Logo Amsterdam - Zuid
Ontwerpbestemmingsplan Boerenweteringgarage, Amsterdam – Zuid

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid maakt bekend, op grond van artikel 3.8, lid 1 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht dat het ontwerpbestemmingsplan Boerenweteringgarage is opgesteld.

Plangebied

De Boerenwetering loopt vanaf de Singelgracht, langs de Hobbemakade/Ruysdaelkade naar het Beatrixpark. De garage is geprojecteerd voornamelijk onder de watergang Boerenwetering noordelijk van de Diamantbrug (brug 137, in het verlengde van de Albert Cuypstraat) en zuidelijk van de Brandweerbrug (brug 79, in het verlengde van de Eerste Jacob van Campenstraat).

Achtergrond

Op 19 december 2012 heeft de deelraad het Investeringsbesluit genomen voor de realisatie van de parkeergarage onder de Boerenwetering en een krediet van 47,4 miljoen euro beschikbaar gesteld. In de garage komen 600 parkeerplekken, vooral voor vergunninghouders en slechts in beperkte mate voor bezoekers. Stadsdeel Zuid wil de parkeergarage aanleggen om de parkeerdruk in de Oude Pijp te verlagen en ruimte op straat te creëren voor andere functies. Nadat de garage is aangelegd verdwijnen 300 parkeerplaatsen uit het straatbeeld. Stadsdeel Zuid benut deze vrijkomende ruimte om de kwaliteit van de openbare ruimte in de Oude Pijp en specifiek de Frans Halsbuurt te verbeteren.

Op dit moment gelden voor het plangebied meerdere bestemmingsplannen waarin nog geen rekening is gehouden met de parkeergarage en waarin deze dus nog niet mogelijk gemaakt wordt. Daarom wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Het plangebied bevindt zich nu binnen de bestemmingsplannen De Pijp 2005, Museumkwartier en Valeriusbuurt 2011 en Water in De Pijp 2011. Een nieuw, specifiek voor de Boerenweteringgarage vast te stellen bestemmingsplan biedt het juridisch-planologisch kader, op grond waarvan later de omgevingsvergunning voor de realisatie van de garage kan worden aangevraagd.

Ter voorbereiding op het ontwerpbestemmingsplan is in 2012 het voorontwerp bestemmingsplan opgesteld. Het dagelijks bestuur heeft op 14 juni 2012 ingestemd met het voorontwerp bestemmingsplan. De inspraakreacties zijn behandeld en gebundeld in de Nota van Beantwoording die door het dagelijks bestuur al op 6 november 2012 openbaar is gemaakt.

Terinzagelegging

Het ontwerp bestemmingsplan Boerenweteringgarage en de bijbehorende stukken liggen met ingang van maandag 28 januari tot en met maandag 11 maart 2013 ter inzage bij onze informatiecentra op de stadsdeelkantoren President Kennedylaan 923 en Burgerweeshuispad 301, geopend op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur. Bovendien zijn beide informatiebalies op donderdagavond tot 20.00 uur geopend. Het ontwerpbestemmingsplan kan ook worden ingezien via onze internetsite www.zuid.amsterdam.nl/bestemmingsplannen onder ’Ontwerp bestemmingsplan Boerenweteringgarage’. Het ontwerpbestemmingsplan is digitaal te raadplegen op zowel www.ruimtelijkeplannen.nl, als www.bestemmingsplannen.amsterdam.nl, waar het ontwerpbestemmingsplan te vinden is onder het planidentificatienummer NL.IMRO.0363.K1301BPSTD-OW01.

Indienen van zienswijzen

Een ieder kan gedurende de termijn dat het ontwerpbesluit ter inzage ligt een zienswijze indienen. Uw schriftelijke reactie kunt u sturen aan Stadsdeel Zuid, postbus 74019, 1070 BA Amsterdam, t.a.v. de Deelraad onder vermelding van: zienswijze ontwerp bestemmingsplan Boerenweteringgarage. Voor uw mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met mevrouw C. Ebeling van Stadsdeel Zuid, telefoonnummer 14 020.

Amsterdam, 25 januari 2013

Het dagelijks bestuur van Stadsdeel Zuid H.J.M. Wink stadsdeelsecretaris

P.P.J. Slettenhaar stadsdeelvoorzitter

Naar boven