Logo Schouwen-Duiveland
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Bebouwde kom Bruinisse en Besluit Hogere waarde Wet geluidhinder Molenweg 12-14, Schouwen-Duiveland

Burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland maken op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening bekend, dat het op 27 juni 2013 vastgestelde bestemmingsplan Bebouwde kom Bruinisse van 5 augustus tot en met 16 september 2013 ter inzage ligt. Samen met het bestemmingsplan ligt tevens het Besluit hogere waarde Wet geluidhinder, voor de Molenweg tussen 12 en 14 te Bruinisse, met bijbehorende stukken ter inzage.

U kunt het digitale bestemmingsplan en het Besluit hogere waarde Wet geluidhinder raadplegen via www.schouwen-duiveland.nl . Ook liggen de documenten in deze periode in de hal van het gemeentehuis, Laan van Sint Hilaire 2 te Zierikzee. Op werkdagen is de leesruimte geopend van 8.30 tot 17.00 uur. Buiten kantoortijden kunt u het bestemmingsplan daar ook inzien op donderdag van 17.00 tot 20.00 uur.

Doel en plangebied

Dit bestemmingsplan actualiseert de huidige bestemmingsplannen die gelden in Bruinisse. Met deze actualisatie leggen we bestemmingen die afgestemd zijn op de bestaande (legale) situatie en het actuele beleid voor het gebied (zoals de Structuurvisie Bruinisse en het Masterplan Centrumgebied Bruinisse). Hierbij houden we ook rekening met de huidige wet- en regelgeving.

Plannen en ontwikkelingen die al eerder zijn vergund, zijn meegenomen in dit bestemmingsplan. Een ontwikkeling die niet wordt meegenomen in dit bestemmingsplan is de uitbreidingslocatie Riekusweel IV. Hiervoor wordt een zelfstandige procedure doorlopen.

Het plangebied van het bestemmingsplan beslaat de gehele kern gelegen tussen het sluizencomplex naar de Grevelingen en de Veerhaven. De N59, het water van Krammer en Zijpe en de percelen ten zuiden van de Rijksstraatweg-Zuidweg vormen de globale plangrenzen. Omdat voor Riekusweel IV een apart bestemmingsplan wordt vastgesteld, is dit buiten de begrenzing gelaten.

Motivering

Het ontwerpbestemmingsplan heeft van 4 maart tot en met 15 april 2013 ter inzage gelegen. Hiertegen zijn 25 zienswijzen ingebracht. Bij het bestemmingsplan ligt tevens het raadsvoorstel en het raadsbesluit ter inzage. Hierin zijn de ingebrachte zienswijzen behandeld en wordt het besluit gemotiveerd.

Gewijzigde vaststelling

Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan, zoals dat ter inzage heeft gelegen, heeft de gemeenteraad de volgende wijzigingen aangebracht:

Er zijn wijzigingen in de regels aangebracht in de volgende artikelen: 1, 5 (5.1.1, 5.2.1 en 5.3.1), 6 (6.2.2), 7 (7.2.2), 8 (8.2.2), 10 (10.2.2), 12 (12.2.2), 15 (15.2.1 en 15.2.2) en 19 (19.2.1 en 19.2.2), 29 (29.1 tot en met 29.10). Tevens is een wijziging aangebracht aan de bijlage bij de regels: Staat van bedrijven – bedrijventerrein.

Er zijn wijzigingen op de verbeelding aangebracht op de adressen Kerkplein 1, Nieuwstraat 19-29, Nieuwstraat 24, Poststraat 3, Prinses Wilhelminalaan 11b, Schoolstraat 13, 38 en 40, Zuidweg 2, 2a en 2b. Tevens is het functieaanduidingsvlak ‘specifieke vorm van bedrijventerrein – 1’ verwijderd van het binnendijks gelegen gedeelte van het bedrijventerrein.

Er zijn wijzigingen in de toelichting aangebracht in de paragrafen 1.3, 3.6, 4.6 en 8.2. Aan de bijlagen zijn toegevoegd: het Besluit hogere waarde Wet geluidhinder, de antwoordnotitie ontwerpbestemmingsplan en het raadsvoorstel met vaststellingsbesluit.

De wijzigingen kunnen worden ingezien in het ter inzage liggende bestemmingsplan. Een volledig overzicht is terug te vinden in de ‘Antwoordnotitie ontwerpbestemmingsplan Bebouwde kom Bruinisse’, die als bijlage bij het plan is gevoegd.

Na de vaststelling is gebleken dat er in de ‘Antwoordnotitie ontwerpbestemmingsplan Bebouwde kom Bruinisse’ ten onrechte is beschreven dat de wijzigingsbevoegdheden voor de ontwikkeling van woningen op diverse locaties in het centrum zodanig worden aangepast dat er nog maximaal 60 nieuwe woningen kunnen worden gerealiseerd. Zoals ook te lezen in het raadsvoorstel, geldt naar aanleiding van de Woonvisie 2013 een maximum van 60 woningen voor geheel Bruinisse. Hiervan zijn er 21 bestemd voor Riekusweel IV. Het totaal aantal via wijzigingsbevoegdheid te realiseren woningen in het centrumgebied van Bruinisse is daarom conform het raadsvoorstel gewijzigd tot maximaal 39.

Reageren

Van 6 augustus tot en met 17 september 2013 kan beroep worden ingesteld tegen het vaststellingsbesluit Bestemmingsplan Bebouwde kom Bruinisse, alsmede tegen het Besluit hogere waarde Wet geluidhinder. Beroep kan worden ingesteld door iedere belanghebbende:

  • die tijdig zijn of haar zienswijze tegen het eerdere ontwerpbestemmingsplan of de ontwerpbeschikking Hogere waarde bij de gemeenteraad respectievelijk het college kenbaar heeft gemaakt;

  • die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest om zijn zienswijze tegen het voorgaande ontwerpbestemmingsplan of de ontwerpbeschikking Hogere waarde bij de gemeenteraad respectievelijk het college kenbaar te maken;

  • voor zover het beroep wordt ingesteld tegen wijzigingen die de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland bij de vaststelling van het plan heeft aangebracht in het plan.

Een beroepschrift kunt u indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. U kunt ook langs digitale weg het beroepschrift indienen via https://digitaalloket.raadvanstate.nl/ . Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Voor de precieze voorwaarden verwijzen wij u naar de genoemde site.

Het is mogelijk een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de voorzitter van deze afdeling, gelijktijdig met het indienen van een beroepschrift tegen het vaststellingsbesluit Bestemmingsplan bebouwde kom Bruinisse.

Inwerkingtreding

Het bestemmingsplan treedt naar verwachting op grond van artikel 3.8 lid 5 van de Wet ruimtelijke ordening in werking op 18 september 2013.

Zierikzee, 2 augustus 2013

Burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland

Naar boven