Eindtermen examen Nederlands recht voor buitenlanders 1.1

Eindtermen voor het examen Nederlands recht voor deskundigen met een buitenlands getuigschrift laatstelijk gewijzigd en vastgesteld op 25 maart 2013 door de Commissie Eindtermen Accountantsopleiding

De Commissie Eindtermen Accountantsopleiding (CEA) is een bij wet ingesteld zelfstandig bestuursorgaan dat tot taak heeft om eindtermen voor de opleiding tot accountant (artikel 49 Wet op het accountantsberoep) vast te stellen. Op grond van artikel 4 van het Besluit accountantsopleiding van 19 december 2012 stelt de CEA tevens eindtermen vast die betrekking hebben op het Examen Nederlands recht voor deskundigen met een buitenlands getuigschrift zoals bepaald in artikel 3 van het Besluit accountantsopleiding 2013. De CEA heeft op 15 mei 2013 nieuwe eindtermen voor het examen Nederlands recht voor deskundigen met een buitenlands getuigschrift vastgesteld.

De eindtermen voor het examen Nederlands recht voor deskundigen met een buitenlands getuigschrift zijn gelijk aan de theoretische eindtermen voor de accountantsopleiding als bedoeld in artikel 49 van de Wet op het accountantsberoep voor zover deze zien op het Nederlands recht. Het betreft hier de eindtermen genoemd in de volgende paragrafen:

  • 3.4.1 Audit en Assurance: uitsluitend de eindtermen die zien op de wettelijke regeling van het accountantsberoep en de uitoefening van accountantscontroles (zoals Wab, Wta, Bta, Verordening accountantsorganisaties, VGC, NV COS en relevante nadere voorschriften)

  • 3.4.2 Externe verslaggeving, uitsluitend de eindtermen die zien op de typisch Nederlandse onderdelen van het jaarrekeningenrecht (zoals BW2 Titel 9, Wtf, Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving, kapitaalbeschermingsrecht)

  • 3.4.5.1 Recht (alle eindtermen)

  • 3.4.5.2 Belastingrecht (alle eindtermen)

  • 4.1 Fiscale advisering voor het MKB: uitsluitend van toepassing voor die personen die inschrijving in het accountantsregister als Accountant-Administratieconsulent wensen.

De theoretische eindtermen voor de accountantsopleiding zijn laatstelijk gepubliceerd in de Staatscourant op 16 april 2013 nr. 9877. De eindtermen liggen ter inzage bij de CEA (Antonio Vivaldistraat 2-8, 1083 HP Amsterdam) en zijn beschikbaar via de website www.ceaweb.nl .

Naar boven