Regeling van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 18 juli 2013, nr. 2013-0000425602 houdende wijziging van het besluit vergoeding voorzitter en overige leden van de Commissie Integriteit Overheid

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,

Gelet op artikel 2 van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Besluit vergoeding voorzitter en overige leden van de Commissie Integriteit Overheid wordt als volgt gewijzigd:

1. In artikel 2, eerste lid wordt ‘0,2’ vervangen door: 0,4.

2. In artikel 2, tweede lid wordt ‘0,1’ vervangen door: 0,2.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 augustus 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, namens deze, de directeur-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties, G.J. Buitendijk

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum van bekendmaking van dit besluit in de Staatscourant een bezwaarschrift indienen bij de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, postbus 20011, 2500 EA Den Haag, onder overlegging van een kopie van dit besluit.

TOELICHTING

Tot 1 oktober 2012 gold voor de voorzitter en de overige leden van de commissie, genoemd in artikel 3 van het Besluit melden vermoeden van misstand bij Rijk en Politie, een vergoeding per bijgewoonde vergadering, gebaseerd op bijlage B van het Bezoldigingsbesluit Burgerlijke Rijksambtenaren 1984. Vanaf 1 oktober 2012 is een nieuw samengestelde commissie aangetreden. Vanwege de intensivering van de taakuitoefening van de nieuwe commissie en het meer structurele karakter van de werkzaamheden is vanaf 1 oktober 2012 een vaste vergoeding per maand toegekend aan de voorzitter en de overige leden in plaats van een vergoeding per bijgewoonde vergadering.

Ter markering van de nieuwe start per 1 oktober 2012 heeft de commissie gekozen voor een nieuwe naam: de Onderzoeksraad Integriteit Overheid. De commissie heeft zich sinds deze datum sterker als meld- en onderzoekspunt voor vermoedens van misstanden geprofileerd. Dit heeft ertoe geleid dat nieuwe sectoren hebben gekozen voor aansluiting bij de commissie. Voor de sectoren Rijk, Politie, Defensie en Provincies was de Onderzoeksraad Integriteit Overheid al het externe meld- en onderzoekspunt voor vermoedens van misstanden.

Vanaf 1 januari 2014 zullen ook de sectoren Gemeenten en Waterschappen zich aansluiten bij de commissie. Gelet op deze uitbreiding van de doelgroep en de voorbereidende werkzaamheden die nodig zijn voor deze aansluiting, wordt de vaste vergoeding per maand voor de voorzitter en de overige leden verhoogd. De hoogte van de in artikel 2 van dit besluit bedoelde maandelijkse vergoeding bedraagt thans voor de voorzitter € 3416,48 en voor de overige leden € 1708,24.

Naast de bovengenoemde vergoeding hebben de leden van de commissie, waar dat aan de orde is, aanspraak op een reiskostenvergoeding op grond van artikel 2, tweede lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, namens deze, de directeur-generaal Bestuur en Koninkrijksrelaties, G.J. Buitendijk

Naar boven