Logo Staphorst
Vastgesteld bestemmingsplan Buitengebied, Staphorst

Burgemeester en wethouder van de gemeente Staphorst maken bekend dat op basis van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en 7.11 Wet milieubeheer, met ingang van woensdag 31 juli 2013 tot en met dinsdag 10 september 2013 voor iedereen ter inzage ligt:

het gewijzigd vastgestelde "bestemmingsplan Buitengebied gemeente Staphorst", samen met

  • het milieueffectrapport (PlanMER);

  • de nota ambtshalve wijzigingen;

  • de nota zienswijzen;

  • aanvullende memo.

Begrenzing plangebied

Het nieuwe bestemmingsplan is opgesteld voor het gehele buitengebied van Staphorst. Naast het gebied dat gangbaar wordt beschouwd als het buitengebied vallen daar voor de duidelijkheid tevens de volgende gebieden onder:

  • de buurtschappen Halfweg, Slingenberg en Lankhorst;

  • de recreatieterreinen rondom IJhorst;

  • de Esch 0 (komt later een apart bestemmingsplan voor);

  • Punthorst (deels);

  • woongebied Beugelen;

  • woongebied Hamingen;

  • het gebied Olde Maten – Veerslootslanden;

  • deel Gemeenteweg vanaf Gemeenteweg 346 en de Baldersmaatweg richting Halfweg.

Wijzigingen

Het bestemmingsplan is naar aanleiding van ingediende zienswijzen op diverse onderdelen aangepast. Veelal betreft het wijzigingen op perceelsniveau. Daarnaast heeft de gemeente ambtshalve (op eigen initiatief) een aantal wijzigingen doorgevoerd.

De gemeenteraad heeft bij de vaststelling een viertal amendementen aangenomen. Op basis hiervan worden de volgende wijzigingen doorgevoerd:

  • voor alle bestemmingen waarbij regels worden gesteld met betrekking tot erf- en terreinafscheidingen wordt opgenomen: “de bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen mag niet meer dan 2 m bedragen”;

  • bij de specifieke gebruiksregels van agrarische gebiedsbestemmingen wordt opgenomen: “Naast de rustende boer of tweede arbeidskracht wordt de mogelijkheid tot inwoning in bedrijfswoningen ook geboden aan andere mensen die mantelzorg nodig hebben”.

  • voor bestemmingen waarbij een bedrijfswoning is toegestaan vervalt de regeling met betrekking tot goot- en bouwhoogtes en wordt vervangen door: “de goot- en bouwhoogte van bedrijfswoningen bedragen respectievelijk niet meer dan 4m en 10m dan wel niet meer dan de bestaande goot- en bouwhoogte, indien deze meer bedragen”.

  • voor bestemmingen waarbij een bedrijfswoning is toegestaan vervalt de regeling met betrekking dakhellingen voor bedrijfswoningen en bijgebouwen en wordt vervangen door “de dakhellingen van bedrijfswoningen en bijgebouwen bedragen respectievelijk tenminste 30 en 20 graden, dan wel de bestaande dakhelling voor zover deze minder bedraagt”.

  • de tuin achter het bouwvlak met de bestemming “Bedrijf” op perceel Lankhorsterweg 24-24a van een nadere aanduiding “Tuin” wordt voorzien.

Raadpleegbaar

Het vastgestelde bestemmingsplan is in pdf-formaat te raadplegen via de website www.staphorst.nl/bekendmakingen.

Daarnaast is het bestemmingsplan raadpleegbaar op:

www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen?planidn=NL.IMRO.0180.5102011001-VS01

De bestanden zijn beschikbaar op: http://roplannen.gemeentedocumenten.nl/staphorstplannen/NL.IMRO.0180.5102011001-

Via de gemeentelijke site zal ook het ontwerpbestemmingsplan raadpleegbaar zijn, zodat een vergelijking kan worden gemaakt tussen het ontwerpbestemmingsplan en vastgestelde bestemmingsplan.

Beroep

Het vastgestelde bestemmingsplan ligt voor een ieder ter inzage vanaf woensdag 31 juli 2013 tot en met dinsdag 10 september 2013 in het gemeentehuis van Staphorst, publieksbalie Grondgebied. In het gemeentehuis kunt u zowel de analoge als de digitale versie bekijken en kunnen medewerkers van de gemeente u meer vertellen over het bestemmingsplan. De publieksbalie is geopend op werkdagen van 8:30 tot 12:00 uur en op afspraak.

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden schriftelijk beroep instellen tegen het vaststellingsbesluit bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Geen beroep kan echter worden ingesteld door de belanghebbende aan wie redelijkerwijs kan worden verweten dat hij geen zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan heeft kenbaar gemaakt. Daarnaast kan, los van het indienen van een zienswijze, een belanghebbende die bezwaar heeft tegen wijzigingen die bij de vaststelling van het bestemmingsplan zijn aangebracht beroep instellen tegen het vaststellingsbesluit. Degene die beroep heeft ingesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het besluit tot vaststelling treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is ingediend, treedt het betreffende besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Naar boven