Logo TwenterandPlaatsing bebording en aanbrengen belijning op nieuw aangelegde zuidoostelijke rondweg (Rusluieweg) en Oosterweilandweg te Vriezenveen, gemeente Twenterand

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand.  

Overwegingen ten aanzien van het besluit  

Verkeersbesluit: Onderwerp: het aanbrengen van belijning en het plaatsen van bebording voor de Rusluieweg en de Oosterweilandweg in Vriezenveen.

Inleiding : De Rusluieweg en de Oosterweilandweg zijn inmiddels aangepast/aangelegd en voorzien van belijning en bebording. De Rusluieweg is bedoeld als zuidoostelijke rondweg van Vriezenveen en dient als route voor doorgaand verkeer. (80 km regime). De Rusluieweg is aangelegd om de verkeersdruk op het Oosteinde te verminderen. De Oosterweilandweg sluit aan op de Rusluieweg.

WETTELIJK EN REGELGEVEND KADER: Wegenverkeerswet 1994, Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer en RVV.

Artikel 15 WVW vormt de basis voor het nemen van verkeersbesluiten. Artikel 18 van deze wet regelt de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten. Hoofdstuk II van het BABW regelt de handels-wijze voor de totstandkoming van een verkeersbesluit. Artikel 15 lid 1 behelst de plaatsing van ver-keersborden. In het RVV (Reglement Verkeerstekens Verkeersregels) van 1990 staan de verkeers-borden specifiek omschreven. Artikel 12 van het BABW (Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer) behelst het aanbrengen van belijning.

Bevoegdheid: Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om een verkeersbesluit te nemen. Het college heeft de afdoening van verkeersbesluiten gemandateerd aan de afdelingsmanager Beleid onder de voorwaarde dat de besluiten niet in strijd zijn met het gemeentelijk verkeersbeleid en na paraaf van de portefeuillehouder.

Advisering: Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft (binnen de vergadering van de overleggroep verkeer) overleg plaatsgevonden met de verkeersadvi-seur van politie-eenheid Oost Nederland, district Twente. Hij bracht hierover een positief advies uit.

Motivering en belangen: Ingevolge artikel 21 van het BABW is de verplichting opgenomen om verkeersbesluiten goed te motiveren. Tevens is in artikel 2 van de WVW 1994 de verplichting opgenomen belang(en) van het verkeersbesluit te noemen.

DOELSTELLING EN BELANGEN: De doelstelling van het besluit is gelegen in het beter reguleren van het verkeer. Het belang van het besluit is gelegen in het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid ervan. Verder is het verzekeren van de veiligheid op de weg punt van belang.

Beoordeling: De Rusluieweg kent een 80 km regime waarbij de snelheden in de bochten, uit oogpunt van verkeers-veiligheid, teruggebracht zijn naar 50 km per uur. Op de Oosterweilandweg (komend vanaf Almelo) ter hoogte van de aansluiting met Rusluieweg wordt de snelheid afgebouwd naar respectievelijk 70 en 50 km per uur. Vóór dit punt staat bebording “nadering voorsorteervakken” (ook aan de zijde van de Rusluieweg) en “einde autoweg”. De Rusluieweg, is net als de Geesterenseweg, die in het verlengde ervan ligt, getypeerd als voorrangsweg. De aansluitende wegen vallen onder het 60 km regime van het buitengebied en vallen logischerwijs buiten de voorrang. De Rusluieweg heeft een dubbele door-getrokken streep waardoor inhalen verboden is. Een uitzondering wordt (middels bebording) gemaakt voor het inhalen van landbouwverkeer. De middenbermen (ter hoogte van afslagen en bij inleiding van bochten) zijn voorzien van bebording die aangeeft dat men rechts moet passeren. De bochten naar rechts en links worden ook met bebording aangegeven. Op locaties waar (brom) fietsers verplicht gebruik moeten maken van een weggedeelte staat dit middels bebording aangegeven. (Brom)fietsers horen niet op de Rusluieweg, ook dit staat met bebording aangegeven. Op punten waar fietsers over-steken staat dit eveneens met bebording aangegeven. In dit verkeersbesluit gaat het om het aanbren-gen van de belijning en het plaatsen van verkeerborden die nodig zijn om bovenstaande inrichting te accentueren en te kunnen realiseren.

Eindconclusie: Gelet op vorenstaand wordt overgegaan tot het nemen van een verkeersbesluit, namelijk voor het aanbrengen van belijning en het plaatsen van bebording voor Rusluieweg en Oosterweilandweg.

BESLUIT

1. Besloten wordt om belijning aan te brengen en bebording te plaatsen voor de Rusluieweg en de Oosterweilandweg in Vriezenveen gemeente Twenterand.

2. Het besluit zal voor een periode van 6 weken ter inzage gelegd worden ten behoeve van het indienen van eventuele bezwaren.

Vriezenveen, 15 juli 2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, namens deze,
wethouder B. Engberts

Bezwaar

Ingevolge de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden binnen 6 weken na de dag waarop het besluit is bekend gemaakt hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Twenterand, postbus 67, 7670 AB Vriezenveen.Het bezwaarschrift moet zijn ondertekend en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een aanduiding van het besluit waartegen het bezwaar zich richt en de gronden (motivering) van het bezwaar.

ia22a5219-8e1c-49fc-b0cb-06654c07229a.jpg

Naar boven