Besluit van De Nederlandsche Bank N.V. (DNB) en de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) van 22 juli 2013 tot wijziging van de Beleidsregel geschiktheid 2012

De Nederlandsche Bank N.V. en de Stichting Autoriteit Financiële Markten,

Gelet op de artikelen 3:8, 3:100, eerste lid, onderdeel b, 3:271, 4:9, eerste lid, en 5:29, eerste lid, van de Wet op het financieel toezicht (Wft); artikel 105, derde lid, van de Pensioenwet (Pw); artikel 110, derde lid, van de Wet verplichte beroepspensioenregeling (Wvb); de artikelen 14, derde lid, 29 en 30 van het Besluit uitvoering Pensioenwet en Wet verplichte beroepspensioenregeling; en de artikelen 4, aanhef en onderdeel b, en 11, tweede lid, van de Wet toezicht trustkantoren (Wtt);

Besluiten tot het wijzigen van de gezamenlijke Beleidsregel geschiktheid 2012

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel geschiktheid 2012 wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 1.1, onderdeel g komt te luiden:

g) onderneming in groep B:

aanbieder van krediet, beheerder van beleggingsinstelling, beheerder van een icbe, beleggingsmaatschappij, icbe, beleggingsonderneming, bewaarder of bewaarder van een icbe;

B

Artikel 2.2 komt te luiden:

Artikel 2.2

Indien een aanbieder van krediet, een beleggingsonderneming, een beheerder van een beleggingsinstelling, een beheerder van een icbe, een beleggingsmaatschappij, een icbe, een bewaarder, een bewaarder van een icbe of een financiële dienstverlener met uitzondering van een bemiddelaar of een adviseur van beleggingsobjecten, van, met inbegrip van de beleidsbepalers, ten hoogste zes personen, in omvang groeit naar een onderneming met meer dan zes personen, dan worden de beleidsbepalers van deze onderneming opnieuw aan de voor hen relevante criteria in hoofdstuk 2 getoetst.

C

De titel van paragraaf 2 komt te luiden:

§ 2. Aanbieder van krediet; beleggingsonderneming; beheerder van een beleggingsinstelling: beheerder van een icbe; beleggingsmaatschappij; icbe; bewaarder; bewaarder van een icbe (groep B)

D

Artikel 2.4 wordt als volgt gewijzigd

1. De titel komt te luiden: Aanbieder van krediet; beleggingsonderneming met uitzondering van een verbonden agent; beheerder van een beleggingsinstelling; beheerder van een icbe; beleggingsmaatschappij; icbe; bewaarder; bewaarder van een icbe.

2. De aanhef van het eerste lid komt te luiden: Een beleidsbepaler van een aanbieder van krediet, beleggingsonderneming, met uitzondering van de verbonden agent, beheerder van een beleggingsinstelling, beheerder van een icbe, beleggingsmaatschappij, icbe, bewaarder en bewaarder van een icbe, wordt bij aantreden geacht geschikt te zijn als bedoeld in onderdeel 1.2.1 indien hij of zij aantoont minimaal te beschikken over:.

ARTIKEL II

  • 1. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin dit besluit wordt geplaatst.

  • 2. Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit wijziging Beleidsregel geschiktheid 2012.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Amsterdam, 22 juli 2013

De Nederlandsche Bank N.V J. Sijbrand, directeur

Stichting Autoriteit Financiële Markten, Th.F. Kockelkoren, bestuurslid

H.W.O.L.M. Korte, bestuurslid

TOELICHTING

Artikelsgewijs

Artikel I

Ten aanzien van de toetsing van de geschiktheid van beleidsbepalers krachtens de Wet op het financieel toezicht, de Pensioenwet, de Wet verplichte beroepspensioenregeling en de Wet toezicht trustkantoren is het beleid van DNB en AFM reeds in een eerder stadium bekend gemaakt middels de Beleidsregel geschiktheid 2012. Dit besluit tot wijziging van de Beleidsregel geschiktheid 2012 kan worden aangemerkt als een technische en beleidsneutrale aanpassing van de Beleidsregel geschiktheid 2012 in het kader van de implementatie van de Richtlijn nr. 2011/61/EU van het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie van 8 juni 2011 inzake beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen in Nederland (AIFMD).

Tot dusver was ‘beleggingsinstelling’, ‘beheerder’ en ‘bewaarder’ in de Wft zo geformuleerd dat hier alle beleggingsinstellingen en hun beheerders en bewaarders, dus ook icbe’s en hun beheerders en bewaarders, onder vielen. Hierdoor was de Beleidsregel geschiktheid 2012 van toepassing op zowel (beheerders en bewaarders van) beleggingsinstellingen als op (beheerders en bewaarders van) icbe’s.

Met de implementatie van de AIFMD in de Wft is er voor gekozen de definitie van beleggingsinstelling, beheerder en bewaarder zo aan te passen dat icbe’s en hun beheerders en bewaarders niet langer onder de definities van ‘beleggingsinstelling’, ‘beheerder’ en ‘bewaarder’ vallen. Hierdoor zouden icbe’s en hun beheerders en bewaarders vanaf dat moment ook niet meer onder de Beleidsregels geschiktheid 2012 vallen. Met dit Besluit tot wijziging van de Beleidsregel geschiktheid 2012 wordt dit voorkomen, en zal de beleidsregel ook na de implementatie van de AIFMD in de Wft van toepassing zijn op icbe’s en hun beheerders en bewaarders.

Naar boven