Regeling van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 8 juli 2013, nr. IENM/BSK-2013/138231, tot wijziging van de Regeling vergoeding afdracht afgifte rijbewijzen

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 121, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

Besluit:

ARTIKEL I

Artikel 1 van de Regeling vergoeding afdracht afgifte rijbewijzen wordt als volgt gewijzigd:

1. In het eerste lid wordt ‘€ 9,50’ vervangen door: € 9,70.

2. In het tweede lid wordt ‘€ 43,00’ vervangen door: € 43,80.

ARTIKEL II

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 januari 2013.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

De onderhavige regeling betreft de jaarlijkse aanpassing van de hoogte van de vergoedingen en bedragen opgenomen in de Regeling afdracht vergoeding afgifte rijbewijzen.

Artikel 121 van de Wegenverkeerswet 1994 bevat een opsomming van handelingen in het kader van de afgifte van een rijbewijsdocument waarvan de kosten worden gedekt door een vergoeding die gemeenten verschuldigd zijn aan de Dienst Wegverkeer. Het gaat onder meer om de productie en levering van rijbewijzen, het ongeldig verklaren van rijbewijzen, het beheer van het rijbewijzenregister en het verstrekken van gegevens uit dit register. De hoogte van deze vergoeding is opgenomen in de Regeling afdracht vergoeding afgifte rijbewijzen. Voor 2013 wordt de vergoeding vastgesteld op € 9,70 voor een standaard aanvraag en € 43,80 voor een spoedaanvraag.

De vaststelling van de kostencomponent heeft geen gevolgen voor de administratieve lasten van burgers en bedrijven en leidt niet tot inhoudelijke nalevingskosten. De kostencomponent geldt voor het financiële jaar 2013 en de vaststelling ervan hangt samen met de jaarlijkse afspraken tussen de Minister van Infrastructuur en Milieu en de directie van de Dienst Wegverkeer in het kader van het financiële meerjarenbeleidsplan, bedoeld in artikel 4t van de Wegenverkeerswet 1994. Om die reden is afgeweken van het systeem van vaste verandermomenten. Verder vindt inwerkingtreding plaats met terugwerkende kracht tot en met 1 januari 2013. Dat is in dit geval aanvaardbaar omdat eind 2012 door mij is ingestemd met deze verhogingen en met het feit dat deze met ingang van 1 januari 2013 zouden gelden.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven