Logo MontferlandVerkeersbesluit, gemeente Montferland: Afsluiting Kerkwijkweg t.h.v. de spoorwegovergang te Didam

Portefeuillehouder: Wethouder Loeff-Hageman

Inleiding

Dit verkeersbesluit beoogt de afsluiting van de Kerkwijkweg te Didam. De afsluiting, ter hoogte van de spoorwegovergang, voor al het gemotoriseerde verkeer is gewenst vanwege de opening van de brede school zuid.

Overwegingen

Krachtens artikel 15 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 moeten maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg conform een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Krachtens artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bedoelde tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen met een langere duur dan vier maanden.

Maatregel

De zuidelijke rondweg Didam zal middels een tunnel de spoorlijn Zevenaar-Didam gaan kruisen. De tunnel is ter vervanging van de huidige spoorwegovergang. De tunnel wordt, in tegenstelling tot de spoorwegovergang, toegankelijk voor al het verkeer. De geldende tonnagebeperking van 10 ton zal daarom opgeheven moeten worden. Aan de noordzijde van de randweg komt een tweerichtingenfietspad en een voetpad om ook het langzaamverkeer veilig te laten kruisen met de spoorlijn.

Om de tunnel ongehinderd te kunnen bouwen is het noodzakelijk dat de Kerkwijkweg ter hoogte van de spoorwegovergang wordt afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer. De werkzaamheden voor de tunnel starten medio 2014 en duren minimaal een jaar. Vooruitlopend op de werkzaamheden wordt de spoorwegovergang al afgesloten voor het gemotoriseerde verkeer. Vanaf het moment dat de naastgelegen Bredeschool Zuid in gebruik wordt genomen is er sprake van een dermate grote toename in fietsverkeer, dat Prorail heeft besloten de overweg aan te passen naar een fietsoversteek. De overweg met betere beveiliging en langere slagbomen kan daarmee niet meer door gemotoriseerd verkeer gebruikt worden. Volgens de huidige planning wordt de Bredeschool Zuid na de herfstvakantie 2013 in gebruik genomen, dit is tevens het moment van afsluiting van de overweg.

Doelstelling

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

  • -Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

Motivering

Om de fietsers van/naar de Bredeschool Zuid een veiligere oversteek over de overweg te kunnen bieden, wordt de overweg door Prorail aangepast. Daarbij is de eis gesteld dat, vooruitlopend op de werkzaamheden van de tunnel, de overweg wordt afgesloten voor al het gemotoriseerde verkeer. Deze maatregel is tevens nodig voor het realiseren van de tunnel, maar wordt vervroegt uitgevoerd in verband met de veiligheid van de fietsers en voetgangers.

Prorail heeft aangegeven dat zij de fietsers, middels het afsluiten van de Kerkwijkweg voor gemotoriseerd verkeer, alvast willen laten wennen aan de meest veilige route. Bij een volledige afsluiting van de weg worden de fietsers gedwongen via de Dijksestraat te fietsen en zal dit de standaard route worden. Om de fietsers dan na realisatie van de tunnel een andere route te laten rijden blijkt in de praktijk een lastige opgave.

Fiets

Fietsers kunnen ook tijdens de bouw van de tunnel gebruik blijven maken van de Kerkwijkweg. Enkel ten tijden van de buitendienststelling die nodig is om het spoor op te hogen en het tunneldek te plaatsen, zal het fietsverkeer omgeleid moeten worden. De buitendiensttelling is voorlopig gepland voor 26 april t/m 7 mei 2014.

Auto + licht vrachtverkeer

Het gemotoriseerde verkeer zal gedurende een periode van 1,5 jaar geen gebruik kunnen maken van de spoorwegovergang Kerkwijkweg. Het verkeer zal middels omleidingsroutes zijn weg moeten vinden. Uitgangspunt bij het omleiden is dat zoveel mogelijk gebruik wordt gemaakt van de A12 en A18, zodat de verkeersdruk in het centrum van Didam minimaal toeneemt.

