Logo Flevoland
Ontwerpprojectplan en m.e.r.-beoordelingsbesluit ‘Dijkverlegging bedrijventerrein Flevokust’, Flevoland

Achtergrond

Het Ontwerp projectplan ‘Dijkverlegging bedrijventerrein Flevokust’ voorziet in de verlegging van een deel van de IJsselmeerdijk landinwaarts, aan de noordzijde van Lelystad. De dijkverlegging vindt plaats ten behoeve van het project Flevokust, een initiatief van de gemeente Lelystad en Havenbedrijf Amsterdam.

Met het project Flevokust beogen initiatiefnemers in twee fasen een bedrijventerrein te ontwikkelen met een totale omvang van 115 hectare. In de eerste fase staat de verlegging van de IJsselmeerdijk gepland. Daarmee wordt het mogelijk gemaakt een havengebonden bedrijventerrein met insteekhaven van circa 43 hectare te realiseren. In de tweede fase zal de overige 72 hectare bedrijventerrein worden ontwikkeld.

Waterschap Zuiderzeeland is volgens de Waterwet bevoegd om een projectplan voor de ‘Dijkverlegging bedrijventerrein Flevokust’ vast te stellen.

Het projectplan is een m.e.r.-beoordelingsplichtig besluit. Ingevolge de Wet milieubeheer heeft het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland een m.e.r.-beoordeling voor het projectplan uitgevoerd. Dit is een toets om te beoordelen of bij een te nemen besluit belangrijke nadelige milieugevolgen kunnen optreden, die het opstellen van een milieueffectrapport noodzakelijk maken.

BEKENDMAKING ONTWERP PROJECTPLAN

Het college van Dijkgraaf en Heemraden van Waterschap Zuiderzeeland maakt bekend dat zij in haar vergadering van 27 juni 2013 heeft vastgesteld: het Ontwerp projectplan ‘Dijkverlegging bedrijventerrein Flevokust’.

Procedure

Voor het verleggen van een deel van de IJsselmeerdijk doorloopt het Ontwerp projectplan de projectprocedure van de Waterwet (artikel 5.5 -5.14). Het Ontwerp projectplan bevat een beschrijving van het te verleggen dijkgedeelte, de wijze van uitvoering, de mogelijk nadelige gevolgen van de uitvoering van het project en de voorzieningen die kunnen worden getroffen om die gevolgen te beperken of ongedaan te maken.

Gedurende de termijn van ter inzagelegging kunnen daartegen zienswijzen worden ingediend. Vervolgens zal een besluit omtrent de vaststelling van het definitieve projectplan worden genomen. Wordt het definitieve projectplan vastgesteld, dan zal dit ter goedkeuring worden voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van Flevoland.

Ter inzagelegging

Het Ontwerp projectplan met de daarbij behorende stukken ligt van 12 juli 2013 tot en met 22 augustus 2013 tijdens kantooruren ter inzage bij de volgende instanties:

  • Waterschap Zuiderzeeland, Lindelaan 20 te Lelystad

  • Stadhuis gemeente Lelystad, Stadhuisplein 2 te Lelystad

  • Havenbedrijf Amsterdam, locatie Havengebouw, De Ruijterkade 7 te Amsterdam

  • Provincie Flevoland, Visarenddreef 1 te Lelystad

Daarnaast kunt u het Ontwerp projectplan ook lezen op en downloaden van de websites van:

Indienen zienswijze

Gedurende de periode van ter inzagelegging kunnen belanghebbenden schriftelijk een zienswijze indienen op het Ontwerp projectplan bij Waterschap Zuiderzeeland, Postbus 229, 8200 AE Lelystad, onder vermelding van ‘Ontwerp projectplan Dijkverlegging bedrijventerrein Flevokust’.

Een zienswijze bevat:

  • 1. de naam en het adres van de indiener;

  • 2. de dagtekening;

  • 3. de naam van het Ontwerp projectplan waartegen de zienswijze zich richt;

  • 4. een opgave van de redenen waarop men zich met het Ontwerp projectplan niet kan verenigen.

U kunt als belanghebbende ook mondeling zienswijzen in te dienen. U kunt daarvoor een afspraak maken met het waterschap via telefoonnummer (0320) 274 911 of waterschap@zuiderzeeland.nl Van hetgeen mondeling naar voren is gebracht wordt een verslag gemaakt.

Wat gebeurt er met uw zienswijze?

Het waterschap stelt een reactienota vast met alle ingediende zienswijzen en de reactie van het waterschap hierop. Degene die een zienswijze heeft ingediend krijgt een afschrift van de reactienota toegezonden. Uiteindelijk neemt het waterschap een definitief besluit omtrent de vaststelling van projectplan.

Crisis- en herstelwet

Op de besluitvorming tot vaststelling van het definitieve projectplan is afdeling 2 van hoofdstuk 1 van de Crisis- en herstelwet van toepassing. Dat betekent dat het instellen van pro-forma beroep (het later indienen van de beroepsgronden) tegen het definitieve projectplan niet mogelijk is.

BEKENDMAKING M.E.R.-BEOORDELINGSBESLUIT

Het College van Gedeputeerde Staten van Flevoland maakt bekend dat zij op 25 juni 2013 heeft vastgesteld het m.e.r.-beoordelingsbesluit ‘Dijkverlegging bedrijventerrein Flevokust’.

Procedure

Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben op 25 juni 2013 op grond van artikel 7.17 Wet milieubeheer besloten dat bij de voorbereiding van het projectplan ‘Dijkverlegging bedrijventerrein Flevokust’ geen milieueffectrapport (MER) hoeft te worden gemaakt, omdat zich geen belangrijke nadelige gevolgen voor het milieu voordoen die noodzaken tot het opstellen van een milieueffectrapport. Dit besluit is genomen aan de hand van de in bijlage III bij de EU-richtlijn milieueffectbeoordeling aangegeven omstandigheden, die betrekking hebben op de kenmerken van het project, de plaats waar het project wordt verricht en de kenmerken van het potentiële effect van het project.

Ter inzagelegging

Het m.e.r.-beoordelingsbesluit met de daarbij behorende stukken ligt van 12 juli 2013 tot en met 22 augustus 2013 tijdens kantooruren ter inzage bij de volgende instanties:

  • Waterschap Zuiderzeeland, Lindelaan 20 te Lelystad

  • Provincie Flevoland, Visarenddreef 1 te Lelystad

  • Stadhuis gemeente Lelystad, Stadhuisplein 2 te Lelystad

  • Havenbedrijf Amsterdam, locatie Havengebouw, De Ruijterkade 7, Amsterdam

Geen bezwaar of beroep

Tegen het m.e.r.-beoordelingsbesluit is geen bezwaar of beroep mogelijk, omdat het een voorbereidingsbeslissing betreft in de zin van artikel 6:3 Algemene wet bestuursrecht.

Indien u het niet eens bent met dit besluit kunt u dat kenbaar maken in het kader van de procedure ten behoeve van het (Ontwerp)projectplan ‘Dijkverlegging bedrijventerrein Flevokust’.

CONTACT

Voor meer informatie over het Ontwerp projectplan kunt u contact opnemen met het waterschap bereikbaar via telefoonnummer 0320 274911 of email waterschap@zuiderzeeland.nl

Voor meer informatie over het m.e.r.-beoordelingsbesluit kunt u contact opnemen met mevrouw F. Geenevasen, bereikbaar via telefoonnummer 0320-265424.

Naar boven