Logo Zwolle
Vaststelling bestemmingsplan Bagijneweide en gecoördineerde tervisielegging bestemmingsplan, de omgevingsvergunning stadsvilla’s en beschikking Wet geluidhinder, Zwolle

  • 1. De gemeenteraad van Zwolle maakt ingevolge het bepaalde in artikel 3.8 en 3.32 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij op 1 juli 2013 (besluitnummer EC1305-0130) het bestemmingsplan Bagijneweide heeft vastgesteld.

  • 2. Burgemeester en wethouders van Zwolle maken bekend dat zij op 11 juni 2013 hebben ingestemd met de omgevingsvergunning voor het oprichten van 14 stadsvilla’s aan de Rhijnvis Feithlaan 52 t/m 70 en Bagijnesingel 8 t/m 10 en

  • 3. Burgemeester en wethouders van Zwolle maken bekend dat zij op 11 juni 2013 hebben ingestemd met het verlenen van een hogere grenswaarde voor de nieuw te bouwen woningen in het plangebied van bestemmingsplan Bagijneweide ten gevolge van het wegverkeer op de Bagijnesingel en Menistenstraat overeenkomstig de beschikking en de hierbij behorende bescheiden.

De stukken inzake bovengenoemde besluiten liggen met ingang van 25 juli 2013 gedurende zes weken ter inzage in het Stadskantoor (Lübeckplein 2).

Openingstijden

Het Stadskantoor is geopend op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag

van 9.00 tot 17.00 uur en op donderdag van 9.00 tot 19.00 uur.

Daarnaast is het bestemmingsplan te raadplegen op de website

www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0193.BP11004-0005

De bronbestanden zijn beschikbaar via

http://ro.zwolle.nl/plans/NL.IMRO.0193.BP11004-/NL.IMRO.0193.BP11004-0005/

Een ieder kan op een computer in het informatiecentrum het digitale plan raadplegen.

Plangebied en doelstelling van het bestemmingsplan

Het plangebied van het bestemmingsplan wordt globaal begrensd door Rhijnvis Feithlaan, Bagijnesingel, Almelose Kanaal en de Nieuwe Vecht, aan de rand van de binnenstad van Zwolle.

Het bestemmingsplan is deels conserverend van aard en voorziet deels in ontwikkelingen. Een aantal nieuwe bouwwerken gaan samen met de bestaande bouw in één geheel. De randen van bebouwing zorgen voor een herkenbare eenheid, met een uitstraling en allure die past in de buurt. De nieuwbouw betreft vooral woningen, voor de bestaande gebouwen is een invulling met cultuur en kunst het streven.

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan

Bij de vaststelling van het bestemmingsplan is een wijziging aangebracht ten opzichte van het ontwerp. De wijziging ziet op het doortrekken van de bestemming “groen” ten koste van de bestemming “verkeer” in de strook grond tussen Artez en de Nieuwe Vecht, waardoor er negen in plaats van veertien parkeerplaatsen kunnen worden gerealiseerd.

Beschikking Wet geluidhinder

Op 11 juni 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het verlenen van hogere grenswaarde voor de nieuw te bouwen woningen aan de Bagijnesingel en Menistenstraat in het bestemmingsplan “Bagijneweide” te Zwolle. De hogere waarde worden verleend met een maximaal van 59 dB (Lden).

De hogere grenswaarden zijn inclusief de correctie van 5 dB op basis van artikel 110g Wet geluidhinder. Opgemerkt wordt dat het maximaal toegestane binnenniveau in de geluidsgevoelige ruimten van de woningen de waarde van 22 dB (in Lden) niet te boven gaat.

Wijziging in het besluit tot het verlenen van hogere grenswaarden

Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen is het geluidsrapport geactualiseerd. In het geluidsrapport was uitgegaan van het karakter van de Rhijnvis Feithlaan als 50 km/u weg. Later is echter een verkeersbesluit genomen, waardoor slechts 30 km/u is toegestaan, waardoor de noodzaak tot het verlenen van een hogere grenswaarden voor met name de te bouwen veertien stadsvilla’s is afgenomen. Binnen het plangebied blijft voor een aantal woningen de noodzaak tot het verlenen van een hogere grenswaarde bestaan als gevolg van het wegverkeer op de Bagijnesingel en de Menistenstraat.

Coördinatie

Artikel 3.30 van de Wet ruimtelijke ordening maakt het mogelijk dat diverse procedures gezamenlijk worden doorlopen. Dat wil zeggen dat de voorbereiding en bekendmaking van verschillende besluiten tegelijk worden behandeld. Op 24 januari 2012 heeft de gemeenteraad besloten de herziening van het bestemmingsplan en het verzoek om verlenen van een omgevingsvergunning voor de bouw van 14 stadsvilla’s aan de Rhijnvis Feithlaan gecoördineerd te behandelen.

Beroep

Als gevolg van het coördinatiebesluit geldt hetgeen hierna is opgenomen over het instellen van beroep

  • 1. voor belanghebbenden die zich richten tegen het bestemmingsplan,

  • 2. voor belanghebbenden die zich richten tegen de bouw van de veertien stadsvilla’s en

  • 3. voor belanghebbenden die zich richten tegen het besluit tot het verlenen van hogere grenswaarden.

Gedurende de termijn van de terinzagelegging kan een belanghebbende, die tijdig zijn zienswijze bij de gemeenteraad c.q. bij het college van burgemeester en wethouders kenbaar heeft gemaakt, alsmede een belanghebbende, aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening juncto afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij de gemeenteraad c.q. bij het college van burgemeester en wethouders naar voren heeft gebracht, beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die bedenkingen heeft tegen een wijziging, welke bij de vaststelling van het bestemmingsplan c.q. bij de vaststelling van de hogere grenswaarden in het ontwerp zijn aangebracht.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan c.q. tot de omgevingsvergunning voor de bouw van de veertien stadsvilla’s treedt in werking met ingang van de dag na die waarop de beroepstermijn afloopt, tenzij binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Crisis- en herstelwet

Op bovengenoemd bestemmingsplan is tevens de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit houdt in dat:

  • 1. een belanghebbende in een beroepschrift moet aangeven welke beroepsgronden hij aanvoert tegen het besluit;

  • 2. na afloop van de beroepstermijn van zes weken geen nieuwe beroepsgronden meer kunnen worden aangevoerd;

  • 3. in een beroepschrift moet worden vermeld dat de Crisis- en herstelwet van toepassing is.

Naar boven