Verordening van 25 juni 2013 tot wijziging van de Verordening op de administratie en de financiële integriteit en de Stageverordening 2012, in verband met het herstel van enkele wetstechnische gebreken

Het college van afgevaardigden van de Nederlandse orde van advocaten;

Overwegende dat enkele verschrijvingen en omissies hersteld moeten worden;

Gelet op artikel 28 van de Advocatenwet;

Gezien het ontwerp met toelichting van de algemene raad;

Stelt de navolgende verordening vast:

ARTIKEL I VERORDENING OP DE ADMINISTRATIE EN DE FINANCIËLE INTEGRITEIT

De Verordening op de administratie en de financiële integriteit wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 1 van de Verordening op de administratie en de financiële integriteit wordt ‘Accountant: een registeraccountant of een accountant administratieconsulent als bedoeld in artikel 55 van de Wet op de registeraccountants respectievelijk artikel 36 van de Wet op de Accountants-administratieconsulenten.’ vervangen door:

Accountant:

een accountant als bedoeld in artikel 1 van de Wet op het accountantsberoep.

B

Aan de tweede alinea van artikel 13 wordt toegevoegd:

Verwijzingen naar de Boekhoudverordening worden vanaf inwerkingtreding van deze verordening gelezen als verwijzingen naar de Verordening op de administratie en de financiële integriteit.

C

In de eerste alinea van bijlage A wordt ‘als bedoeld in artikel 1, sub i van de Verordening’ vervangen door: als bedoeld in artikel 1, onderdeel o, van de Verordening.

D

In artikel 1 van Bijlage A: Model statuten stichting derdengelden (Algemeen) wordt onderdeel d vervangen door:

d. Accountant:

een accountant als bedoeld in artikel 1 van de Wet op het accountantsberoep.

ARTIKEL II STAGEVERORDENING 2012

De Stageverordening 2012 wordt gewijzigd als volgt:

A

In artikel 7, derde lid, onderdeel b, wordt na ‘buitenstagiaire’ ingevoegd: of een stagiaire-ondernemer.

B

1. In artikel 10, tweede lid, wordt een komma ingevoegd na ‘gevallen’.

2. In artikel 10, tweede lid, wordt ‘artikel 5, vierde lid’ vervangen door: artikel 5, vijfde lid.

C

1. In artikel 25, eerste lid, wordt ‘door de algemene raad benoemd’ vervangen door: door het college van afgevaardigden benoemd.

2. In artikel 25, vierde lid, wordt ‘beroepsorganisatie’ vervangen door: uitvoeringsorganisatie.

D

In artikel 28, derde lid, onderdeel b, wordt ‘voldoet’ vervangen door: voldoen.

E

Aan artikel 32 worden twee leden toegevoegd luidende:

  • 4. Een stagiaire kan de algemene raad verzoeken om toegelaten te worden tot de beroepsopleiding, op grond van de Stageverordening 2005, indien hij

    • a. niet voldoet aan het vereiste van zonder onderbreking ingeschreven staan, bedoeld in het eerste lid,

    • b. reeds beëdigd is geweest,

    • c. op grond van de Stageverordening 2005 met de beroepsopleiding was begonnen en

    • d. geen certificaat als bedoeld in artikel 8, derde lid, van de wet heeft behaald.

  • 5. De algemene raad kan, op verzoek van de stagiaire, bedoeld in het vierde lid, besluiten dat op hem de bepalingen van de Stageverordening 2005 van toepassing zijn, indien de stagiaire beëdigd is voorafgaand aan het te volgen onderwijs of het af te leggen examen dat ingevolge de Stageverordening 2005 nog gegeven of afgenomen wordt.

ARTIKEL III INWERKINGTREDINGSBEPALING

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

TOELICHTING

Deze wijzigingsverordening heeft tot doel enkele wijzigingen door te voeren om verschrijvingen en omissies te herstellen. Deze wijzigingen zijn niet beleidsinhoudelijk, met uitzondering van de reeds aangekondigde aanpassing van het overgangsrecht van de Stageverordening 2012.

