Logo Maastricht
Ontwerpbestemmingsplan Tram Vlaanderen-Maastricht en Milieueffectrapport, Maastricht

Burgemeester en wethouders hebben op 5 juli bekend gemaakt dat het ontwerpbestemmingsplan ‘Tram Vlaanderen-Maastricht’ en het Milieueffectrapport (MER) ter inzage liggen met ingang van 8 juli 2013. Door een technisch probleem is het plan niet tijdig beschikbaar gesteld op de landelijke website. Daarom wordt het plan opnieuw ter inzage gelegd met ingang van 15 juli 2013 tot en met 30 augustus 2013. Er wordt geen exploitatieplan mede vastgesteld omdat het kostenverhaal anderszins is geregeld.

Op het bestemmingsplan en het besluit tot niet vaststellen van een exploitatieplan is de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dit heeft nu nog geen consequenties, maar is van belang in de beroepsprocedure.

Gebiedsomschrijving en korte inhoud

Om de bereikbaarheid tussen Belgisch en Nederlands Limburg te verbeteren werken de Belgische en Nederlandse overheden samen om een elektrische tramverbinding tussen het Centraal Station in Hasselt (BE) en het Centraal Station in Maastricht (NL) met een lengte van totaal 35 kilometer tot stand te brengen.

Het bestemmingsplan ‘Tram Vlaanderen-Maastricht’ beoogt het juridisch/planologisch vastleggen van de circa 5 kilometer tramverbinding op Nederlands grondgebied vanaf de Belgische Nederlandse grens ter plaatse van Lanaken tot en met het Centraal Station in Maastricht. Er zijn drie haltes gepland; ter hoogte van Belvédère, de binnenstad en het Centraal Station van Maastricht. Ter voorbereiding van het bestemmingsplan is een Milieueffectrapport opgesteld.

Voor het Vlaamse deel van het traject is de plan- en besluitvormingsfase al volledig afgerond. In dat kader is door Vlaanderen (alleen) voor het Vlaamse deel van de verbinding een m.e.r.-procedure doorlopen.

Ter inzage legging en digitaal beschikbaar stellen:

Het ontwerpbestemmingsplan met de bijbehorende stukken, het Milieueffectrapport en het besluit tot niet vaststellen van een exploitatieplan zijn als volgt in te zien:

Papieren versies liggen ter inzage aan het gemeenteloket (zie rubriek gemeenteloket).

Het ontwerpbestemmingsplan is digitaal opvraagbaar via:

www.maastricht.nl/ruimtelijkeplannen

Het ontwerpbestemmingsplan wordt verbeeld op:

www.ruimtelijkeplannen.nl/?planidn=NL.IMRO.0935.BPTVM2013-ow01

De bronbestanden van het bestemmingsplan worden tijdens de termijn van ter inzage legging digitaal beschikbaar gesteld op http://ruimtelijkeplannen.maastricht.nl/manifest.html

Schriftelijke en mondelinge zienswijzen

Binnen de termijn van terinzagelegging kunt u schriftelijk of mondeling reageren op zowel het bestemmingsplan als het Milieueffectrapport en de bijbehorende stukken.

Richt schriftelijke zienswijzen aan de gemeenteraad van Maastricht, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Dit kan ook per e-mail via post@maastricht.nl onder vermelding van ‘Aan de raad, zienswijze ontwerpbestemmingsplan ‘Tram Vlaanderen-Maastricht’. Mondeling kan op dinsdag 13 augustus 2013 van 9.00 uur tot 11.00 uur of op vrijdag 16 augustus van 15.00 uur tot 17.00 uur. Maak een afspraak 24 uur voor de dag van uw keuze met mw. M. Wetzels tel. 043-3504577. Het gesprek vindt plaats in Mosae Forum.

Maastricht, 12 juli 2013

Burgemeester en wethouders van Maastricht, De Secretaris, P.J. Buijtels

De Burgemeester, O. Hoes

Naar boven