Logo De Wolden
Herstelbesluit vaststelling bestemmingsplan ‘Ansen, landschappelijk bouwen Om de Kamp-Broekdijk’, De Wolden

Inleiding

De gemeenteraad heeft op 12 juli 2012 het bestemmingsplan ‘Ansen, landschappelijk bouwen Om de Kamp-Broekdijk’ gewijzigd vastgesteld. Tegen het vastgestelde bestemmingsplan is een beroepschrift ingediend bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS). Op 1 mei 2013 heeft de ABRvS uitspraak gedaan. Het beroep is gegrond verklaard en het besluit van de raad tot vaststelling van het bestemmingsplan vernietigd. De ABRvS heeft vervolgens de gemeenteraad opgedragen om binnen 20 weken na verzending van de uitspraak een nieuw besluit te nemen een en ander met inachtneming van de uitspraak.

De gemeenteraad heeft op 27 juni 2013 besloten het bestreden besluit te herstellen en het bestemmingsplan ‘Ansen, landschappelijk bouwen Om de Kamp-Broekdijk’ gewijzigd vast te stellen. Hierbij is de opzet en de inhoud van het bestemmingsplan ten opzichte van het vastgestelde plan van 12 juli 2012 niet gewijzigd, wel de motivatie die eraan ten grondslag ligt.

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid voor de bouw van vier woningen. De woningen worden geconcentreerd op een ‘nieuw erf’. Dit erf is gebaseerd op de oorspronkelijke boerderijbebouwing van Ansen. Door de aanleg van nieuw groen en eenduidig materiaalgebruik ontstaat een samenhangend geheel dat is ingepast in het karakteristieke esdorpenlandschap.

Vaststelling

Op 27 juni 2013 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan, ten opzichte van het ontwerp, gewijzigd vastgesteld. Het plan is op de volgende drie punten gewijzigd vastgesteld:

  • In de regels is een maximum oppervlak van 60 m2 opgenomen voor een aan-huis-gebonden-beroep en een aan-huis-verbonden-bedrijf met een afwijkingsmogelijkheid naar 100 m2;

  • De plantoelichting is verduidelijkt op het punt van de milieuzonering in verband met een aantal omliggende (hobby)activiteiten;

  • De tekst van artikel 3.3.4 van Hoofdstuk 3 Beleidskader is aangepast omdat op 13 december 2012 de Welstandsnota 2010 is ingetrokken en de Welstandsnota 2013 is vastgesteld.

Meer informatie over deze wijzigingen is te vinden in de zienswijzennota en in het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan.

Ter inzage

Vanaf 25 juli tot en met 4 september 2013 liggen het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan, het raadsbesluit met bijbehorende stukken ter inzage.

Inzien kan via:

  • Een bezoek aan het gemeentehuis, Raadhuisstraat 2 in Zuidwolde tijdens kantooruren;

  • dewolden.nl onder inwoners / bouwen en wonen / bestemmingsplannen;

  • Ruimtelijkeplannen.nl.

Beroep

Tijdens de termijn van terinzagelegging kan beroep worden ingesteld tegen het vastgestelde bestemmingsplan door:

  • een belanghebbende die op tijd een zienswijze bij de gemeenteraad heeft ingediend;

  • een belanghebbende die gegronde redenen heeft waardoor hij geen zienswijze heeft ingediend;

  • een ieder tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht.

Beroep instellen kan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 AE ’s-Gravenhage. Tijdens de beroepstermijn kunt u ook een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Inwerkingtreding van het bestemmingsplan

Het bestemmingsplan treedt in werking op 5 september 2013. Een beroepschrift heeft geen schorsende werking. Indien gedurende de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat er over het verzoek is beslist.

Zuidwolde, 24 juli 2013

Burgemeester en wethouders van De Wolden

Naar boven