Logo Ubbergen
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan ‘Stuwwal’, Ubbergen

Burgemeester en wethouders van Ubbergen maken bekend dat de gemeenteraad van Ubbergen op 27 juni 2013 het bestemmingsplan ‘Stuwwal en beschermd dorpsgezicht Ubbergen’ gewijzigd heeft vastgesteld.

Inhoud en plangebied Bestemmingsplan Stuwwal en beschermd dorpsgezicht Ubbergen

Het is de doelstelling van de gemeente om een actueel bestemmingsplan voor het gebied Stuwwal en beschermd dorpsgezicht Ubbergen vast te stellen. Een belangrijke opgave daarbij ligt in het vinden van een passend evenwicht tussen het beschermen van de aanwezige waarden en belangen enerzijds, en de behoefte van de bewoners en gebruikers van het gebied aan een zekere flexibiliteit anderzijds. Hiervoor zijn de specifieke kenmerken met de huidige kennis en inzichten geïnventariseerd en gedefinieerd zodat ze als afwegings- en toetsingskader voor aanvragen voor omgevingsvergunningen bruikbaar worden.

Het plan heeft een conserverend karakter. Dit betekent dat een actuele regeling is ontworpen voor de bestaande (legale) situaties in het plangebied. Het plan bied geen ruimte aan nieuwe grootschalige ontwikkelingen.

Het plangebied bevat de hele stuwwal gelegen tussen Nijmegen en de Duitse grens, uiteraard voor zover vallend binnen de grenzen van de gemeente Ubbergen; het dorp Ubbergen; het dorp Beek – echter alleen de hoger gelegen gedeelten tot en met de bebouwing en percelen direct grenzend aan de noordzijde van de Rijksstraatweg; het dorp Berg en Dal, uiteraard voor zover vallend binnen de grenzen van de gemeente Ubbergen en tot slot de Beekse polder (de polder gelegen tussen de dorpen Ubbergen en Beek).

Wijziging ten opzichte van het ontwerp van het plan

Van vrijdag 22 februari tot en met donderdag 4 april 2013 heeft het ontwerp-bestemmingsplan “Stuwwal en beschermd dorpsgezicht Ubbergen” gedurende zes weken ter visie gelegen om een ieder in de gelegenheid te stellen een zienswijze op het plan in te dienen. Gedurende deze periode zijn zienswijzen ingediend. Enkelen hiervan leiden tot wijzigingen in het plan. Ambtshalve zijn er redenen het plan op enkele ondergeschikte onderdelen te verbeteren. Er is geen sprake van fundamentele wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan als gevolg van de zienswijzen of ambtshalve wijzigingen, de zienswijzen richtten zich grotendeels op specifieke locaties.

In de nota van zienswijzen wordt per zienswijze aangegeven of deze leidt tot aanpassingen in het plan, vergezeld van een motivatie waarom wel of niet. Op de laatste 2 pagina’s van de nota is een totaaloverzicht van de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan opgenomen.

Ter inzage

Het besluit tot vaststelling en het bestemmingsplan en de bijbehorende stukken liggen met ingang van vrijdag 12 juli 2013 gedurende 6 weken voor eenieder ter inzage. De terinzagelegging is derhalve tot en met donderdag 22 augustus 2013. De stukken liggen ter inzage in het gemeentehuis van Ubbergen, Rijksstraatweg 139 te Beek, gedurende de openingstijden. De stukken zijn eveneens digitaal te raadplegen:

Instellen van beroep en voorlopige voorziening

Gedurende de termijn van terinzagelegging van 6 weken kan tegen het bestemmingsplan beroep worden ingesteld bij de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State door:

  • een belanghebbende die tijdig een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij of zij niet tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht omtrent het ontwerpbestemmingsplan

  • een belanghebbende tegen de wijzigingen die zijn aangebracht bij de vaststelling van het bestemmingsplan.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Gedurende de termijn van de terinzagelegging kunnen belanghebbenden een beroep instellen tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, deze dienen eveneens te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, treden in werking met ingang van de dag na afloop van genoemde termijn van de terinzagelegging. Het instellen van beroep schorst de werking van het besluit niet.

Degenen die beroep hebben ingesteld, kunnen verzoeken om een voorlopige voorziening. Een verzoek om een voorlopige voorziening moet worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrecht van de Raad van State. Indien binnen de termijn een dergelijk verzoek is ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

Naar boven