Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 8 juli 2013, tot wijziging van de Regeling Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen in verband met aanwijzing van een certificaat en van de Regeling kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen 2012 in verband met het wijzigen van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 13, derde lid, van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 10d, eerste lid, van de Regeling Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen wordt als volgt gewijzigd:

1. In onderdeel f vervalt het woord ‘of’;

2. Onder vervanging van de punt aan het slot van onderdeel g door een komma en het woord ‘of’, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

  • h. geregistreerd certificaat Eerste Hulp aan Baby’s en Kinderen van het Nederlandse Rode Kruis.

ARTIKEL II

In de Regeling kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen 2012 vervallen de artikelen 3 en 16.

ARTIKEL III

  • 1. Artikel I treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin deze regeling wordt geplaatst.

  • 2. Artikel II treedt in werking op het tijdstip waarop artikel 4 van het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in werking treedt.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 8 juli 2013

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

TOELICHTING

Algemeen

Met deze regeling wordt een wijziging doorgevoerd in de Regeling Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (hierna: de Regeling Wko) en in de Regeling kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen 2012 (hierna: de Regeling kwaliteit).

In de Regeling Wko is een certificaat toegevoegd aan de lijst waarin is vermeld welke bewijsstukken gastouders kunnen overleggen om aan te tonen dat zij met goed gevolg onderricht hebben afgesloten met betrekking tot eerste hulp aan kinderen bij ongevallen.

De Regeling kwaliteit wordt aangepast in verband met de inwerkingtreding van de Wet verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling per 1 juli 2013 (Stb. 2013, 142 en 247) en het daarop gebaseerde Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, dat onder meer een wijziging inhoudt van het Besluit kwaliteit kinderopvang en peuterspeelzalen (hierna: het Besluit kwaliteit).

Artikelsgewijs

Artikel I (artikel 10d, eerste lid, van de Regeling Wko)

Op grond van artikel 13, derde lid, van het Besluit kwaliteit is het mogelijk om bij ministeriële regeling bewijsstukken van het met goed gevolg afgesloten onderricht inzake eerste hulp aan te wijzen. Uit het bezit van zo’n bewijsstuk blijkt dat voldaan wordt aan de deskundigheidseis van de gastouder inzake het waarborgen van een veilige en gezonde omgeving die aansluit op de leefwereld van deze kinderen (zie artikel 13, eerste lid, onderdeel b, van het Besluit kwaliteit). Aanwijzing kan alleen plaatsvinden indien is voldaan aan de in artikel 10d, derde lid, van de Regeling Wko genoemde inhoudelijke criteria en de in artikel 10d, vierde lid, van de Regeling Wko genoemde processuele criteria. Het certificaat ‘Eerste Hulp aan Baby’s en Kinderen’ van het Nederlandse Rode Kruis voldoet aan deze criteria en is daarom opgenomen als erkend certificaat voor gastouders in de kinderopvang.

Artikel II (artikelen 3 en 16 van de Regeling kwaliteit)

De in artikel 3 respectievelijk artikel 16 van de Regeling kwaliteit opgenomen verplichtingen van kindercentra en peuterspeelzalen inzake de inhoud van een meldcode kindermishandeling vervallen hier, omdat deze verplichtingen zijn verplaatst naar de artikel 2a en 17a van het Besluit kwaliteit. De verplichting van een gastouderbureau inzake een meldcode stond al in het Besluit kwaliteit en wel in artikel 8.

Deze wijziging houdt verband met de met ingang 1 juli 2013 in werking getreden artikelen 1.51a en 2.9a van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen (Stb. 2013, 142 en 247).

In verband met deze wetswijziging worden met het Besluit verplichte meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling de minimumeisen (hierna: Besluit meldcode) voor de meldcodes in de sector kinderopvang opgenomen in het Besluit kwaliteit. Dit gebeurt om aan te sluiten bij de minimumeisen die gaan gelden voor de overige sectoren die met een meldcode moeten werken.

Voor de inwerkingtreding van deze wijziging wordt aangesloten bij het tijdstip waarop het Besluit kwaliteit door het Besluit meldcode wordt aangepast.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher

Naar boven