Beleidsregel van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 1 juli 2013, nr. 2013-0000082648, tot wijziging van de Beleidsregel boeteoplegging Wet arbeid vreemdelingen 2013 in verband met de pilot kennisindustrie.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,

Gelet op artikel 19d, zesde lid, van de Wet arbeid vreemdelingen;

Besluit:

ARTIKEL I

De Beleidsregel boeteoplegging Wet arbeid vreemdelingen 2013 wordt als volgt gewijzigd:

In artikel 8, eerste lid, wordt na ‘bestuurlijke boete’ ingevoegd: ongeacht de aard van de werkzaamheden.

ARTIKEL II

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Deze beleidsregel zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

Den Haag, 1 juli 2013

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.

TOELICHTING

Algemeen

Er wordt met ingang van 1 juli 2013 een pilot van twee jaar gestart bij bedrijven uit de kennisindustrie om hun administratieve lasten te doen verminderen. Deze pilot houdt in, dat bedrijven met een jaaromzet vanaf € 50 miljoen, geen tewerkstellingsvergunning (twv) meer hoeven aan te vragen voor vreemdelingen van buiten de EER 1 en als het gaat om een minimale waarde van het project van 5 miljoen euro waarvoor de ondernemer buitenlandse afnemers naar Nederland wil halen. De nadere voorwaarden zijn met ingang van 1 juli 2013 in artikel 1k van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen opgenomen. Bij deze bedrijven volstaat dan een melding van de betreffende werknemer bij het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) op grond van artikel 2a van de Wet arbeid vreemdelingen.

Met de toevoeging ‘ongeacht de werkzaamheden’ in het eerste lid van artikel 8 van de Beleidsregel boeteoplegging Wet arbeid vreemdelingen 2013, wordt duidelijk gemaakt dat de ondernemers die door de aanpassing van het Besluit uitvoering Wet arbeid vreemdelingen geen twv meer hoeven aan te vragen, wel beboet kunnen worden als zij de vreemdeling niet (tijdig) bij het UWV aanmelden.

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, L.F. Asscher.


X Noot
1

Inclusief Zwitserland en vanaf 2014 Bulgarije en Roemenie.

Naar boven