Logo MontferlandVerkeersbesluit: Stopverbod Marsweg te Didam

Portefeuillehouder: Wethouder Loeff-Hageman

Inleiding

Op verzoek van basisschool De Toorts te Didam wordt het stopverbod op de Marsweg uitgebreid naar beide zijden van de weg.

Overwegingen

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Is het gewenst om

Doelstelling

Met het verkeersbesluit wordt beoogd:

  • -het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

Maatregel

De Marsweg te Didam is gelegen tussen de Talmastraat en de Torenstraat. De Marsweg is volledig gelegen in de 30 km/u zone en is ook als zodanig ingericht. De Marsweg is gezien de ligging geen route voor doorgaand verkeer. Halverwege de Marsweg (tussen Pastoor Janssenhof en Oude Raadhuisstraat) is basisschool De Toorts gevestigd. Over de gehele lengte van de bassischool is een stopverbod ingesteld, dit enkel aan de kant van de school. Dit stopverbod is ingesteld ter verbetering van de verkeersveiligheid rond de basisschool.

De basisschool is niet tevreden met de huidige situatie. Zij zien met name bij het halen en brengen van de kinderen dat er een gevaarlijke situatie ontstaat. Kinderen fietsen en lopen tussen de geparkeerde en wegrijdende auto’s. Deze conflicterende situaties zijn niet gewenst. De school heeft daarom het verzoek tot een uitbreiding van het stopverbod. Het verzoek is dan ook om tussen de Oude Raadhuisstraat en de Pastoor Janssenhof aan beide zijden van de Marsweg een stopverbod in te stellen.

Motivering

De uitbreiding van het stopverbod, aan de overzijde van de straat tussen de Oude Raadhuisstraat en de Pastoor Janssenhof, heeft tot gevolg dat er over een lengte van 27 meter niet meer gestopt en/of geparkeerd mag worden. En daarmee dus ook geen kinderen kunnen worden afgezet of opgehaald. Doordat er niet meer gestopt of geparkeerd mag worden, neemt de capaciteit voor het laten uit- of instappen met 3 à 4 auto’s af. Deze zullen elders in de omgeving van de school een plek moeten zoeken.

De ingang van het schoolplein en de fietsenstalling zijn gelegen in het wegvak Pastoor Janssenhof- Oude Raadhuisstraat. Dit is de reden voor het uitbreiden van het stopverbod. Met de uitbreiding van het stopverbod worden conflictsituatie tussen optrekkende/ afremmende auto’s en schoolgaande kinderen verminderd. De gewenste maatregel heeft dan ook direct een positieve invloed op de verkeersveiligheid rond de basisschool.

Belangenafweging

De gemeente Montferland heeft het belang van de veiligheid op de weg en de bescherming van weggebruikers en passagiers laten prevaleren boven het belang van de vrijheid van het verkeer.

Gehoord

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de politie.

Besluit

Het college van burgemeester en wethouder van de gemeente Montferland besluit tot:

  • 1.Het instellen van een stopverbod aan de overzijde van de basisschool De Toorts, tussen de Pastoor Janssenhof en de Oude Raadhuisstraat te Didam.

  • 2.Het stopverbod wordt vormgegeven door het plaatsen van verkeersbord E02 aan beide zijden van het verbod. Bord E02 is conform bijlage 1, van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990.

Eén en ander is overeenkomstig met de afbeelding in de bijlage.

Didam, 18 januari 2013

Burgemeester en wethouders van de gemeente Montferland

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Tegen dit besluit kunt u binnen zes weken na bekendmaking een schriftelijk en gemotiveerd bezwaarschrift indienen. U kunt dat richten aan: Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Montferland, Postbus 47, 6940 BA DIDAM. U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Op de website van de gemeente www.montferland.info vindt u onder "digitaal loket" onder "Digitale formulieren" het formulier "bezwaarschrift indienen". Daar treft u alle informatie aan. Voor het digitaal indienen van een bezwaarschrift heeft u een DigiD inlogcode nodig.

Daarnaast kan, mits een bezwaarschrift is ingediend, een verzoek om een voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank te Zutphen. Voor het indienen van een verzoek om een voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. U kunt ook digitaal het verzoek om een voorlopige voorziening bij genoemde rechtbank indienen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een DigiD inlogcode. Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Bijlage

Situatieschets

Naar boven