap Vis. Deze vrijstelling biedt ondernemers de mogelijkheid om in de maanden september, oktober en november te vissen op wolhandkrab met daarvoor geschikte tuigen, mits die tuigen zodanig zijn aangepast dat daarmee gevangen aal uit die tuigen kan ontsnappen. Daarmee wordt bewerkstelligd dat niet afbreuk wordt gedaan aan het doel van de gesloten periode voor deze tuigen.

Na afloop van de voor aalvistuigen gesloten periode in 2012 is in opdracht van de Combinatie van Beroepsbinnenvissers en de Producentenorganisatie door de Kenniskring IJsselmeervisserij en Kenniskring Binnenvisserij onderzoek gedaan naar de effectiviteit van verschillende ontsnappingsmogelijkheden in hok- en schietfuiken voor aal. Dit onderzoek heeft geleid tot het rapport ‘Onderzoek naar bijvangsten van aal in aangepaste hokfuiken en schietfuiken’. Uit het onderzoek blijkt dat het aanbrengen van een pijp van PVC met een doorsnede van 60 mm en een lengte van 30 cm achterin de fuik een goede manier is om tijdens de wolhandkrabvisserij aal te laten ontsnappen. De plaats van de pijp moet achterin de fuik worden geplaatst; als deze bovenin de fuik is aangebracht vangt de fuik meer kleine vis bij dan wanneer de pijp achterin zit. De doorsnede van minimaal 60 mm is nodig om schieraal te kunnen laten ontsnappen. De lengte moet beperkt blijven tot maximaal 30 cm om te voorkomen dat de pijp als extra inkeling gaat werken. De randen van de buis moeten glad zijn afgewerkt om te voorkomen dat schade ontstaat aan de huid of slijmlaag van de ontsnappende aal. De kosten van een dergelijke aanpassing zijn voor de visser beperkt en de werkbaarheid van het tuig blijft zo goed als mogelijk.

De voornoemde tuigaanpassing is een effectieve en goede aanvulling op de dire aanpassingen die reeds met de vrijstelling van artikel 32a zijn toegestaan.

3. Garnalenvisserij in de Molenrak

Voorts voorziet deze regeling in een wijziging van bijlage 3a van de Uitvoeringsregeling visserij, waarin is bepaald in welke gebieden het vissen met garnalenvistuigen verboden is. Het betreft een verschuiving van het reeds aangewezen gebied.

In 2012 is onderzoek gestart naar de effecten van de garnalenvisserij op het bodemleven in de Voordelta, Noordzeekustzone en Waddenzee. Voor het onderzoeksprogramma is het noodzakelijk dat er gebieden zijn gesloten voor iedere vorm van bodemberoerende visserij. Voor de Waddenzee is hiertoe een gebied in het Molenrak van 1.500 X 500 meter (75 ha.) gesloten. Gebleken is echter dat in het betreffende gebied een gasleiding is gelegen, waardoor bemonstering niet geheel mogelijk blijkt te zijn. Gelet hierop dient het betreffende vak enigszins opgeschoven te worden.

Met deze regeling wordt de begrenzing van het al gesloten Waddenzeegebied Molenrak aangepast, waardoor het gesloten gebied 600 meter opschuift in westelijke richting.

4. Regeldrukeffecten

Deze regeling leidt niet tot een wijziging van de administratieve lasten en nalevingskosten. Het toestaan van een pijp van PVC met een doorsnede van 60 mm en een lengte van 30 cm achterin de fuik om tijdens de periode die gesloten is voor aalvisserij te vissen op wolhandkrab zonder dat er schade wordt gedaan aan de aal, brengt geen extra administratieve of uitvoeringslasten met zich mee.

Het gebied Molenrak was reeds gesloten voor de bodemberoerende visserij. Door de onderhavige wijziging wordt dit gesloten gebied enigszins opgeschoven in westelijke richting, zonder dat het oppervlak waarvoor het visverbod geldt verandert. Deze wijziging is relevant voor maximaal 89 garnalenvissers in de Waddenzee en de wijziging is reeds afgestemd met deze vissers.

5. Vaste verandermomenten

Er wordt afgeweken van de vaste data van inwerkingtreding van regelgeving en de minimale termijn tussen de datum van publicatie en de datum van inwerkingtreding, zoals opgenomen in het kabinetsbeleid inzake vaste verandermomenten (Kamerstukken II 2009/10, 29 515, nr. 309).

Met de wijzing van bijlage 3a van de uitvoeringsregeling visserij wordt een reparatie doorgevoerd ten aanzien van de coördinaten van één van de aangewezen gebieden. Feitelijk vindt visserij al plaats overeenkomstig deze aanpassing. Het is dus voor de doelgroepen, dus zowel de garnalenvissers als de onderzoekers, van belang dat de feitelijke situatie, dat het aangewezen gebied 600 meter is opgeschoven, zo snel mogelijk in overeenstemming wordt gebracht met het wettelijke regime. Deze afwijking van de vaste verandermomenten heeft voor de betrokken garnalenvissers in de Waddenzee geen nadelige gevolgen, aangezien de verandering van het gebied Molenrak al met hen is afgestemd.

Met de wijziging die met artikel 1, onderdeel A wordt voorgesteld, wordt de mogelijkheid om te vissen op wolhandkrab gedurende de periode september, oktober en november verruimd. De vissers zijn gebaat bij de uitbreiding met deze mogelijkheid per 1 september, waardoor een afwijking van de vaste verandermomenten is gerechtvaardigd.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma

Naar boven