Vergunningaanvraag van Rijkswaterstaat Zee en Delta te Rijswijk voor zandwinning op de Noordzee voor uitvoeren suppleties in het kader van kustlijnzorg, Rijkswaterstaat

Bekendmaking

Ontgrondingenwet

Winnen van oppervlaktedelfstoffen

De Minister van Infrastructuur en Milieu geeft er, gelet op de Algemene wet bestuursrecht, kennis van dat zij het voornemen heeft positief te beschikken op de aanvraag van Rijkswaterstaat Zee en Delta te Rijswijk voor het winnen van zand op de Noordzee voor het uitvoeren van suppleties in het kader van de kustlijnzorg.

De aanvraag is ingediend bij Inspectie Leefomgeving en Transport te Utrecht en heeft betrekking op het van 2013 tot en met 31 december 2017 winnen van jaarlijks 12 miljoen m3 (totaal 60 miljoen m3) zeezand in de Noordzee binnen de in het MER vermelde zoekgebieden. Het zand is bestemd voor suppleties langs de gehele Nederlandse Noordzeekust.

Achtergrond

Van 12 oktober tot en met 22 november 2012 heeft het milieueffectrapport voor de winning van suppletiezand op de Noordzee van 2013 tot en met 2017 ter inzage gelegen. Gedurende deze periode hebben adviseurs en de commissie voor de milieueffectrapportage hun advies gegeven. Tevens hebben belanghebbenden hun zienswijzen omtrent de MER ingebracht.

De adviezen en de zienswijzen zijn in de ontwerpbeschikking meegenomen. Het project-MER betreft het winnen van suppletiezand op de gehele Noordzee tussen de doorgaande NAP-20-meterlijn en de 12-mijlsgrens.

In dit project-MER zijn tevens de onderzoeken verwerkt van de voorgaande jaren. Het zandtransport van de win- naar de suppletielocaties kan in sommige gevallen een Natura 2000-gebied doorkruisen. Indien dat tot significante effecten kan leiden, wordt daarvoor een passende beoordeling opgesteld.

Dit MER is derhalve de onderbouwing en maakt daarmee integraal onderdeel uit van de onderhavige aanvraag.

In een eerdere fase is reeds de mogelijkheid geboden om inspraak en advies te geven op het MER. Het MER zal daarom niet nogmaals ter inzage worden gelegd omdat aangenomen kan worden dat alle belanghebbenden kennis hebben genomen van het onderhavige MER.

Termijn van terinzagelegging

De ontwerpbeschikking ligt tijdens kantooruren van 21 augustus 2013 tot en met 1 oktober 2013 ter inzage bij de volgende diensten van Rijkswaterstaat:

  • West-Nederland Noord in Haarlem (Toekanweg 7),

  • West-Nederland Zuid in Rotterdam (Boompjes 200),

  • Noord-Nederland in Leeuwarden (Zuidersingel 3),

  • Zee en Delta in Middelburg (Poeledaelesingel 18),

  • Zee en Delta in Rijswijk (Lange Kleiweg 34) en

  • het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag (Plesmanweg 1-6).

Hoe kunt u reageren?

U kunt van 21 augustus tot en met 1 oktober 2013 reageren op het ontwerpbesluit. Wij ontvangen uw reactie bij voorkeur digitaal. Dat kan via www.centrumpp.nl .

Daar vindt u onder ‘Projecten/actuele zienswijzeprocedures’ alle documenten. Ook kunt u uw reactie richten aan: Centrum Publieksparticipatie, ‘Winning suppletiezand Noordzee 2013 t/m 2017’, Postbus 30316, 2500 GH Den Haag. Wilt u uw zienswijze mondeling geven? Dat kan via de Dienst Zee en Delta, de heer S. de Jong, telefoon 06 – 52 56 27 19 of de heer F. de Roo, telefoon 06 – 46 41 86 45.

Wat gebeurt er daarna?

Het Centrum Publieksparticipatie bundelt alle zienswijzen. Mede op basis van de zienswijzen zal het besluit worden vastgesteld. De mogelijkheid om te zijner tijd beroep in te stellen tegen het besluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State staat alleen open voor belanghebbenden die zienswijzen hebben ingebracht tegen de ontwerpbeschikking.

Vragen?

Voor vragen over de procedure kunt u contact opnemen met het Centrum Publieksparticipatie, telefoon 070 – 456 96 02. Voor inhoudelijke vragen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de dienst Zee en Delta, de heer S. de Jong, telefoon 06 – 52 56 27 19 of de heer F. de Roo, telefoon 06 – 46 41 86 45.

Utrecht, 12 augustus 2013.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, namens deze, de inspecteur ILT/Water, Bodem en Bouwen, A. van Breeme

Naar boven