Logo HeusdenGemeente Heusden –instellen eenrichtingsverkeer–EssenpleinDrunen

Ons kenmerk: verkeersbesluit 2013-10

Burgemeester en wethouders van Heusden,

Gelet op:

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994) ingevolge besluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de provincie of een waterschap;

Artikel 15, lid 1 van de WVW, ingevolge de plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat geschiedt krachtens een verkeersbesluit;

Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

Artikel 15, lid 2 van de WvW, ingevolge het beperken of uitbreiden van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken geschiedt krachtens een verkeersbesluit;

De mandaatregeling van Heusden 2007 en het besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heusden van 28 april 2008 waarbij het nemen van permanente verkeersbesluiten is gemandateerd aan de behandeld ambtenaar.

Overwegende dat:

Bewoners aan het Essenplein in Drunen hebben de gemeente gevraagd eenrichtingsverkeer in te stellen in het Essenplein.

Volgens bewoners wordt het Essenplein vaak als doorgaande route van de Hazelaarstraat naar de Elzenstraat (en vice versa) gebruikt. Het Essenplein is hiervoor niet bedoeld en de bewoners ervaren overlast van het verkeer dat volgens hen met te hoge snelheid door de straat rijdt. De hoofdontsluitingsroute is via de Burgemeester Snelsstraat. Deze weg is hiervoor beter geschikt.

Belangenafweging:

Het Essenplein wordt gebruikt als doorgaande route van de Hazelaarstraat naar de Elzenstraat. Het Essenplein is hiervoor niet geschikt. Hierdoor wordt het karakter van de straat (ontsluitingsweg naar aanliggende woningen) aangetast. Het instellen van eenrichtingsverkeer in het Essenplein past binnen de verkeersafwikkeling van de woonwijk.

Door het instellen van eenrichtingsverkeer wordt het gemotoriseerd verkeer komende van de Hazelaarstraat gedwongen gebruik te maken van de Burgemeester Snelsstraat, die daarvoor geschikt is. Voor bewoners blijven de woningen aan het Essenplein goed bereikbaar.

Het belang van het beschermen van het karakter van de weg weegt zwaarder dan het belang van het doorgaande verkeer om de kortste route te kunnen nemen.

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Gehoord :

Er is advies gevraagd aan de politie Brabant-Noord, district Meierij. De wettelijke verplichting tot het raadplegen van de politie komt voort uit artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer. De politie geeft aan geen bezwaar te hebben tegen het instellen van eenrichtingsverkeer in het Essenplein in Drunen.

nemen gelet op het voorgaande, het volgende

BESLUIT

Door het plaatsen van borden volgens model C02 en C03 van Bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990, met onderborden volgens model OB54, eenrichtingsverkeer met uitzondering van (brom-)fietsers in te stellen in het Essenplein in de richting van de Hazelaarstraat in Drunen (zodat inrijden is toegestaan vanaf de Elzenstraat). Dit zoals aangegeven op bijgevoegde tekening.

Vlijmen, 21 juni 2013

namens het college van Heusden,

Team Ontwerpbureau Openbare Ruimte,

J.J.P.W. van der Borgh

MEDEDELINGEN

Bezwaar- of beroepsclausule

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u hiertegen schriftelijk en binnen zes weken na de publicatiedatum van dit besluit bij de gemeente Heusden een bezwaarschrift indienen (Postbus 41, 5250 AA Vlijmen). Wilt u het bezwaarschrift ondertekenen en ervoor zorgen dat het in ieder geval de volgende gegevens bevat:

  • -Uw naam en adres;

  • -De datum;

  • -Een omschrijving (of een kopie) van het besluit waartegen u bezwaar maakt;

  • -Argumenten voor het bezwaar.

U kunt uw bezwaarschrift ook digitaal indienen. Kijk hiervoor op www.heusden.nl/Digitale_balie/E_formulieren. Hiervoor heeft u wel een elektronische handtekening (DigiD) nodig.

Naast het bezwaarschrift kunt u bij de Rechtbank een voorlopige voorziening en/of schorsing van het besluit vragen. Zo kunt u in een dringend geval, in afwachting van de beslissing op het bezwaarschrift, voorlopig mogelijk nadelige gevolgen van het besluit voorkomen.

Een verzoek kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht; ook hiervoor heeft u een elektronische handtekening (DigiD) nodig. Schriftelijjk kan ook en wel bij de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, Sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch.

Naar boven