Logo Haarlemmermeer
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan (artikel 3.8 lid 3 Wet ruimtelijke ordening) ‘Rijsenhout glastuinbouw’, Haarlemmermeer

Burgemeester en wethouders maken bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 4 juli 2013, nummer 2013.0031208 het bestemmingsplan ‘Rijsenhout glastuinbouw’ gewijzigd heeft vastgesteld. De wijzigingen vloeien met name voort uit de naar voren gebrachte zienswijzen die tegen het ontwerpbestemmingsplan zijn ingediend. Daarnaast zijn enkele ambtshalve wijzigingen aangebracht. Voor een beschrijving van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan wordt verwezen naar het besluit van de gemeenteraad. Het plan heeft de planidentificatie NL.IMRO.0394.BPGrysglastuinbouw-C001 en is conform de artikelen 1.2.1 tot en met 1.2.5 van het Besluit ruimtelijke ordening in elektronische vorm vastgelegd en in die vorm vastgesteld.

Het plan

Het plangebied is circa 470 ha groot en wordt in het noordwesten begrensd door de A4, in het zuidoosten door de Aalsmeerderweg, in het noordoosten door de Geniedijk en in het zuidwesten door de Venneperweg. Het plangebied is niet aaneengesloten, want het wordt gescheiden door het plangebied van het bestemmingsplan Rijsenhout PrimAviera 4. Voor dit deelgebied is een apart bestemmingsplan opgesteld en dit gebied maakt geen deel uit van het plangebied.

Postcode: 1435 EK

De gemeenteraad heeft besloten het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerp. De wijzigingen vloeien met name voort uit de ingebrachte zienswijzen. Daarnaast zijn enkele ambtshalve wijzigingen aangebracht. Het betreft onder andere:

  • Ten aanzien van de verbeelding:

    • de aanduiding "Wro-zone wijzigingsbevoegdheid 7" op te nemen tussen en aangrenzend aan de percelen Aalsmeerderweg 743 en 745.

    • de bestemming "Verkeer-voorlopig" en de bestemming "Groen" achter en tussen de percelen Aalsmeerderweg 743 en 745 te wijzigen in de bestemming "Agrarisch Glastuinbouw -1".

    • op het perceel Aalsmeerderweg 887 het huidige bouwvlak te verwijderen en voor de vervangende woning en nieuw bouwvlak op te nemen.

    • op een aantal percelen langs de A4, tussen de Venneperweg en het brugrestaurant de aanduiding "wro-zone wijzigingsbevoegdheid 8" op te nemen in verband met realisatie van een park met zonnepalen’.

    • het tracé van de dubbelbestemming "Leiding- Gas" te wijzigen conform de tekening van de Gasunie.

    • op de verbeelding de dubbelbestemming "Leiding- Gas" ter plaatse van de afsluiterlocatie te vergroten.

    • de op de verbeelding opgenomen aanduiding de 'wro-zone – wijzigingsgebied 3' voor de aansluitingen van de centrale as op de Aalsmeerderweg nabij het dorp Burgerveen, en ter hoogte van de wegen de Rijsdrecht en de Den Adelszwet geheel of gedeeltelijk van de verbeelding af te halen.

  • Ten aanzien van de regels:

    • in artikel 3.4 onder d het zinsdeel "is niet toegestaan" toe te voegen.

    • artikel 3.5 met daarin de mogelijkheid om stille opslag in voormalige agrarische bedrijfsgebouwen toe te staan te schrappen en de daarop volgende artikelen te vernummeren.

    • in artikel 9 een sub toe te voegen met de strekking dat C02 -leidingen ten behoeve van de aansluiting van aangrenzende glastuinbouwbedrijven op een C02 binnen de bestemming "Groen" zijn toegestaan.

    • de bestemming "Verkeer- voorlopig" opgenomen in artikel 15 volledig te schrappen en de daaropvolgende artikelen te vernummeren.

    • 5.2.5 in artikel 15 (voorheen artikel 16) toe te voegen dat de leidingbeheerder dient te worden geraadpleegd bij het afgeven van een omgevingsvergunning voor werken en werkzaamheden.

    • in artikel 15 een wijzigingsbevoegdheid op te nemen om de gasleiding om te kunnen zetten naar een C02 -Ieiding.

