Logo Veenendaal
Vaststelling bestemmingsplan ‘Buitengebied’, Veenendaal

Burgemeester en wethouders van de gemeente Veenendaal maken bekend dat de raad in zijn vergadering van 27 juni 2013 het bestemmingsplan “Buitengebied” gewijzigd heeft vastgesteld.

Plangebied

Het bestemmingsplan “Buitengebied ” betreft de volgende vier deelgebieden, deelgebied Noord (omgeving Fort aan de Buurtsteeg), deelgebied West (ten zuiden van de Dijkstraat), deelgebied Oost (ten zuiden van de Grift) en deelgebied Zuid (omgeving Middelbuurtseweg). Het plangebied is ten opzichte van het ontwerp bestemmingsplan gewijzigd. In deelgebied Zuid is een strookje groen aan de overkant van Middelbuurtseweg 58 aan het plangebied toegevoegd. Tevens zijn de percelen Nieuweweg-noord 273, Zandheuvelweg 5 en Dijkstraat 117 uit het plangebied gehaald omdat hiervoor andere procedures zijn/worden opgestart.

Inhoud bestemmingsplan

Het bestemmingsplan “Buitengebied” voorziet in een juridisch-planologische regeling voor het buitengebied van Veenendaal. Het bestemmingsplan beschrijft voornamelijk de huidige situatie en het bestaande beleid. Een belangrijke beleidskeuze hierbij is het behouden van waarden op het gebied van natuur, ecologie, landschap en cultuurhistorie. Het plan biedt geen ruimte voor het rechtstreeks mogelijk maken van grote ontwikkelingen. Wel is het bijvoorbeeld mogelijk via een binnenplanse afwijking medewerking te verlenen aan niet-agrarische nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven.

De voor het bestemmingsplan Buitengebied opgestelde plan-MER (milieueffectrapportage) en bijbehorende passende beoordeling maken deel uit van het bestemmingsplan.

Wijzigingen in het bestemmingsplan

Mede naar aanleiding van de ingediende zienswijzen tegen het ontwerp bestemmingsplan en de milieueffectprocedure, is het bestemmingsplan gewijzigd vastgesteld. Deze wijzigingen staan in een lijst van wijzigingen, de commentaarnota’s en het raadsvoorstel.

De wijzigingen hebben met name betrekking op:

  • het toepassen van maatwerk voor het inpassen van de (voormalige) agrarische percelen;

  • het niet bestemmen van de natuurlijke waterberging in natuurgebied de Hellen;

  • ruimere mogelijkheden voor paardenbakken en nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven;

  • het vervallen van de wijzigingsbevoegdheid naar andere functies dan wonen voor de agrarische bedrijven.

Ter inzage

Het vaststellingsbesluit, raadsvoorstel en het bestemmingsplan met bijlagen (waaronder het plan-MER en de passende beoordeling) liggen met ingang van donderdag 11 juli 2013 gedurende 6 weken (dus tot en met woensdag 21 augustus 2013) ter inzage in het gemeentehuis bij het Omgevingsloket, Raadhuisplein 1 te Veenendaal. Deze balie is geopend van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur. Op donderdagen is de balie ook ’s middags geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Website

Deze publicatie is ook in te zien op de website van de gemeente onder www.veenendaal.nl → Actueel → Openbare bekendmakingen → Juli 2013. Via de website http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/?planidn=NL.IMRO.0345.BPBuitengebied-vg01 kunt u ook het vastgestelde bestemmingsplan met de daarbij behorende bijlagen digitaal inzien.

Beroep

Gedurende de hierboven genoemde termijn van terinzagelegging kunnen belanghebbenden beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan. Het instellen van beroep is mogelijk voor degenen die tijdig zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerp bestemmingsplan. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat zij geen zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerp bestemmingsplan, kunnen eveneens beroep instellen. Tegen de wijzigingen in het bestemmingsplan kan een ieder beroep instellen.

Beroep kan worden ingesteld bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Indien beroep is gesteld kan tevens een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Aan zowel het instellen van beroep als het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening zijn kosten verbonden. U krijgt hiervan bericht van de Raad van State.

Het bestemmingsplan treedt in werking op 22 augustus 2013, tenzij binnen deze termijn een verzoek om voorlopige voorziening is ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. In dat geval treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Meer informatie

Als u nog vragen heeft, over de beroepsprocedure of het vastgestelde bestemmingsplan, kunt u contact opnemen met mevrouw M.G. Wassenaar van de afdeling Beleid en Ontwikkeling, telefoonnummer (0318) 538 726.

Naar boven