Logo Oude IJsselstreek
Vooraankondiging plan-m.e.r. voor het bestemmingsplan Buitengebied Oude IJsselstreek 2014, Oude IJsselstreek

Bekendmaking op grond van artikel 7.9 Wet milieubeheer

Milieueffectrapportage

De gemeente Oude IJsselstreek gaat een nieuw bestemmingsplan voor het buitengebied maken. De gemeente vindt het belangrijk om het milieu een volwaardige rol te laten spelen bij het nemen van besluiten over het buitengebied. Omdat er in het bestemmingsplan zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met reële uitbreidingsplannen van agrarische bedrijven in de toekomst, is voor het plan een milieueffectrapportage (plan-MER) verplicht. Het gaat hierbij om een plan-MER als bedoeld in de Wet milieubeheer. Dit plan-MER is het onderzoek naar de gevolgen van de ontwikkelingen in het bestemmingsplan op het milieu.

De milieueffectrapportage (plan-m.e.r.) is een zeer uitbereid onderzoek. Daarom wordt hiervoor een aparte procedure gevolgd. De resultaten van de plan-m.e.r. worden vastgelegd in het plan-MER. In het plan-MER worden (mogelijke) milieueffecten in beeld gebracht, zodat deze effecten een volwaardige rol kunnen spelen bij de plan- en besluitvorming. Uiteindelijk gaan de resultaten van het onderzoek onderdeel uitmaken van het bestemmingsplan voor het buitengebied. Het bestemmingsplan geeft hiermee de ruimte aan activiteiten die m.e.r.-plichtig zijn.

De plan-m.e.r. begint met een startdocument. Hierin staat omschreven hoe het onderzoek naar de milieugevolgen wordt uitgevoerd. Het startdocument geeft inzicht in de reikwijdte en het detailniveau van het plan-MER, de onderzoeksopzet en stelt de vragen waarop in het plan-MER antwoord gegeven moet worden. Het startdocument geeft de richting aan op basis waarvan het plan-MER vorm en inhoud krijgt.

Plangebied

Het plangebied is het gebied waar het bestemmingsplan en de bijbehorende plan-MER voor worden gemaakt. Het plangebied voor het bestemmingsplan buitengebied Oude IJsselstreek bestaat uit het hele buitengebied van de gemeente Oude IJsselstreek, met uitzondering van de stad en de dorpen. De ontwikkelingen van de N18, het windpark Den Tol en de hoogspanningsverbinding 380 KV Doetinchem-Wesel worden niet in het bestemmingsplan opgenomen.

Procedure

Deze openbare bekendmaking en de publicatie van het startdocument zijn de eerste stap in de procedure voor de plan-MER. U kunt het startdocument inzien op het gemeentehuis van de gemeente Oude IJsselstreek, Staringstraat 25 te Gendringen. U kunt het startdocument ook digitaal bekijken op de website www.buitengebiedoudeijsselstreek.nl .

U kunt reageren op het startdocument door een ‘zienswijze’ in te dienen. Een zienswijze is uw schriftelijke of mondelinge reactie op het startdocument. U kunt uw zienswijze indienen van 11 juli 2013 tot en met 21 augustus 2013.

Uw schriftelijke zienswijze kunt u sturen aan:

Gemeente Oude IJsselstreek

College van burgemeester en wethouders

Postbus 42

7080 AA Gendringen

Voor het indienen van een mondelinge zienswijze (op afspraak) en voor meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. Th. ten Brinke en mw. M. Steenbeek, afdeling Beleid, via het algemene telefoonnummer 0315 – 292 292.

Vervolgprocedure

De vervolgprocedure bestaat uit de volgende stappen:

  • behandeling zienswijzen;

  • raadplegen betrokken bestuursorganen / adviseurs over de startnotitie van het op te stellen plan-MER;

  • opstellen plan-MER;

  • terinzagelegging en inspraak op plan-MER samen met het ontwerpbestemmingsplan; motiveren hoe met de resultaten van het milieueffectrapport en de inspraak is omgegaan in de definitieve versie van het bestemmingsplan;

  • bekendmaking en mededeling vastgesteld bestemmingsplan.

In het najaar wordt de Nota van Uitgangspunten ter inzage gelegd. Deze nota is de basis voor het nieuwe bestemmingsplan buitengebied. Gedurende de periode dat de nota ter inzage ligt kunt u schriftelijk en mondeling op de inhoud reageren. Tijdens bijeenkomsten zal deze nota worden toegelicht en kunt u vragen stellen. Via de Gelderse Post, de nieuwsbrief en op de website www.buitengebiedoudeijsselstreek.nl wordt u op de hoogte gesteld van data en locaties.

Daarna wordt het ontwerpbestemmingsplan gemaakt. Het plan-MER is hier onderdeel van. Het ontwerpbestemmingsplan wordt gedurende zes weken ter inzage gelegd. Ook dan krijgt u de mogelijkheid om te reageren door een zienswijze in te dienen. Gedurende deze periode zal de commissie voor de m.e.r. het plan-MER toetsen op volledigheid en objectiviteit. De terinzagelegging van het plan-MER en het ontwerpbestemmingsplan zal bekend worden gemaakt in de Staatscourant, op de gemeentepagina in de Gelderse Post en op de website www.buitengebiedoudeijsselstreek.nl .

Naar boven