Wijziging van de Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994

10 juli 2013

Nr. DB2013/362M

Directoraat-Generaal voor Fiscale Zaken; Directie Directe Belastingen

De Staatssecretaris van Financiën,

Gelet op artikel 8 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen;

Besluit:

ARTIKEL I

In de Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994 wordt aan artikel 20, tweede lid, onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel g door een puntkomma, een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. de verhuurderheffing.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Financiën, F.H.H. Weekers

TOELICHTING

Met deze regeling wordt de Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994 gewijzigd. De wijziging vloeit voort uit de invoering van de Wet verhuurderheffing en betreft de introductie van de verplichte elektronische aangifte voor de verhuurderheffing.

De Wet verhuurderheffing voorziet in een heffing voor verhuurders over de waarde op grond van de Wet waardering onroerende zaken van hun voor verhuur bestemde huurwoningen in de gereguleerde sector. Belastingplichtig voor de verhuurderheffing is degene die bij aanvang van het kalenderjaar het genot krachtens eigendom, bezit of beperkt recht heeft van meer dan tien hierboven beschreven woningen. De verhuurderheffing is vormgegeven als een heffing die moet worden voldaan op aangifte. Met de onderhavige wijzigingsregeling wordt in artikel 20, tweede lid, van de Uitvoeringsregeling Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994 een verplichting tot het doen van elektronische aangifte voor genoemde heffing opgenomen. Een dergelijke verplichting tot het doen van elektronische aangifte kan ingevolge artikel 8 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen worden opgelegd aan administratieplichtigen als bedoeld in artikel 52, tweede lid, van de Algemene wet inzake rijksbelastingen 1994.

De Staatssecretaris van Financiën, F.H.H. Weekers

Naar boven