Logo Bergen op Zoom
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Het Fort-Zeekant’, Bergen op Zoom

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom maakt bekend dat de gemeenteraad bij besluit van 26 juni 2013 het bestemmingsplan ‘Het Fort-Zeekant’ met plannummer IMRO.0748.BP0186-0302 gewijzigd heeft vastgesteld.

Plangebied

Het plangebied ligt ten zuiden van de stadskern van Bergen op Zoom en wordt globaal begrensd door de Zuidsingel en de Zuid-Oostsingel in het noorden; de Parallelweg en de Jacob Obrechtlaan in het oosten; de Gertrudisboulevard en de Markiezaatweg in het westen en het Benedenbaantje in het zuiden.

Het plangebied komt grotendeels overeen met het plangebied van het bestemmingsplan “Het Fort/Zeekant” uit 2003 en het zuidelijke deel van het plangebied van het bestemmingsplan “Kantongerecht e.o.“ uit 2004. Om een betere aansluiting te krijgen met de bestaande bestemmingsplannen zijn de gronden ten westen van de Ploegstraat en de weg het Benedenbaantje buiten het plangebied gelaten. Deze gronden zijn opgenomen in het bestemmingsplan “De Markiezaten”.

Het accent ligt in het bestemmingsplan op het bevestigen en regelen van het huidige gebruik, het vastleggen van ruimtelijke kenmerken van de bebouwde en onbebouwde ruimte en het actualiseren (verruiming /uniformering) van de bestemmingsregeling.

Wijzigingen

Het plan is op onderdelen gewijzigd vastgesteld. De wijzigingen zijn deels naar aanleiding van ingediende zienswijzen en deels ambtshalve aangebracht. Ze zijn aangegeven in het ter inzage liggende raadsbesluit.

Op onderdelen leidt dit tot de volgende aanpassingen van het ontwerpplan:

  • Het pand Van Aldegondebaan 7 is tot rijksmonument bestemd;

  • Aan de panden Van Aldegondebaan 3, 5 en 7 is de mogelijkheid toegevoegd dat kleinschalige zelfstandige kantoren tot een oppervlakte van 150 m² zijn toegestaan;

  • Voor een gedeelte van de percelen Augustalaan 37, 49 en 51 is de bestemming gewijzigd van ‘Groen’ naar ‘Wonen’ met de aanduiding ‘erf’.

  • Voor een gedeelte van het perceel Antwerpsestraatweg 21, 21a is de bestemming ‘Gemengd’, aanduiding ‘erf’ gewijzigd in ‘Verkeer’;

  • Voor de woningen Scheldelaan 50, 52, 54, 56, 58 en 60 zijn de goot- en bouwhoogte verhoogd naar respectievelijk 5 en 8 meter.

  • De bestemming ‘Tuin’ op het perceel ten westen van het perceel Benedenbaantje 128 is gewijzigd in de bestemmingen ‘Verkeer’ en ‘Groen’;

  • Ten behoeve van de vliegverkeersveiligheid is in het plan de IHSC verwoord en in de regels en op de verbeelding opgenomen met de aanduiding ‘overig – ihcs’;

  • In de toelichting is de gemeentelijke reactie op het advies van de Brandweer Midden- en West Brabant over de bluswatervoorziening aan het Benedenbaantje aangepast;

  • De verkeersbestemming van de Van der Heimstraat en Casper Fagellaan tussen de Borgvlietsedreef en de Prinses Beatrixlaan is gewijzigd in de bestemming ‘Groen’;

  • De groenbestemming op de hoek Van Slingelandtlaan/Borgvlietsedreef is gewijzigd in de bestemming ‘Verkeer’;

  • Op een gedeelte van het perceel Bernadettestraat 4 is vanaf de erfgrens een strook van 5 meter breed opgenomen waarbinnen gebouwen tot een maximale hoogte van 3 meter zijn toegestaan.

Inzage

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan met bijbehorende stukken ligt met ingang van 22 juli 2013 gedurende 6 weken voor een ieder tijdens kantooruren ter inzage in de leeshoek van het stadskantoor. Het vastgestelde bestemmingsplan is tevens digitaal beschikbaar via onze gemeentelijke website http://www.bergenopzoom.nl onder ‘Actueel/Bekendmakingen Ruimtelijke Ordening en via de landelijke voorziening http://www.ruimtelijkeplannen.nl (NL.IMRO.0748.BP0186-0302).

Beroep

Gedurende de genoemde periode van zes weken kan tegen het besluit van de gemeenteraad inzake de vaststelling van het bestemmingsplan schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 200019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Beroep kan worden ingesteld door belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend, dan wel door belanghebbenden aan wie niet verweten kan worden dat zij niet tijdig een zienswijze ingediend hebben. Daarnaast kan eenieder beroep instellen tegen de planonderdelen die gewijzigd zijn vastgesteld.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn naast het beroepschrift teven een verzoek is ingediend om voorlopige voorziening bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit van de gemeenteraad niet in werking voordat op een dergelijk verzoek is beslist.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het team Ruimtelijke Ordening en Vergunningen via telefoonnummer 0164 – 277 524.

Bergen op Zoom, 19 juli 2013

Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom, de burgemeester, D.W. de Cloe

De secretaris, A.C. Spindler

Naar boven