Logo Reusel-De Mierden
Bekendmaking ter inzage legging gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Buitengebied 2009, herziening fase 1A’ en het Plan-MER, Reusel-De Mierden

Burgemeester en wethouders van de gemeente Reusel-De Mierden maken, op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat het vastgestelde bestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A” met het bijbehorende “MER Bestemmingsplan Buitengebied 2009, herziening fase 1A”, de “Passende Beoordeling MER Bestemmingsplan Buitengebied 2009, herziening fase 1A” en de “Aanvulling MER Bestemmingsplan Buitengebied 2009 herziening fase 1A” met ingang van maandag 19 augustus 2013 gedurende zes weken voor iedereen ter inzage ligt. De gemeenteraad heeft dit bestemmingsplan op 9 juli 2013 gewijzigd vastgesteld.

Inhoud bestemmingsplan

Op 8 maart 2012 heeft de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit genomen voor het buitengebied van de gemeente om ongewenste ontwikkelingen in de intensieve veehouderij ten aanzien van volksgezondheid en een goed woon- en leefklimaat te voorkomen. Onder de werkingssfeer van het voorbereidingsbesluit is het “Bestemmingsplan Buitengebied 2009, herziening fase 1A”, bijbehorende Plan-MER en Passende Beoordeling opgesteld. Naast een doorvertaling van het aspect volksgezondheid en een goed woon- en leefklimaat zijn in het bestemmingsplan tevens enkele omissies uit het “Bestemmingsplan Buitengebied 2009” hersteld en zijn de uitspraken van de Raad van State van (7 december 2011) over het “Bestemmingsplan Buitengebied 2009” in het bestemmingsplan doorvertaald voor zover deze betrekking hebben op de regels. De overige onderdelen zijn ongewijzigd gebleven.

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan

Bij de vaststelling heeft de gemeenteraad ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A”, zoals dat van 8 maart tot en met 18 april 2013 ter inzage lag, naar aanleiding van de ontvangen zienswijzen diverse wijzigingen aangebracht. Ook zijn er ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Deze wijzigingen zijn verwoord in de zienswijzennota.

Daarnaast hebben de wijzigingen betrekking op de locatie De Gagel 20 in Hooge Mierde (zoals verwoord in de Nota van aanvulling van burgemeester en wethouders van 27 juni 2013) en op de locatie Mispeleind 4 in Lage Mierde (zoals verwoord tijdens de raadsvergadering).

Ook is tijdens de raadsvergadering van 9 juli 2013 een amendement aangenomen om de toelichting van het plan te wijzigen met een aanvullende passage voor de landschappelijke inpassing.

Milieueffectrapportage

Parallel aan het opstellen van het ontwerpbestemmingsplan is ook een Milieueffectrapport (MER) met een Passende Beoordeling in de zin van de Natuurbeschermingswet opgesteld. Deze MER beschrijft de milieueffecten die het bestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A” in maximale vorm mogelijk maakt. Op deze manier worden milieubelangen op een volwaardige manier meegewogen in de besluitvorming van het bestemmingsplan.

Het MER inclusief Passende Beoordeling heeft gelijktijdig met het bestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A” ter inzage gelegen. Daarna is de Commissie voor de Milieueffectrapportage in de gelegenheid gesteld om een advies uit te brengen (verplicht advies) over het opgestelde MER en de Passende Beoordeling. Naar aanleiding van het definitieve toetsingsadvies van de Commissie voor de Milieueffectrapportage van 13 juni 2013 is een aanvulling op het MER opgesteld. Het MER inclusief de aanvulling vormen tezamen de definitieve MER.

Geen reactieve aanwijzing

Na de vaststelling op 9 juli 2013 is het plan op 11 juli 2013 toegezonden aan de provincie Noord-Brabant. De provincie heeft binnen de termijn van zes weken niet gereageerd op het plan en zag daarmee geen aanleiding voor het geven van een reactieve aanwijzing.

Geen vaststelling exploitatieplan

Op grond van artikel 6.12 Wro is de gemeenteraad in beginsel verplicht om tegelijk met het bestemmingsplan een exploitatieplan vast te stellen. Aangezien het bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen bevat waarvoor kostenverhaal geregeld moet worden, is het vaststellen van een exploitatieplan niet nodig.

Inzage

Het vastgestelde bestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A”, bestaande uit de verbeelding, de toelichting en de planregels met de bijlagen, waaronder de definitieve Plan-MER met Passende Beoordeling en alle andere bijbehorende stukken liggen met ingang van maandag 19 augustus 2013 tot en met maandag 30 september 2013 ter inzage in de centrale hal van het gemeentehuis. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot en met 12.30 uur en op dinsdag tot 19.00 uur. Tegen betaling van leges kunt u kopieën krijgen van de ter inzage liggende stukken.

U kunt het vastgestelde bestemmingsplan ook digitaal raadplegen op:

De bronbestanden van het vastgestelde bestemmingsplan zijn digitaal beschikbaar op www.reuseldemierden.nl (bestemmingsplannen). Ook is het vastgestelde bestemmingsplan met alle bijbehorende stukken digitaal raadpleegbaar via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl . Het identificatienummer van het vastgestelde bestemmingsplan is NL.IMRO.1667.BPBbuit20091A0040.VAST .

Beroep

Belanghebbenden die tijdig een zienswijze over het ontwerpbestemmingsplan “Buitengebied 2009, herziening fase 1A” hebben ingediend bij de gemeenteraad, alsmede belanghebbenden die kunnen aantonen dat zij redelijkerwijs niet eerder in de gelegenheid zijn geweest hiertegen zienswijzen kenbaar te maken, kunnen gedurende de termijn van ter inzage, dus tot en met maandag 30 september 2013, beroep instellen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA ‘s-Gravenhage. Tevens kunnen zij ingeval van een spoedeisend belang een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Tegen de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen kan iedereen beroep instellen.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt in werking na afloop van de bovengenoemde termijn. Als binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening wordt ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, dan treedt het bestemmingsplan niet in werking totdat op het verzoek is beslist.

Informatie

Voor het inwinnen van nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer M. Hartgerink van de afdeling Ruimte, telefonisch bereikbaar op (0497) 650 650 of via het e-mailadres info@reuseldemierden.nl ter attentie van de heer M. Hartgerink.

Reusel, 16 augustus 2013.

Burgemeester en wethouders van Reusel-De Mierden, de secretaris, M.J. Doeven

de burgemeester, H.A.J. Tuerlings.

Naar boven