Logo Hilversum
Bekendmaking gewijzigde vaststelling bestemmingsplan ‘Binnenstad 2013’ en vaststelling hogere waarden toelaatbare geluidsbelasting, Hilversum

Burgemeester en wethouders maken op grond van artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening bekend dat de gemeenteraad van Hilversum in zijn vergadering van 12 juni 2013 het bestemmingsplan ‘Binnenstad 2013’ gewijzigd heeft vastgesteld. Tevens maken burgemeester en wethouders bekend dat zij op 23 april 2013 op grond van artikel 110a Wet geluidhinder hogere waarden hebben vastgesteld voor de ten hoogste toelaatbare geluidsbelasting.

Het bestemmingsplan

De geldende bestemmingsplannen (het plangebied kent meerdere bestemmingsplannen) zijn ouder dan 10 jaar. Het doel van de herziening is om de huidige situatie vast te leggen. Het bestemmingsplan heeft hoofdzakelijk een conserverend karakter, nieuwe ontwikkelingen zijn, behoudens waarover de gemeente al eerder heeft besloten in het kader van bijvoorbeeld een beleidsnotitie of omgevingsvergunning, niet mogelijk gemaakt. Met het voorliggende bestemmingsplan ‘Binnenstad 2013’ worden diverse bestemmingsplannen geactualiseerd, w.o. ‘Binnenstad’ (2002), ‘Kerkbrink en omgeving’ (1995), ‘Spoorstraat – Kampstraat’ (1995) en ‘Langestraat – Koningsstraat’ (1999).

Het plangebied is centraal gelegen in Hilversum en wordt globaal begrensd door de spoorlijn, Koninginneweg, Naarderstraat, Melkpad, Noordse Bosje, Oude Enghweg, Albertus Perkstraat, Burgemeester Andriessenstraat, Torenlaan, Vaartweg, Elleboogstraat, Ruitersweg, Neuweg, Koningsstraat, Achterom, Schapenkamp en de Beatrixtunnel.

Het bestemmingsplan sluit aan op de bestemmingsplannen ‘Noordwestelijk Villagebied’, ‘Over ’t Spoor’, ‘Utrechtseweg’ en ‘Bosdrift’. Het gebied ‘Langgewenst’ maakt geen deel uit van het plangebied, voor deze locatie is een afzonderlijk bestemmingsplan opgesteld.

Gewijzigde vaststelling bestemmingsplan

Naar aanleiding van de ingediende zienswijzen is het ontwerp van het bestemmingsplan door de gemeenteraad gewijzigd vastgesteld. Ook heeft de gemeenteraad ambtshalve wijzigingen doorgevoerd. Meer informatie hierover is te vinden in het raadsbesluit, de zienswijzennota, de wijzigingennota en het gewijzigd vastgestelde bestemmingsplan.

Vaststelling hogere waarden toelaatbare geluidbelasting

Uit akoestisch onderzoek blijkt dat de voorkeursgrenswaarde van 48 dB door verkeer op 3 locaties met een wijzigingsbevoegdheid en/of uitwerkingsplicht, die reeds in de geldende bestemmingsplannen zijn opgenomen, kan worden overschreden. Het betreffen de locaties:

  • hoek Schapenkamp – Leeuwenstraat;

  • Prins Bernhardstraat – Schapenkamp (Aloysiusterrein);

  • Kapelstraat – Langestraat.

Voor deze 3 locaties zijn daarom alsnog hogere grenswaarden vastgesteld ingevolge artikel 110a Wet geluidhinder.

Tervisielegging

Het raadsbesluit, het vastgestelde bestemmingsplan, het hogere grenswaardebesluit en de hierbij behorende stukken liggen met ingang van vrijdag 5 juli 2013 tot en met donderdag 15 augustus 2013 (zes weken) ter inzage bij de Burgerleeskamer in het Stadskantoor, Oude Enghweg 23. Het Stadskantoor is iedere werkdag geopend tussen 08.30 – 17.00 uur en op donderdagavond tussen 17.00 – 19.30 uur. Tegen betaling van leges kan een afschrift verstrekt worden van de ter inzage gelegde stukken.

Het bestemmingsplan kan daarnaast ook worden ingezien via http://0402.roview.net/ of op de website http://www.ruimtelijkeplannen.nl . Op deze website kan het tabblad ‘Bestemmingsplannen’ worden gekozen, waarna het bestemmingsplan kan worden opgeroepen via het invullen van de locatie, de naam van het bestemmingsplan of het planid-nummer: NL.IMRO.0402.11bp00binnenstad-va01 .

Beroep bestemmingsplan

Tegen de vaststelling van het bestemmingsplan kan gedurende de termijn van ter inzage legging beroep bij de Raad van State worden ingesteld. Van deze mogelijkheid kunnen gebruikmaken:

  • een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad naar voren te brengen;

  • een belanghebbende voor zover het beroep wordt ingesteld tegen de wijzigingen die de raad bij de vaststelling in het plan heeft aangebracht.

Beroep vaststelling hogere waarden

Tegen de vaststelling van de hogere waarden toelaatbare geluidsbelasting kan gedurende de termijn van ter inzage legging beroep bij de Raad van State worden ingesteld. Van deze mogelijkheid kunnen gebruikmaken:

  • een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij ons College naar voren heeft gebracht;

  • een belanghebbende die aantoont dat hij redelijkerwijs niet in staat is geweest zijn zienswijze tegen het ontwerpbesluit hogere waarden toelaatbare geluidsbelasting bij ons College naar voren te brengen.

Indienen beroep

Het beroepschrift moet gestuurd worden naar de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan en het besluit vaststelling hogere waarden treden in werking daags na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Binnen deze termijn kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, waardoor het besluit niet in werking treedt, totdat op het verzoek is beslist.

Informatie

Indien u nog vragen heeft, kunt u contact opnemen met de heer R. Sprik van de afdeling Stedelijke Ontwikkeling, team Bestemmingsplannen & Monumenten. Hij is telefonisch te bereiken onder 035 - 629 2586 en per email op r.sprik@hilversum.nl.

Hilversum, 4 juli 2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hilversum

Naar boven