Artikel I, onderdelen A en D

Op 1 januari 2013 is de Accountantswet in werking getreden waarbij de Wet op de registeraccountants en de Wet op de Accountants-administratieconsulenten zijn komen te vervallen. Verwijzingen naar de vervallen wetten worden daarom aangepast. De wijzigingen hebben betrekking op Verordening op de administratie en financiële integriteit.

Artikel I, onderdeel B

In onderdeel B van artikel I wordt een verwijzingsartikel ingevoegd. In gedragsregel 28 en de toelichting bij gedragsregel 23 wordt verwezen naar de uitwerking getreden boekhoudverordening. Hoewel aanpassing van de gedragsregels de voorkeur verdient, is dat op korte termijn niet mogelijk. Daarom regelt deze bepaling dat de verwijzing gelezen moet worden als een verwijzing naar de Verordening op de administratie en financiële integriteit.

Artikel I, onderdeel C

In de bijlage A van de Verordening op de administratie en financiële integriteit wordt verwezen naar het verkeerde onderdeel van de definitiebepaling in artikel 1. Deze aanpassing herstelt dat.

Stageverordening 2012

In de toelichting op de Stageverordening 2012 is een enkele verschrijving geconstateerd. In paragraaf 2.3 wordt het voorbeeld van een cursuscyclus gebruikt die (onder het nieuwe regime van Stageverordening 2012) aan zou vangen per 1 september 2012. Het jaartal 2012 in die zin is onjuist en dat zou, om het voorbeeld te laten kloppen, 2013 moeten zijn.

In paragraaf 3.2.1 werd abusievelijk gemeld dat in de onderwijsbelasting van de lokale opleiding tien punten de vier punten voor de pleitoefening begrepen waren. Dat is onjuist. De totale lokale onderwijsbelasting bedraagt veertien punten, daaronder begrepen de vier punten voor een geslaagde pleitoefening.

Artikel II, onderdeel A

Artikel 7, derde lid, schrijft voor dat de raad van toezicht geen verkorting van de ervaring van de patroon toekent, indien het een buitenstagiaire betreft. Onderdeel A van artikel II voegt daaraan toe dat deze verkorting ook geweigerd wordt in geval van een stagiaire-ondernemer. Voor beide soorten stagiaires geldt dat meer ervaring nodig is voor een deugdelijke begeleiding. In de Stageverordening wordt op andere punten ook meer gevraagd van de patroon wanneer het buitenstagiaires of stagiaire-ondernemers betreft, vergelijk artikel 9, vijfde lid, artikel 9, zevende lid, onder b, en artikel 13.

Artikel II, onderdeel B

In artikel I, onderdeel B worden kleine verschrijvingen hersteld in artikel 10 van de Stageverordening 2012.

Artikel II, onderdeel C

In de vergadering van het college van afgevaardigden van 27 juni 2012 is door het college besloten dat de benoeming van bestuursleden van de Stichting beroepsopleiding advocaten (SBA) telkens door het college gebeurt. Deze beslissing was nog niet verwerkt in de Stageverordening 2012. Deze omissie wordt hersteld in onderdeel C.

Het tweede lid van dit onderdeel herstelt een verschrijving.

Artikel II, onderdeel D

In artikel 28, derde lid, wordt een verschrijving hersteld.

Artikel II, onderdeel E

Onderdeel E bevat nieuw overgangsrecht dat toegevoegd wordt aan artikel 32. Een kleine groep van stagiaires heeft zich laten uitschrijven van het tableau op advies van de raad van toezicht. Deze stagiaires moesten nog enkele vakken doen van de beroepsopleiding oude stijl. Op grond van het reeds bestaande overgangsrecht zouden ze voor 1 maart 2013 beëdigd moeten zijn. Dat was niet in alle gevallen mogelijk. Door deze aanpassing kan een stagiaire die zich na 1 maart weer laat beëdigen, maar wel tijdig voor het te volgen onderwijs, op grond van de Stageverordening 2005 de beroepsopleiding oude stijl vervolgen. De algemene raad neemt op verzoek van de stagiaire daarover een beschikking.

Naar boven