Logo Zeeland
Terinzagelegging ontwerp rijksinpassingsplan, ontwerp uitvoeringsbesluiten en het Milieu Effect Rapport voor het Hedwigeproject, Zeeland

Hertogin Hedwigepolder: intergetijdengebied met mogelijkheden voor natuurbeleving en recreatie

De realisering van een intergetijdengebied in de Hertogin Hedwigepolder is verankerd in het verdrag gedateerd van 21 december 2005 tussen het Vlaams Gewest en het Koninkrijk der Nederlanden. Dit verdrag is op 1 oktober 2008 in werking getreden.

Het kabinet heeft op 21 december 2012 besloten om over te gaan tot ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder. Door de ontpoldering verandert de Hertogin Hedwigepolder in een intergetijdengebied, een natuurgebied waarin getijden hun gang gaan. Bij vloed stroomt het gebied onder, en bij eb vloeit het weer terug. Twee keer per dag zal er water uit de Westerschelde binnenstromen waardoor slikken en schorren ontstaan.

Op deze slikken en schorren leven zeldzame planten en dieren die bij de oorspronkelijke zoet-zout natuur van de Westerschelde horen. De afgelopen jaren is de natuur in de Westerschelde door menselijke ingrepen beschadigd en veranderd. Nu wordt de natuur in de Westerschelde weer hersteld. Niet alleen in de Nederlandse Hertogin Hedwigepolder maar ook in de Vlaamse Prosperpolder. Hierdoor ontstaat een robuust aaneengesloten natuurgebied met mogelijkheden om te recreëren en van de nieuwe natuur te genieten.

Het inpassingsplan en het MER

Om het Hedwigeproject uit te kunnen voeren moet er een rijksinpassings-plan komen dat wordt vastgesteld door de Staatssecretaris van Economische Zaken en de Minister van Infrastructuur en Milieu. Het ontwerp van dit inpassingsplan is nu gereed. Ten behoeve van het onderzoek naar de uitvoerbaarheid van het plan is er ook een projectplan opgesteld in het kader van de dijkverlegging, een Kosten Effectiviteitsanalyse (KEA) en een inrichtingsplan. Daarnaast is er in het kader van het ontwerpinpassingsplan een milieueffectrapport (MER) opgesteld om de gevolgen voor het milieu in beeld te brengen. Dit MER wordt gelijktijdig met het ontwerpinpassings-plan in procedure gebracht. Al deze plannen liggen ter inzage van 20 augustus tot en met 30 september 2013.

Daarnaast zijn er voor het Hedwigeproject de volgende vergunningen en uitvoeringsbesluiten nodig: Natuurbeschermingswetvergunning, Ontheffing Flora- en faunawet, twee Ontgrondingsvergunningen, een Watervergunning en het besluit tot Onttrekking van de wegen aan het openbaar verkeer.

Op dit project is de rijkscoordinatieregeling van toepassing. Dit betekent dat het ontwerp van de genoemde vergunningen en uitvoeringsbesluiten tegelijkertijd met het inpassingsplan ter inzage worden gelegd. De Staatssecretaris van Economische zaken is verantwoordelijk voor de coördinatie.

De Crisis- en Herstelwet is van toepassing op dit project.

Inzien

Het ontwerpinpassingsplan met bijlagen, de genoemde ontwerpuitvoeringsbesluiten en het MER worden voor een periode van zes weken voor een ieder ter inzage gelegd, te weten vanaf 20 augustus 2013 tot en met 30 september 2013. Met de ter inzage legging van deze stukken start formeel de procedure.

Tijdens kantooruren kunnen de stukken worden ingezien bij:

  • Provincie Zeeland, Facilitair servicepunt, Abdij 6, Middelburg;

  • Gemeente Hulst, Grote Markt 21, Hulst;

  • Waterschap Scheldestromen, Kennedylaan 1, Terneuzen;

  • Waterschap Scheldestromen, Kanaalweg 1, Middelburg;

  • Rijkswaterstaat, Poelendaelesingel 18, Middelburg;

  • Rijkswaterstaat Zee en Delta, district Zuid, Buitenhaven 2, Terneuzen;

  • Ministerie van Economische Zaken, Servicecentrum, Bezuidenhoutseweg, Den Haag;

  • Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Perscentrum, Plesmanweg 1-6, Den Haag;

  • Gemeente Beveren, Stationsstraat 2, Beveren (België)

De stukken zijn ook te raadplegen op de website: http://provincie.zeeland.nl/milieu_natuur/westerschelde/hedwige/index. Het ontwerpinpassings-plan kan gedurende bovengenoemde termijn bovendien worden geraadpleegd op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl. Op deze website selecteert u het tabblad ‘Een plan bekijken’, waarna u de locatie, de naam of het ID-nummer (NL.IMRO.0000.EZip13HHP-2000) kunt invullen.

Zienswijze

Gedurende de termijn van terinzagelegging van 20 augustus tot en met 30 september heeft u de mogelijkheid schriftelijk of mondeling een zienswijze in te dienen op het ontwerprijksinpassingsplan, de ontwerpuitvoeringsbesluiten en het MER.

Schriftelijke zienswijzen kunnen worden ingediend bij de Provincie Zeeland, Abdij 6, Postbus 6001, 4330 LA Middelburg, met de vermelding ‘zienswijze Hertogin Hedwigepolder’ op de enveloppe. De zienswijze dient te worden ondertekend. Ook is besloten dat het indienen van een zienswijze mogelijk is via een digitaal reactieformulier dat is te vinden op de website http://provincie.zeeland.nl/milieu_natuur/westerschelde/hedwige/index. In de zienswijze neemt u ten minste op: uw naam, adres, de dagtekening van de zienswijze en waarom u een zienswijze indient, onderbouwd met argumenten. U wordt verzocht duidelijk te vermelden op welk(e) ontwerpbesluit(en) uw zienswijze betrekking heeft.

U kunt verzoeken om uw persoonlijke gegevens niet bekend te maken.

Mondelinge zienswijzen kunnen worden ingediend bij mevrouw D. van Zalen, telefoonnummer 0118 – 63 10 11.

Inloopbijeenkomst

Op dinsdag 10 september 2013 wordt van 16.00 uur tot 20.00 uur een inloopbijeenkomst in het gemeentehuis van Hulst (Grote Markt 21 in Hulst) georganiseerd. Tijdens deze inloopbijeenkomst worden de plannen en procedures toegelicht en zijn medewerkers van de verschillende betrokken overheden en bureaus aanwezig om uw vragen te beantwoorden.

Ook kunt u tijdens deze inloopbijeenkomst uw zienswijze mondeling geven.

Er is een notulist aanwezig om uw zienswijze op te schrijven.

Inlichtingen

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het projectbureau van Natuurpakket Westerschelde via e-mail: natuurpakketwesterschelde@zeeland.nl of via het telefoonnummer 0118 – 63 10 11.

Naar boven