Logo Bladel
Start MER-procedure Buitengebied Bladel en inzage Plan van Aanpak

In de collegevergadering van 15 januari 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bladel besloten een Milieueffectenrapport (MER) op te stellen voor de herziening van het bestemmingsplan ‘buitengebied Bladel’. De gemeenteraad van Bladel is het bevoegd gezag in deze procedure. De wettelijke MER-procedure wordt opgestart en het Plan van aanpak PlanMER wordt ter inzage gelegd.

Herziening bestemmingsplan Buitengebied Bladel

De gemeente Bladel maakt een integrale herziening van het bestemmingsplan buitengebied met uitzondering van de kernen. Zij wil met een herziening van het bestemmingplan de veranderingen in het beleid die voortvloeien uit de Plattelandsnota 2013 vastleggen, een kwaliteitslag maken en beleidsontwikkelingen met de nieuwste regels doorvoeren. Ondanks dat de herziening van het bestemmingsplan conserverend is en de insteek is om geen toename van geur, ammoniak, fijnstof en stikstof te realiseren, moet in het bestemmingsplan buitengebied vooral rekening gehouden worden met de ontwikkelingsmogelijkheden van de (intensieve) veehouderij en de potentiële gevolgen daarvan op de kwaliteit van het woon- en leefmilieu, volksgezondheid en de natuurgebieden. De gevolgen van de ontwikkelingsmogelijkheden dienen te worden doorvertaald in het bestemmingsplan Buitengebied. Het bestemmingsplan Buitengebied Bladel is daardoor kaderstellend voor toekomstige milieueffectrapportageplichtige of beoordelingsplichtige activiteiten.

Doel MER

Het doel van de MER-procedure is de milieueffecten van de ruimtelijke ontwikkeling (en alternatieven) in beeld te brengen. Deze effecten worden omschreven in een milieueffectrapport. Deze openbare kennisgeving is de eerste stap in de MER-procedure. Op grond van het Besluit milieueffectrapportage (Besluit m.e.r.) is de herziening van het bestemmingsplan MER-plichtig.

Plan van aanpak

In het plan van aanpak ‘PlanMER buitengebied Bladel’ staat aangegeven welke milieuonderzoeken voor het PlanMER worden uitgevoerd. In het plan van aanpak is beschreven wat het nut en noodzaak is van het project, wat de doelstellingen zijn van de MER, welke alternatieven mogelijk zijn en welk beoordelingskader in de MER gebruikt wordt bij de beoordeling van de alternatieven.

Planning procedure

De MER-procedure bestaat uit de volgende stappen:

  • 1. De kennisgeving van het besluit van B&W voor het opstellen van een PlanMER

  • 2. Het ter inzage leggen van het plan van aanpak ‘PlanMER buitengebied Bladel’

  • 3. De gemeente raadpleegt de betrokken instanties en de verplichte adviseurs over de reikwijdte en het detailniveau van het op te stellen PlanMER

  • 4. Opstellen van het PlanMER en het voorontwerp bestemmingsplan

  • 5. Publicatie en tervisielegging van het PlanMER en het voorontwerp bestemmingsplan. Dit is vooralsnog gepland in maart van 2013

Inspraak

Het plan van aanpak PlanMER buitengebied Bladel’ ligt vanaf dinsdag 29 januari tot en met maandag 12 maart 2013 ter inzage tijdens openingstijden bij de balie van het gemeentehuis en is tevens te downloaden via www.bladel.nl. Gedurende genoemde termijn van zes weken kan iedereen schriftelijk of mondeling zienswijzen over deze notitie kenbaar maken aan de gemeenteraad van Bladel (Postbus 11, 5530 AA Bladel). Voor het kenbaar maken van een mondelinge zienswijze of voor meer informatie kunt u tijdens openingstijden terecht bij de afdeling Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (tel. 0497-361636).

Naar boven