Logo Druten
Bestemmingsplan ‘Afferdense en Deestse Uiterwaarden’ gewijzigd vastgesteld, Druten

Burgemeester en wethouders van de gemeente Druten maken op grond van het bepaalde in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 4 juli 2013 het bestemmingsplan ‘Afferdense en Deestse Uiterwaarden’ en het bijbehorende plan-MER gewijzigd heeft vastgesteld.

Dit bestemmingsplan maakt de herinrichting van de uiterwaarden tussen Deest en Druten mogelijk, welke herinrichting onder andere uit de aanleg van een nevengeul, maaiveldverlagingen en zand- en grindwinning bestaat. De doelen van de herinrichting zijn een waterstanddaling op de Waal ten behoeve van de veiligheid en natuurontwikkeling.

De gewijzigde vaststelling heeft betrekking op de volgende aspecten:

Bestemmingsplan

Regels:

  • Aan de ‘Begrippen’ (artikel 1) zijn definities toegevoegd van ‘extensief recreatief medegebruik’ en ‘motorbrandstoffenverkooppunt’.

  • In de bestemming ‘Natuur’ (artikel 4) is aan de bestemmingsomschrijving ‘extensief recreatief medegebruik met de daarbij behorende paden en voorzieningen’ toegevoegd.

  • In de dubbelbestemmingen ‘Waarde – Archeologie’ (artikel 9), ‘Waterstaat – Waterkering’ (artikel 11) en ‘Waterstaat – Waterstaatkundige functie’ (artikel 12) is in het omgevingsvergunningenstelsel voor werken of werkzaamheden een wijziging doorgevoerd. Daarin was een uitzondering gemaakt op de vergunningplicht voor werken of werkzaamheden waarvan het verzoek om een bouwvergunning is gehonoreerd. Dit is gewijzigd in: waarvoor de omgevingsvergunning voor bouwen is verleend.

  • Artikel 10 (‘Leiding – Hoogspanningsverbinding’) is geheel herzien.

  • In de ‘Algemene aanduidingsregels’ (artikel 16) is een beschermingsregeling voor het bestaande straalpad opgenomen.

  • Het ‘Overgangsrecht’ (artikel 19) is aangepast aan de tekst van het Besluit ruimtelijke ordening.

  • In sommige artikelen zijn enkele kleine tekstuele verbeteringen doorgevoerd die tot vernummering van de betreffende artikelleden hebben geleid. Deze aanpassingen hebben geen inhoudelijke betekenis en worden hier dan ook niet specifiek opgesomd.

Verbeelding:

  • Het bestemmingsvlak ‘Wonen’ op het perceel Waalbandijk 65 in Afferden is aangepast.

  • De plandelen die waren aangeduid als ‘ontsluiting’ (os) worden aangeduid als ‘specifieke vorm van verkeer – langzaamverkeerverbinding’ (sv-lvv).

  • De plandelen die waren aangeduid als ‘specifieke vorm van verkeer – langzaamverkeerverbinding’ (sv-lvv) worden aangeduid als ‘ontsluiting’ (os).

  • De geluidzone van Scheepswerf Ravestein in Deest is aangepast volgens de geldende geluidcontour.

  • De vrijwaringszone van het bestaande straalpad is opgenomen.

Plan-MER

  • In paragraaf 5.1.5 is verduidelijkt dat de uitgangspunten van de nota ‘ontwerpproef-nevengeul Afferdensche en Deestsche Waarden’ (grotendeels) overeenkomen met die van het huidige voornemen.

  • Genoemde nota is als bijlage toegevoegd.

  • In paragraaf 6.3 is een (eind)conclusie opgenomen.

  • In paragraaf 7.1 zijn de leemten in kennis beschreven.

  • In paragraaf 7.2 is een voorstel voor een evaluatieprogramma uitgewerkt.

  • De ‘Oplegnotitie kwelberging’ is als bijlage toegevoegd (beschrijving oplossing kwelproblematiek en actualisatie van de m.e.r.-regelgeving).

Het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan en het bijbehorende plan-MER liggen met de relevante stukken vanaf 15 augustus 2013 gedurende zes weken ter inzage in de gemeentewinkel, Heuvel 1 in Druten. Het gemeentehuis is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 12.30 uur; op maandag is het gemeentehuis tevens geopend van 16.00 tot 19.00 uur. Het vaststellingsbesluit met de daarbij behorende stukken is ook te raadplegen op de gemeentelijke website www.druten.nl (> plaatselijk nieuws > bekendmakingen > bekendmakingen 14 augustus 2013) en op de landelijke voorziening (www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0225.BPadw-1303). De bronbestanden zijn beschikbaar via www.gisnet.nl/ruimtelijkeplannen/druten/ro-online/2008/NL.IMRO.0225.BPadw-1303.

Belanghebbenden die tijdig een zienswijze kenbaar hebben gemaakt en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijze bij de gemeenteraad naar voren hebben gebracht, kunnen tijdens bovengenoemde termijn van zes weken beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage.

Beroep staat ook open voor belanghebbenden tegen de wijzigingen die bij de vaststelling door de gemeenteraad in het bestemmingsplan zijn aangebracht.

Tevens kan tijdens de beroepstermijn -naast een beroepschrift- een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van genoemde afdeling. Zonder dit verzoek treedt het bestemmingsplan in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Als een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op dat verzoek is beslist. De adressering van het verzoek om voorlopige voorziening is gelijk aan die van het beroepschrift.

Voor het indienen van een beroepschrift en een verzoek om voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

Op het besluit tot (gewijzigde) vaststelling van het bestemmingsplan ‘Afferdense en Deestse Uiterwaarden’ is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit heeft tot gevolg dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen, het beroep niet-ontvankelijk wordt verklaard indien binnen de beroepstermijn geen beroepsgronden zijn ingediend en de beroepsgronden na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld. Hierdoor is het niet mogelijk om een zogenaamd ‘pro forma’ beroepschrift in te dienen. Geef in het beroepschrift aan dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Druten, 14 augustus 2013

Burgemeester en wethouders voornoemd, de secretaris, J.J. Driessen

De burgemeester, L.J.E.M. van Riswijk

Naar boven