Logo Zuid-Holland
Bekendmaking goedkeuringsbesluit projectplan en uitvoeringsbesluiten dijkversterking Kinderdijk-Schoonhovenseveer, Zuid-Holland

ONDERWERP

Gedeputeerde Staten (GS) van Zuid-Holland hebben bij besluit van 11 juli 2013 goedkeuring verleend aan het projectplan dijkversterking Kinderdijk-Schoonhovenseveer (KIS), zoals op 26 april 2013 gewijzigd is vastgesteld door het Algemeen Bestuur van Waterschap Rivierenland. Daarbij hebben GS ook ingestemd met het door het waterschap, vanwege deze dijkversterking, opgestelde natuurcompensatieplan. Verder zijn ook de besluiten die nodig zijn ter uitvoering van dit projectplan door de bevoegde gezagen genomen, namelijk twee omgevingsvergunningen en een onttrekkingsvergunning door de gemeente Molenwaard, een ontheffing Provinciale Milieuverordening door de provincie Zuid-Holland en een ontheffing Flora- en faunawet door het ministerie van Economische Zaken. De dijkversterking is nodig omdat een deel (zo’n 10 km) van de Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer niet aan de wettelijke veiligheidsnorm (1/2000e per jaar) voldoet.

PROCEDURE

GS van Zuid-Holland hebben mede op grond van artikel 5.12 van de Waterwet van 21 december 2012 tot en met 31 januari 2013 het ontwerpprojectplan KIS, het MER, de ontwerpuitvoeringsbesluiten en overige relevante stukken ter inzage gelegd. Behalve de in deze periode ingediende zienswijzen hebben ook voortschrijdende inzichten bij het waterschap geleid tot wijzigingen op het ontwerpprojectplan. Dit heeft het waterschap verwoord in de “Nota van Beantwoording zienswijzen, toetsingsadvies Commissie voor de m.e.r. en ambtshalve wijzigingen” (afgekort: Nota van Beantwoording). Hierdoor was het ook nodig om enkele ontwerpuitvoeringsbesluiten gewijzigd vast te stellen (omgevingsvergunningen). Het merendeel van deze wijzigingen is met betrokkenen afgestemd of zelfs op expliciet verzoek van betrokkenen gepleegd. Een minderheid van de wijzigingen, m.n. uitbreiding van tijdelijke werkstroken, is niet rechtstreeks afgestemd. Via deze bekendmaking en de hierop volgende terinzagelegging, kunnen betrokkenen hiervan (alsnog) kennisnemen.

INZAGE

Vanaf 2 augustus 2013 tot en met 12 september 2013 liggen het provinciale goedkeuringsbesluit, het door het waterschap vastgestelde projectplan, het MER, het vaststellingsbesluit van het waterschap inclusief de Nota van Beantwoording en de (uitvoerings)besluiten van verschillende overheidsinstanties met relevante stukken, op werkdagen ter inzage bij:

  • Klantcontactcentrum, Melkwegplein 1 te Bleskensgraaf, ma. t/m vrij. van 9.00-12.00 uur en donderdag ook van 17.00-20.00 uur (tel. 14 0184);

  • Waterschap Rivierenland, tijdens kantooruren, De Blomboogerd 1 te Tiel (tel. 0344-649090);

  • Provincie Zuid-Holland, het Loket, ruimte A0.51, tijdens kantooruren, Zuid-Hollandplein 1 te Den Haag (tel. 070-4418855);

  • Dienst Regelingen van het ministerie van Economische Zaken, tijdens kantooruren, Juliana van Stolberglaan 148 te Den Haag (tel. 070-3786693).

Deze stukken zijn gedurende voornoemde inzageperiode in principe ook te downloaden vanaf de website

www.dijkverbetering.waterschaprivierenland.nl (onder Projecten > Kinderdijk-Schoonhovenseveer).

BEROEP

Beroep kan van 2 augustus 2013 tot en met 12 september 2013 door belanghebbenden worden ingesteld tegen het besluit tot goedkeuring van het vastgestelde projectplan en de overige definitieve besluiten, wanneer:

  • zij tijdens de terinzagelegging van ontwerpprojectplan en ontwerpbesluiten een zienswijze hebben ingediend;

  • zij redelijkerwijs geen zienswijzen hebben kunnen indienen;

  • zij het oneens zijn met de wijzigingen die bij vaststelling van het projectplan/de uitvoeringsbesluiten zijn aangebracht.

Het beroepschrift moet worden ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het beroepschrift moet voldoen aan de inhoudsvereisten zoals aangegeven in artikel 6.5 van de Algemene wet bestuursrecht.

Het projectplan en de uitvoeringsbesluiten vallen onder de Crisis -en herstelwet en het Besluit uitvoering Crisis- en herstelwet. Dit betekent onder meer dat de beroepsgronden in het beroepschrift moeten worden opgenomen en dat deze na afloop van de beroepstermijn niet meer kunnen worden aangevuld.

Degene die beroep instelt, kan bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Als gedurende de beroepstermijn om een voorlopige voorziening is verzocht, wordt het besluit niet van kracht voordat op dat verzoek is beslist. Voor het instellen van beroep en het indienen van een voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

INLICHTINGEN

Voor nadere inlichtingen over de stukken die ter inzage liggen, kunt u contact opnemen met de heer J. Beijersbergen (tel. 070 – 4416207) of mevrouw O. Bongers (tel. 070 – 4417658) van de provincie Zuid-Holland. Deze bekendmaking staat ook op www.dijkverbetering.waterschaprivierenland.nl (onder Projecten > Kinderdijk-Schoonhovenseveer), www.zuid-holland.nl (onder Loket) en www.officielebekendmakingen.nl (onder Staatscourant).

Overigens zijn de in het kader van deze dijkversterking gewijzigd vastgestelde bestemmingsplannen ‘Dijkverzwaren Nieuw-Lekkerland’ en ‘Dijkverzwaren Liesveld’ door de gemeente Molenwaard onlangs bekendgemaakt en (vanaf 26 juli 2013) ter inzage gelegd. Nadere informatie omtrent de terinzagelegging van deze bestemmingsplannen is te vinden op de gemeentelijke website.

Naar boven