Regeling van de Staatssecretaris van Economische Zaken van 15 juli 2013, nr. DGNR-PDJNG/13112589, houdende wijziging van de Regeling LNV-subsidies en het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2013 (Groen en Doen)

De Staatssecretaris van Economische Zaken;

Gelet op de artikelen 2 en 4 van de Kaderwet LNV-subsidies;

Besluit:

ARTIKEL I

De regeling LNV-subsidies wordt als volgt gewijzigd:

A

Artikel 3:83 komt te luiden:

Artikel 3:83 Rangschikking in volgorde van ontvangst

Artikel 1:6 is van toepassing, met dien verstande dat aanvragen met dezelfde ontvangstdatum niet worden gerangschikt door loting voor zover op die datum het subsidieplafond wordt overschreden, maar alle aanvragen tot het moment van het bereiken van het subsidieplafond worden gerangschikt op ontvangstdatum en op ontvangsttijdstip.

B

1. In artikel 3:84 komen het eerste en tweede lid, alsmede de aanduiding ‘3.’ voor het derde lid, te vervallen.

2. In de tekst van het artikel komt de zinsnede ‘bedoeld in het tweede lid, en de informatie,’ te vervallen.

C

In artikel 3:85 wordt in de aanhef ‘AgentschapNL’ vervangen door: Dienst Regelingen.

ARTIKEL II

Aan hoofdstuk 3 van het Openstellingsbesluit LNV-subsidies 2013 word na artikel 34d een titel ingevoegd, luidende:

TITEL 5. GROEN EN DOEN: VRIJWILLIGERSPROJECTEN OP HET GEBIED VAN NATUUR- EN LANDSCHAPSBEHEER

Artikel 34e

Aanvragen tot verlening van een subsidie voor de uitvoering van een project als bedoeld in artikel 3:79 van de Regeling kunnen worden ingediend in de periode van 1 oktober 2013 tot en met 15 november 2013.

Artikel 34f

Het subsidieplafond bedraagt € 750.000.

ARTIKEL III

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 oktober 2013.

De regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

's-Gravenhage, 15 juli 2013

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma.

TOELICHTING

Deze regeling strekt tot wijziging van de Regeling LNV-subsidies en het Openstellingsbesluit LNV subsidies 2013, met als doel het openstellen van de subsidieregeling Groen en Doen voor 2013.

§ 1. chtergrond

Op 6 december 2011 is door de Tweede Kamer een amendement op de begrotingsstaten van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie voor de jaren 2012 en 2013 aangenomen. Dit amendement ‘Groen en Doen’ betrof het vrijmaken van een bedrag van € 2 miljoen voor de inzet van vrijwilligers bij natuur- en landschapsbeheer. In 2012 is hieraan uitvoering gegeven en ook voor het jaar 2013 wordt er weer een bedrag van € 2 miljoen beschikbaar gesteld.

§ 2. Verdeling middelen

De helft van het bedrag is bij beschikking toegekend aan de zes grote natuurorganisaties Landschapsbeheer Nederland, IVN Nederland, VOFF, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en De12Landschappen, voor het opleiden van hun in totaal 70.000 vrijwilligers. Hierdoor bestaat voor deze organisaties, of lokale afdelingen ervan, geen noodzaak tevens aanspraak te maken op deze subsidiemodule. Deze blijven dan ook, in gevolge artikel 3:82 onderdeel c, uitgezonderd van de subsidieregeling.

Een bedrag van 1 miljoen wordt beschikbaar gesteld aan individuele vrijwilligers en kleine organisaties. Een bedrag van € 100.000 zal worden verstrekt door het uitschrijven van een prijsvraag, € 150.000 is gereserveerd voor uitvoeringskosten en € 750.000 wordt verstrekt op basis van de subsidiemodule.

Van het totale beschikbare bedrag van € 2 miljoen wordt voor het jaar 2013 een groter bedrag beschikbaar gesteld aan individuele vrijwilligers en kleine organisaties ten opzichte van het jaar 2012. Bij deze keuze heeft een rol gespeeld dat met het regeerakkoord ‘Bruggen slaan’ meer geld beschikbaar is gekomen voor natuur en beheer daarvan, dat met name ten goede komt aan de traditionele grote natuurorganisaties en niet of in mindere mate aan individuele burgers en kleine organisaties.

§ 3. Verplichtingen van de subsidieontvanger

In artikel 3:84 vervallen de verplichtingen van de subsidieontvanger om het project binnen één jaar na datum van de subsidieverlening uit te voeren en de verplichting om binnen één maand na afloop van het project een verslag te verstrekken aan de subsidieverlener over het resultaat. Dit met het doel om de administratieve lasten voor de overheid en de subsidieontvanger te verminderen. Hierdoor blijft een groter percentage van het budget over om als subsidie te verstrekken.

Wel wordt het nog steeds wenselijk geacht dat de subsidieontvanger het project binnen één jaar na datum van de subsidieverlening uitvoert en dat binnen één maand na afloop een verslag wordt verstrekt aan de subsidieverlener over het resultaat. Daarom zal op de website www.groenendoen.nu het verzoek komen te staan om dit te doen.

§ 4. Indiening aanvraag

Het aanvraagformulier voor de subsidieregeling is vanaf 1 oktober beschikbaar op de website www.groenendoen.nu . Het aanvraagformulier kan digitaal ingevuld worden en van 1 oktober 2013 tot en met 15 november 2013 worden ingediend.

§ 5. Rangschikkingsvolgorde

De aanvragen komen op één server binnen. Daardoor is de volgorde van binnenkomst tot op de seconde nauwkeurig te bepalen. Hierdoor zijn alle aanvragen te rangschikken op volgorde van binnenkomst. In afwijking van artikel 1:6 hoeft daarom geen loting plaats te vinden van de aanvragen die op dezelfde dag zijn binnengekomen, wanneer het subsidieplafond is bereikt. Een loting brengt extra kosten met zich en aanvragers moeten langer wachten voordat zij te horen krijgen of hun aanvraag is gehonoreerd. Indien de laatste volledig en juist ingediende aanvraag op de server is binnengekomen, waarmee het subsidieplafond wordt bereikt, zal dit direct op de website www.groenendoen.nu worden gemeld.

De Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma.

Naar boven