    • in artikelen 25 en 27 (voorheen 26 en 28) toe te voegen dat alleen van de wijzigingsbevoegdheden gebruikt mag worden gemaakt na het raadplegen van de leidingbeheerder en dat de wijziging dient te voldoen aan het Besluit externe veiligheid buisleidingen.

    • in artikel 29 (voorheen artikel 30) in sub d en e het woord "maximaal" toegevoegd ter verduidelijking.

    • een nieuw artikel 31 op te nemen met daarin een wijzigingsbevoegdheid die de mogelijkheid biedt de tijdelijke ontsluiting van een aantal nieuwe mogelijk gemaakte glastuinbouwbedrijven weg te bestemmen als de ontsluiting van deze bedrijven is geregeld via de centrale as;

    • een nieuw artikel 32 op te nemen met daar een wijzigingsbevoegdheid om een park van zonnepanelen langs de A4, tussen de Venneperweg en het brugrestaurant, mogelijk te maken.

  • Ten aanzien van de toelichting:

    • Hoofdstuk 1 is deels herschreven. In de inleiding is duidelijk gemaakt dat de aanleiding van het bestemmingsplan gelegen is in de actualiseringsverplichting uit de Wro.

    • in paragraaf 4.5.3 (ontwikkeling in het plangebied) en in paragraaf 7.5 is opgenomen dat in de regels een wijzigingsbevoegdheid langs de A4 tussen de Venneperweg en het brugrestaurant is opgenomen die voorziet in de oprichting van een park met zonnepanelen.

    • in paragraaf 7.4.1. is de alinea over het toestaan van stille opslag in voormalige agrarische gebouwen geschrapt.

    • paragraaf 7.4.2 over de bestemming 'Verkeer- voorlopig' is geschrapt.

De volgende ambtshalve wijziging zijn in het bestemmingsplan aangebracht:

Ten aanzien van de regels:

  • de in artikel 27 opgenomen wijzigingsbevoegdheid is uitgebreid in de zin dat binnen de 'wro-zone- wijzigingsgebied 3' ook de dubbelbestemming "Leiding-leidingstrook" mogelijk gemaakt kan worden ten behoeve van de ondergrondse infrastructuur van PrimAviera.

Ten aanzien van de toelichting:

  • in hoofdstuk 1 paragraaf 1.1. is de verwijzing naar de Structuurvisie Glastuinbouw als kader voor de ontwikkeling van het glastuinbouwgebied PrimAviera geschrapt. Dit beleidskader is niet meer actueel.

Ten aanzien van de verbeelding:

  • voor het adres Aalsmeerderweg 903 de bestemming 'Wonen' te wijzigen in 'Agrarisch'.

Inzien

Het bestemmingsplan (verbeelding, regels, toelichting) en het raadsbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan kunt u raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl en op www.haarlemmermeer.nl/wro . Bovendien liggen deze stukken ter inzage in het raadhuis. Geopend maandag tot en met vrijdag van 09.00-13.00 uur. Op afspraak zijn deze stukken dagelijks ook in te zien van 13.00-17.00 uur. Een afspraak maakt u via 0900-1852.

De terinzageligging begint op 16 augustus 2013 en duurt zes weken.

Beroep

Binnen de zes weken waarin de stukken ter visie liggen kunnen de volgende belanghebbenden

beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:

  • a. belanghebbenden die tijdig een zienswijze naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad;

  • b. belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze in te dienen;

  • c. belanghebbenden die beroep instellen tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij de vaststelling heeft aangebracht.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Voor het in behandeling nemen van het beroepschrift is griffierecht verschuldigd.

Crisis- en herstelwet

Op het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing (artikel 1.1 Chw jo. Bijlage II onder nr. 6 Chw). Deze afdeling beperkt het beroepsrecht en stelt striktere eisen aan het beroepschrift. Dit brengt onder meer met zich mee dat alle beroepsgronden in het beroepschrift dienen te worden opgenomen en deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de genoemde termijn van terinzageligging. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet. Degenen die beroep hebben ingesteld, kunnen verzoeken om een voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Indien het verzoek om voorlopige voorziening tijdens de beroepstermijn is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Voor het in behandeling nemen van het verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd.

Hoofddorp, 14 augustus 2013

Naar boven