Overig vrachtverkeer

Vrachtverkeer zwaarder dan 10 ton mag in de huidige situatie geen gebruik maken van de spoorwegovergang Kerkwijkweg. Dit betekend dat er geen aanvullende maatregelen getroffen hoeven te worden om het vrachtverkeer om te leiden. Bij ingebruikname van de randweg is het vrachtverkeer zwaarder dan 10 ton wel toegestaan.

Landbouwverkeer

Ook voor het landbouwverkeer is de spoorwegovergang gedurende 1,5 jaar afgesloten. Het landbouwverkeer kan niet omgeleid worden via de snelwegen. Gelet op de omvang van de landbouwvoertuigen is het tevens niet wenselijk om dit verkeer over de Wilhelminastraat te laten rijden. In overleg met de gemeente Zevenaar is besloten om het landbouwverkeer om te leiden via ‘t Slag, De Braak en Hazenpad. Langs deze wegen worden enkele tijdelijke passeerhavens aangelegd die bijdragen aan een veilige en toegankelijke route.

Hulpdiensten

Ook de hulpdiensten kunnen gedurende de periode van 1,5 jaar geen gebruik maken van de spoorwegovergang Kerkwijkweg. Zowel brandweer, politie als ambulance hebben aangegeven hierdoor niet in de problemen te komen met hun aanrijdtijden.

Belangenafweging

De gemeente Montferland heeft de veiligheid op de weg en de bescherming van de weggebruikers, het langzaamverkeer, laten prevaleren boven de vrijheid van het verkeer en de instandhouding van de weg. Deze belangenafweging is gemaakt om scholieren van de Bredeschool Zuid een veilige oversteek over de overweg te kunnen bieden en om de bouw van de tunnel mogelijk te maken.

Gehoord

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Aanvullend daarop heeft overleg plaats gevonden met brandweer, ambulance, Cumela Nederland, Prorail en gemeente Zevenaar.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Montferland besluit tot:

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie. Aanvullend daarop heeft overleg plaats gevonden met brandweer, ambulance, Cumela Nederland, Prorail en gemeente Zevenaar.

  • 1.De afsluiting van is kracht vanaf het moment dat de Bredeschool Zuid in gebruik wordt genomen en duurt totdat de openstelling van de tunnel een feit is;

  • 2.Fietsers en voetgangers, met uitzondering van de twee weken tijdens de buitendienststelling, gebruik kunnen blijven maken van de spoorwegovergang

  • 3.Landbouwverkeer wordt omgeleid via 't Slag, De Braak en Hazenpad (gemeente Zevenaar).

Het college besluit tevens tot:

Het opheffen van de tonnagebeperking op Kerkwijkweg, Haaghweg en Ravenstraat, middels:

  • 4.Het intrekken van het verkeersbesluit, genomen op 26 september 2006;

  • 5.Het verwijderen van de verkeersborden C21, welke de tonnagebeperking van 10 ton instellen, op de locaties: rotonde Kerkwijkweg; kruispunt Dijksestraat-Pittelderstraat; kruispunt Haaghweg-Fluunsepad en kruispunt Ravenstraat-Melderstraat.

Alle genoemde verkeersborden zijn conform bijlage 1, van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Eén en ander is overeenkomstig met de afbeelding in de bijlage.

Didam, 9 juli 2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na bekendmaking een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen. U kunt dat richten aan: Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Montferland, Postbus 47, 6940 BA DIDAM. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Op de website van de gemeente www.montferland.info vindt u onder "digitaal loket" onder "Digitale formulieren" het formulier "bezwaarschrift indienen". Daar treft u alle informatie aan. Voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift heeft u een DigiD inlogcode nodig.

Voorlopige voorziening

Daarnaast kan, mits een bezwaarschrift is ingediend, een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank te Zutphen. Voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal het verzoek om een voorlopige voorziening bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een DigiD inlogcode. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Bijlage

Situatieschets

Naar boven