Besluit van de Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van 24 juni 2013, nr. IenM/BSK-2013/116652, tot wijziging van het Instellingsbesluit Commissie duurzaamheidsvraagstukken biomassa (verlenging tot 1 juli 2015)

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 2, eerste lid, van de Wet vergoedingen adviescolleges en commissies;

Besluit:

ARTIKEL I

Het Instellingsbesluit Commissie duurzaamheidsvraagstukken biomassa wordt als volgt gewijzigd:

A

In artikel 2, tweede lid, wordt ‘1 juli 2013’ vervangen door: 1 juli 2015.

B

Artikel 4, eerste lid, komt te luiden:

  • 1. De voorzitter en de leden van de commissie worden benoemd door de minister.

C

In artikel 10 wordt ‘1 juli 2013’ vervangen door: 1 juli 2015.

ARTIKEL II

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

TOELICHTING

De Commissie duurzaamheidsvraagstukken biomassa, waar wetenschappers, bedrijven en NGO’s in verenigd zijn, heeft de afgelopen jaren bruikbare adviezen uitgebracht over de duurzaamheid van biomassa en de implicaties daarvan voor andere relevante beleidsthema’s. Deze adviezen hebben wezenlijk bijgedragen aan het overheidsbeleid en het maatschappelijk draagvlak voor de ontwikkeling naar een duurzame biobased economie.

De vragen rond duurzaamheid van biomassa zijn een steeds breder terrein gaan bestrijken. Naast vraagstukken gerelateerd aan biobrandstoffen komen steeds nadrukkelijker ook andere energietoepassingen en andere industrietakken waar biomassa wordt ingezet in de beleidsontwikkeling en het maatschappelijke en politieke debat in beeld. Ook internationaal vind er een verbreding plaats van het duurzaamheidsdebat over biomassa. Zo heeft de Europese commissie aangekondigd dit jaar met voorstellen te komen voor duurzaamheidscriteria voor vaste en gasvormige biomassa voor energieopwekking.

In het kader van deze ontwikkelingen is het wenselijk de adviestaak van de Commissie Duurzaamheidsvraagstukken Biomassa voort te zetten na de datum van 1 juli 2013 waarop artikel 10 van het instellingsbesluit het bestaan van de commissie beëindigde. Gezien de dynamiek in het beleidsdossier biomassa is besloten om de duur van de verlenging, overeenkomstig de twee eerdere perioden, te bepalen op twee jaar.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu, W.J. Mansveld

Naar boven