Logo EnschedeGemeente Enschede, verkeersbesluit verplaatsen bushalte aan de Minkmaatstraat

Burgemeester en Wethouders van Enschede

Gelet op

Het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onderdeel d van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), waarbij hun college bevoegd is verklaard tot het nemen, wijzigen en intrekken van besluiten en maatregelen als bedoeld in artikel 15 van de WVW;

Overwegende:

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Belangenafweging en motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan is het gewenst om:

Het bord L3 (bushalte) in de Minkmaatstraat, halte Hyacintstraat (noordzijde, stadinwaarts) 50 meter in westelijke richting te verplaatsen.

Overwegingen

Vanuit het oogpunt van het bevorderen van het gebruik van het openbaar vervoer gewenst is haltes goed in te richten. Op de huidige locatie is onvoldoende ruimte beschikbaar om een goede halte te realiseren.

In artikel 12a, II van de BABW per oktober 2012 is opgenomen dat voor het aanwijzen of opheffen van een bushalte (lees: plaatsing of verwijdering van bord L3 van bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990) een verkeersbesluit nodig is. De Afdeling Rechtspraak van de Raad van State eerder heeft uitgesproken dat het aanwijzen of opheffen van een bushalte een besluit is in de zin van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) (zie: ABRS 4 juli 1996, nr. H01.95.0574);

Omdat er feitelijk geen verschil bestaat tussen een Awb-besluit en een verkeersbesluit, is in het kader van de eenduidigheid voor het aanwijzen of opheffen van een bushalte ook een formeel verkeersbesluit vereist.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover d.d. 24 juli 2013 een positief advies uit.

Besluiten:

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten Burgemeester en Wethouders om

de bushalte ‘Hyacintstraat’ aan de Minkmaatstraat te verplaatsen.

Aldus vastgesteld op: 30 juli 2013

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben verzonden.

Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders, Commissie bezwaarschriften, Postbus 20, 7500 AA ENSCHEDEen moet de volgende elementen bevatten:

  • -de naam en adres van de indiener

  • -de dagtekening

  • -een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht

  • -de gronden van het bezwaar.

Voor behandeling van een bezwaarschrift is bij de gemeente Zwolle geen griffierecht verschuldigd.

Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit. (zie art. 6:16 van de Awb)

(wel bij maatregelen art.37 BABW conform art 27 BABW)

Bij de president van de Arrondissementsrechtbank, binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, kan een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

Hoogachtend,

Burgemeester en Wethouders van Enschede,

namens dezen,

E.E.J. Lastdrager,

hoofd afdeling Vergunningen

In afschrift aan:

  • -Verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente

  • -Brandweer Twente

  • -Programma Stedelijke Ontwikkeling, afdeling Ontwerp

Naar boven