Logo Valkenburg aan de Geul
Vaststelling bestemmingsplannen ‘Besluit tot reparatie van het bestemmingsplan Kernen 2010’ en ‘Bestemmingsplan Kernen 2010, 1e herziening’, Valkenburg aan de Geul

Burgemeester en wethouders van Valkenburg aan de Geul maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad in zijn vergadering van 17 december 2012 de bestemmingsplannen ‘Besluit tot reparatie van het bestemmingsplan Kernen 2010’ en ‘Bestemmingsplan Kernen 2010, 1e herziening’ heeft vastgesteld.

Besluit tot reparatie van het bestemmingsplan Kernen 2010

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (verder: de Afdeling) heeft op 25 april 2012 uitspraak gedaan ten aanzien van de beroepen tegen het bestemmingsplan ‘Kernen 2010’ (zaaknummer 201100440/1/R1). Enkel het beroep van Waterschap Roer en Overmaas is gegrond verklaard. De Afdeling heeft in de uitspraak bepaald dat het besluit van de gemeenteraad van 25 oktober 2010 wordt vernietigd voor zover het een aantal waterbelangen betreft. Het betreft enkel zaken die betrekking hebben op de verbeelding zoals o.a. het ontbreken op een aantal plaatsen van de dubbelbestemming ‘Waterstaat- beschermingszone primair water’, het ontbreken van de bestemming ‘Water’ ter plaatse van een regenwaterbuffer, het ontbreken van de bestemming ‘Verkeer’ en de dubbelbestemming ‘Waterstaat-waterlopen’ ter plaatse van een brug etc. In het ‘besluit tot reparatie van het bestemmingsplan Kernen 2010’ worden deze zaken hersteld overeenkomstig de uitspraak van de Afdeling.

Bestemmingsplan Kernen 2010, 1e herziening

Los van de uitspraak van de Afdeling is in de tussentijd (ambtshalve en na melding van belanghebbenden) een aantal onvolkomenheden geconstateerd in de periode na vaststelling van het bestemmingsplan ‘Kernen 2010’. Dit betreft dus zaken waarover geen beroep is ingediend.

Voor een nadere toelichting van alle doorgevoerde aanpassingen ten opzichte van het bestemmingsplan ‘Kernen 2010’ (moederplan) verwijzen wij kortheidshalve naar Hoofdstuk 2 van de toelichting van het ‘Bestemmingsplan Kernen 2010, 1e herziening’.

Wijzigingen ‘Besluit tot reparatie van het bestemmingsplan Kernen 2010’

Ten opzichte van het ontwerp is het bestemmingsplan ongewijzigd vastgesteld

Wijzigingen ‘Bestemmingsplan Kernen 2010, 1e herziening’

Ten opzichte van het ontwerp is het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Aanleiding hiervoor zijn ingekomen zienswijzen en overige, ambtshalve, geconstateerde onvolkomenheden. De wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan ‘Bestemmingsplan Kernen 2010, 1e herziening’ hebben betrekking op de verbeelding en zeer beperkt op de regels. Voor de wijzigingen wordt verwezen naar het desbetreffende gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan, alsmede naar het raadsbesluit inclusief de ‘Zienswijzennota’ en de ‘Lijst ambtshalve wijzigingen’ die als bijlage bij het bestemmingplan zijn gevoegd.

De Vrom-Inspectie en Gedeputeerde Staten van Limburg hebben geen aanwijzing gegeven m.b.t. het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan.

Ter inzage

De vastgestelde bestemmingsplannen liggen met de daarbij behorende stukken vanaf 31 januari 2013 gedurende zes weken ter inzage in het gemeentehuis van Valkenburg aan de Geul.

U kunt de ontwerpbestemmingsplannen in elektronische vorm raadplegen op de landelijke website:

http://ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0994.2009RP001-VA01 en

http://ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0994.2012BP003-VA01

of via de gemeentelijke website www.valkenburg.nl onder het menu ‘Digitaal loket/ Ruimtelijke Plannen’.

Bij verschillen tussen de digitale en de papieren (analoge) versie van het bestemmingsplan is de digitale versie van het plan bepalend.

Beroep

Tijdens de termijn van terinzagelegging kan tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad heeft ingediend;

  • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten, dat hij of zij niet overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn of haar zienswijze naar voren heeft gebracht bij de gemeenteraad tegen het ontwerpbestemmingsplan;

  • eenieder die bedenkingen heeft tegen de wijzigingen die bij de vaststelling zijn aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.

Een besluit tot vaststelling van een bestemmingsplannen treedt in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking. Om te voorkomen dat het besluit in werking treedt, kunnen belanghebbenden die beroep hebben aangetekend aan de voorzieningenrechter een voorlopige voorziening vragen. Het verzoek om een voorlopige voorziening dient te worden gericht aan de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Naar boven