Besluit van 28 juni 2013 houdende wijziging van het Instellingsbesluit College Deskundigheid Financiële Dienstverlening in verband met het aanpassen van de benoemingstermijn van de leden van het College

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Op de voordracht van Onze Minister van Financiën van 25 juni 2013, FM/2013/1214 M, directie Financiële Markten;

Hebben goedgevonden en verstaan:

ARTIKEL I

Artikel 5 van het Instellingsbesluit College Deskundigheid Financiële Dienstverlening komt te luiden:

Artikel 5

De leden van het College worden benoemd voor een termijn van ten hoogste vijf jaar en zijn terstond herbenoembaar.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Onze Minister van Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit dat met de daarbij behorende nota van toelichting in de Staatscourant zal worden geplaatst.

Wassenaar, 28 juni 2013

Willem-Alexander

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

NOTA VAN TOELICHTING

Per 1 januari 2014 zal het nieuwe systeem van vakbekwaamheidseisen voor financiële dienstverleners in werking treden. In het nieuwe systeem dient iedere financiële adviseur over de relevante diploma’s te beschikken, ongeacht bij welke onderneming de adviseur werkt. Bovendien zal periodiek worden getoetst of zijn/haar kennis nog up to date is. In het kader van het nieuwe regime voor vakbekwaamheid zijn er veel bijkomende werkzaamheden waar het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening bij betrokken is. Voorbeeld van deze bijkomende werkzaamheden zijn de ontwikkeling van de centrale examenvragenbank die in 2014 operationeel dient te zijn, het ontwikkelen van inhaalexamens en het omwisselen van oude diploma’s naar nieuwe. Om de continuïteit en de kwaliteit van de werkzaamheden te waarborgen, zal de samenstelling van College voorlopig niet gewijzigd worden. Om echter niet vooruit te lopen op de uitkomst van de lopende evaluatie van de subsidiestromen aan het College en de bepaling van zijn rol in het nieuwe gewijzigde systeem, zullen de leden van het College herbenoemd worden tot 1 juli 2014 in plaats van de tot nog toe gebruikelijke vijf jaar. Om deze kortere benoemingstermijn mogelijk te maken, wordt artikel 5 van het Instellingsbesluit College Deskundigheid Financiële Dienstverlening gewijzigd. Hiernaast wordt mogelijk gemaakt dat een lid van het College vaker dan éénmaal kan worden herbenoemd.

De Minister van Financiën, J.R.V.A. Dijsselbloem

Naar boven