Logo Boarnsterhim
Gewijzigde vaststelling bestemmingsplannen 1ste en 2de Partiële herziening Buitengebied 2008, Boarnsterhim

Burgemeester en wethouders van de gemeente Boarnsterhim maken bekend dat, op grond van artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht, dat de raad op 21 mei 2013 heeft besloten de bestemmingsplannen ‘1ste en 2de Partiële herziening Buitengebied 2008’ gewijzigd vast te stellen.

De directe aanleiding voor het opstellen van de ‘1ste Partiële herziening’ bestaat uit de verwerking van de onthouding van de goedkeuring door Gedeputeerde Staten en de verwerking van de onthouding van de goedkeuring door de Raad van State. Bovendien benut de gemeente dit bestemmingsplan om daarnaast een aantal ondergeschikte aanpassingen aan het plan te verwerken.

Elementen uit de onthouding van goedkeuring van Gedeputeerde Staten en de Raad van State die meer algemene gevolgen hebben voor het Buitengebied en een aantal ambtelijke wijzigingen, zijn opgenomen in de ‘2de Partiële herziening’. Aangezien het hier niet gaat om percelen die een andere bestemming krijgen, maar om aanpassingen in de Regels, is dit plan analoog.

Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn de volgende onderdelen in de 1ste Partiële herziening gewijzigd:

  • Een viertal ‘witte vlekken’ in de gemeente zijn inbestemd: Het betreft hier een aantal gronden bij Wergea (deel tussen het bestemmingsplan van de Staande Mastroute en Grut Palma), gronden ten zuiden van Spikerboor, gronden ten noorden van Terherne en een strook grond ten noorden van het bestemmingsplan voor het bedrijventerrein Frisia te Grou. Dit zijn allemaal agrarische gronden. Deze gronden zijn nu in de 1ste Partiële herziening vastgelegd met de bestemming “Agrarisch”.

  • Regels voor de Dubbelbestemming “Leiding – Gas” zijn aangepast conform eisen Gasunie

  • Voor perceel Burd 15 te Grou zijn de bouwregels ‘Wonen – Woonboerderij’ aangepast zodat aan de zuidelijke gevel een serre/erker mogelijk is.

Ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zijn de volgende onderdelen in de 2de Partiële herziening gewijzigd:

  • Alle bouwwerken die voor 1 januari 1943 gerealiseerd zijn (vergunde en niet-vergunde) bij alle woningen en woonboerderijen in het buitengebied, mogen worden ingewisseld voor het realiseren van eenzelfde oppervlakte aan bouwwerken elders op het perceel, ook als de oppervlakte groter is dan op basis van het bestemmingsplan is toegestaan. Dit vanwege het feit dat het checken van bouwvergunningen van voor 1 januari 1943 erg intensief is en vrij moeilijk.

De voorliggende bestemmingsplannen voorzien buiten de genoemde aanpassingen niet in ontwikkelingen of omvangrijke inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van het bestemmingsplan Buitengebied 2008. Om deze redenen is inhoudelijk aansluiting gezocht bij de toelichting van het bestemmingsplan Buitengebied 2008.

De gewijzigd vastgestelde bestemmingsplannen en bijbehorende stukken liggen met ingang van 17 juli t/m 28 augustus 2013 gedurende zes weken ter inzage.

De 1ste Partiële Herziening is te raadplegen via http://www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0055.PHBPBuitengebied08-VA01

De 2de Partiële herziening is te raadplegen op de website van de gemeente Boarnsterhim.

Tevens zijn beide plannen in te zien bij de balie van het gemeentehuis aan de J.W. de Visserwei 10 te Grou.

Gedurende bovengenoemde termijn kan tegen dit besluit schriftelijk beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage door:

  • belanghebbenden die tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend tegen het ontwerpplan;

  • belanghebbenden aan wie niet verweten kan worden dat zij niet tijdig een zienswijze bij de gemeenteraad hebben ingediend;

  • een ieder, tegen de planonderdelen die gewijzigd zijn vastgesteld.

Het besluit tot vaststelling treedt in werking daags na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de termijn naast het beroepsschrift een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, treedt het besluit van de gemeenteraad niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven