Regeling van de Minister van Veiligheid en Justitie van 15 juli 2013, houdende wijziging van de Regeling financieel beheer politie in verband met de openingsbalans van de politie

De Minister van Veiligheid en Justitie,

Gelet op artikel 30, eerste lid, van de Politiewet 2012;

Besluit:

ARTIKEL I

De Regeling financieel beheer politie wordt als volgt gewijzigd:

A

Aan artikel 15 wordt een artikellid toegevoegd, luidende:

  • 3. In afwijking van het eerste lid wordt zelf ontwikkelde software voor gebruik door de politie niet geactiveerd onder materiële vaste activa, maar verantwoord in de exploitatierekening.

B

In artikel 23, eerste lid, wordt ‘maximaal € 326 miljoen’ vervangen door: € 365,6 miljoen.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de eerste dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven.

TOELICHTING

De Regeling financieel beheer politie wordt op twee onderdelen gewijzigd.

Wijziging artikel 15

In de Richtlijnen voor de jaarverslaglegging, zoals vastgesteld door de Raad voor de jaarverslaglegging, (hoofdstuk 210) is aangegeven dat onder immateriële vaste activa o.a. computersoftware valt. Om dergelijke posten te mogen activeren moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • het actief moet identificeerbaar zijn;

  • het actief moet duidelijk specifieke toekomstige economische voordelen opleveren, als verhuur, verkoop, ruilen etc;

  • de rechtspersoon moet de beschikkingsmacht hebben over het actief.

Omdat de software voor politie zeer specifiek is, is deze niet verkoopbaar aan derden. Hieruit volgt dat de lasten van zelf ontwikkelde software via de exploitatierekening worden verantwoord. Aangekochte software mag wel worden geactiveerd als materieel vast actief. Dit sluit ook aan bij de huidige bestaande praktijk in andere sectoren. Hiermee wordt recht gedaan aan het voorzichtigheidsprincipe. Met het oog op de openingsbalans nationale politie is het noodzakelijk bovenstaande vast te leggen in de Regeling financieel beheer politie.

Wijziging artikel 23

De hoogte van de bestemmingsreserve ICT is berekend aan de hand van de oude regelgeving ten aanzien van afschrijvingen. Het hiervoor opgenomen bedrag in de regeling van € 326 miljoen is hierop gebaseerd.

Zoals hiervoor is aangegeven, wordt eigen software niet geactiveerd. Dit heeft als gevolg dat de hiermee in verband staande uitgaven niet meer kunnen worden geactiveerd. De uitgaven die samenhangen met de personele inzet worden ten gevolge hiervan vanaf 2013 nu direct in de exploitatie verantwoord. Dit en het synchroniseren van de calculatietermijnen in overeenstemming met de uitputting van reserve leiden tot een aanpassing van de hoogte van de bestemmingsreserve met € 40 miljoen. Het uiteindelijk resultaat van uitgaven en opbrengsten van het Aanvalsprogramma Informatievoorziening politie blijft echter na uitputting van de reserve en afronding van het aanvalsprogramma gelijk aan € 326 miljoen.

De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, F. Teeven.

Naar boven