Logo Assen
Terinzagelegging ontwerp van het bestemmingsplan ‘Stadsboulevard Noord’ en het ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder van de gemeente Assen

Vanaf 16 augustus 2013 liggen gedurende een termijn van zes weken bij de Publieksbalie, balie Vergunningen en Handhaving in het stadhuis de volgende ontwerpbesluiten ter inzage:

  • het ontwerp van het bestemmingsplan ‘Stadsboulevard Noord’ met bijbehorende identificatienummer NL.IMRO.0106.07BP20131000K-B001 met bijbehorende stukken (ex artikel 3.8 lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening);

  • het ontwerpbesluit hogere waarden wegverkeerslawaai Wet geluidhinder met bijbehorende stukken.

Inhoud en begrenzing ontwerpbestemmingsplan

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het zuidelijk deel van de Industrieweg en het noordelijke deel van de Overcingellaan. Globaal is het plangebied aan de noordzijde begrensd op een afstand van circa 250 meter ten noorden van de kruising met de A.H.G. Fokkerstraat. Aan de zuidzijde wordt het plangebied net ten zuiden van de brug over de Rolderstraat beëindigd. Daarnaast worden de aansluitende wegen gereconstrueerd om de aansluiting op de toekomstige Stadsboulevard te optimaliseren.

Dit bestemmingsplan voorziet in een planologisch – juridische regeling voor de reconstructie van de huidige Industrieweg en een deel van de Overcingellaan. Op een deel van het tracé worden de rijbanen verdubbeld. Daarnaast is sprake van gedeeltelijke as-verspringing ten opzichte van het huidige profiel. Het ontwerpbestemmingsplan en de daarbij behorende stukken liggen ter inzage.

Hogere waarde wegverkeerslawaai

Als gevolg van de wegreconstructie van de Stadsboulevard neemt de geluidbelasting op een aantal geluidgevoelige bestemmingen in de toekomst toe. In beginsel mag de geluidbelasting op de gevels van woningen als gevolg van de wegreconstructie niet hoger zijn dan 48 dB. Deze waarde wordt ook wel aangeduid als de voorkeursgrenswaarde.

Burgemeester en wethouders kunnen, in bepaalde gevallen en onder bepaalde voorwaarden, hogere waarden toestaan dan de wettelijke voorkeursgrenswaarde. Het college is voornemens dit te doen. Om te bepalen welke geluidbelasting als gevolg van de wegreconstructie op zal treden en welke maatregelen nodig zijn is een akoestisch onderzoek uitgevoerd.

Als gevolg van de wegreconstructie van de Industrieweg, Het Kanaal, de Overcingellaan en de Dr. A.F. Philipsweg zal bij 49 woningen sprake zijn van een reconstructie in de zin van de Wet geluidhinder, waarbij de geluidbelasting boven de voorkeursgrenswaarde van 48 dB of een in het verleden vastgestelde hogere waarde uitkomt. De berekende waarden blijven onder de maximaal toelaatbare geluidbelasting van 68 dB.

Deze geluidbelasting is alleen toelaatbaar na een afwegingsproces, waarbij ook de mogelijke maatregelen worden aangegeven om de geluidbelasting op de gevels van de woningen terug te brengen. Dit afwegingsproces heeft vorm gekregen in het ontwerpbesluit hogere grenswaarden en het daaraan ten grondslag liggende akoestisch onderzoek en bijbehorend verzoek hogere waarden. Het ontwerpbesluit hogere waarden en de daarbij behorende stukken liggen ter inzage.

Crisis- en herstelwet

Op de hiervoor genoemde ontwerpbesluiten is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit betekent onder meer dat bijzondere procedurele bepalingen van toepassing zijn op de beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Crisis- en herstelwet is te raadplegen op www.wetten.overheid.nl . De Stadsboulevard is een project van de FlorijnAs, waarvoor onder de Crisis- en Herstelwet een structuurvisie is vastgesteld op 27 oktober 2011. De FlorijnAs is aangemerkt als een lokaal project met nationale betekenis op grond van de Crisis en Herstelwet (Chw). In de Chw is afdeling 7 aan hoofdstuk 2 toegevoegd die voorziet in een versnelde uitvoering van lokale projecten met nationale betekenis.

Ter inzage

Het ontwerp van het bestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden wegverkeerslawaai met bijbehorende stukken kunt u met ingang van 16 augustus 2013 tot en met 26 september 2013 inzien tijdens de gebruikelijke openingstijden bij de Publieksbalie, balie Vergunningen en Handhaving in het stadhuis, Noordersingel 33 te Assen. U kunt het plan ook raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl .

Reageren

Gedurende de bovengenoemde termijn kan eenieder op grond van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht in combinatie met artikel 3.8 lid 1 onder 4 Wet ruimtelijke ordening zienswijzen inbrengen tegen het ontwerp van het bestemmingsplan. De zienswijzen moeten worden gericht aan de gemeenteraad van Assen, Postbus 30018, 9400 RA Assen.

Daarnaast kunnen belanghebbenden op grond van afdeling 3.4 Algemene wet bestuursrecht zienswijzen indien tegen het ontwerpbesluit hogere waarden wegverkeerslawaai. Deze zienswijze moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 30018, 9400 RA Assen.

Bij voorkeur ontvangen wij uw zienswijze schriftelijk. Het indienen van een mondelinge zienswijze is echter ook mogelijk. Hiervoor moet uiterlijk een week voor het einde van de terinzagelegging een telefonische afspraak worden gemaakt met de heer F. Smit, via het telefoonnummer 14 0592.

De zienswijzen gericht tegen het bestemmingsplan zullen worden betrokken bij de vaststelling van het plan door de gemeenteraad van Assen. De zienswijzen gericht tegen het ontwerpbesluit hogere waarden wegverkeerslawaai worden betrokken bij de vaststelling de hogere waarden door het college van burgemeester en wethouders van Assen.

Assen, 15 augustus 2013

Burgemeester en wethouders van Assen

Naar boven