Logo Almere
Aanpassing komgrenzen Boswet, Almere

Op 13 juni 2013 heeft de gemeenteraad van Almere besloten om de Komgrenzen Boswet aan te passen.

De Boswet heeft als doel om het areaal bos voor de houtproductie op peil te houden. De bebouwde kom Boswet bepaalt de grens tussen gebied waar deze productie moet worden beschermd en waar niet. Binnen de bebouwde kom is de wet niet van toepassing.

De Boswet kent aan de gemeenteraad de bevoegdheid toe tot het vaststellen van de begrenzing van de bebouwde kom. Het vorige besluit tot vaststelling van de komgrenzen dateert van 1988.

Een aanpassing van de begrenzing is gewenst vanuit het oogpunt van deregulering en om te voorkomen dat de herplantplicht uit de Boswet de verdere ontwikkeling van het groen belemmert.

Een concreet voorbeeld waar tegenaan gelopen wordt is de omvorming van een populierenbos in een fruitboomgaard in het Bosrandpark. Dit park ligt op dit moment buiten de Boswet-komgrens waardoor compensatie aan de orde is. De Boswet is wel van toepassing op populierenbos, maar niet op fruitboomgaarden. De gekapte populieren zouden dus herplant moeten worden, maar de fruitbomen gelden niet als compensatie.

Waar kunt u de stukken inzien?

Op grond van artikel 1 lid 5 van de Boswet liggen het ontwerpbesluit en de bijhorende stukken gedurende 30 dagen, vanaf 1 juli tot en met 31 juli 2013, ter inzage bij de receptie in de centrale hal van het stadhuis van Almere, Stadhuisplein 1. De openingstijden van het stadhuis zijn:

maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur;

donderdag van 8.30 tot 20.00 uur;

zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

De digitale versie is in te zien via de gemeentelijke website www.almere.nl/ruimtelijkeplanneninprocedure.

Reactie

Gedurende de inzagetermijn kan een ieder schriftelijk (geen e- mail) of mondeling een zienswijze op het besluit indienen.

U kunt uw reactie richten aan:

Burgemeester en wethouders van Almere, Postbus 200, 1300 AE Almere, t.a.v. de Afdeling Ruimte & Wonen, o.v.v. “Komgrenzen Boswet”.

Het is ook mogelijk uw reactie mondeling in te dienen. In dat geval kunt u een afspraak maken via het secretariaat van de afdeling Ruimte & Wonen, telefoon: 036-5484193.

Naar boven