Besluit van de Minister van Infrastructuur en Milieu, van 11 juni 2013, DG-RWS, RWS-2013/28195/138346 houdende vaststelling van het Maritiem Rampenbestrijdingsplan Caribisch Nederland

De Minister van Infrastructuur en Milieu,

Gelet op artikel 42, tweede lid, van de Wet maritiem beheer BES;

Besluit:

Artikel 1

De organisatie en coördinatie van de rampenbestrijding in de exclusieve economische zone rond de eilanden van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, bedoeld in artikel 42 van de Wet maritiem beheer BES vindt plaats overeenkomstig het Rampenbestrijdingsplan dat als bijlage bij dit besluit is gevoegd.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 3

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit Maritiem Rampenbestrijdingsplan Caribisch Nederland

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst, met uitzondering van de bijlage, die elektronisch ter inzage wordt gelegd op www.rijksdienstcn.com.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

TOELICHTING

Ingevolge artikel 42 van de Wet maritiem beheer BES (hierna: wet) dient de organisatie en de coördinatie van de rampenbestrijding in de territoriale zee en in de exclusieve economische zone rond de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba plaats te vinden overeenkomstig een Rampenbestrijdingsplan met operationele deelplannen.

Met dit besluit stel ik op grond van artikel 42, tweede lid, van de Wet maritiem beheer BES het Maritiem Rampenbestrijdingsplan Caribisch Nederland vast waarin onder andere de organisatie met betrekking tot de bestrijding van maritieme incidenten in de exclusieve economische zone rond de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba is opgenomen.

Het in de bijlage bij dit besluit opgenomen plan integreert zowel de plannen voor rampenbestrijding in de territoriale zee -zoals deze vastgesteld moeten door de gezaghebbers-, als de plannen voor rampenbestrijding in de exclusieve economische zone. Dit maakt het mogelijk alle maatregelen optimaal op elkaar te laten aansluiten.

Het Maritieme Rampenbestrijdingsplan Caribisch Nederland is derhalve ook in nauwe samenwerking tussen de gezaghebbers en Dienstonderdeel Zee en Delta van Rijkswaterstaat tot stand gekomen.

Het Maritiem Rampenbestrijdingsplan Caribisch Nederland bevat uitsluitend een bundeling van te hanteren plannen en een beschrijving van de bij behorende organisatie en bevat dus geen naar buiten werkende algemeen verbindende voorschriften en creëert geen nieuwe bevoegdheden voor in het plan genoemde instanties.

Het Maritiem Rampenbestrijdingsplan Caribisch Nederland zoals opgenomen in de bijlage bij dit besluit ligt elektronisch ter inzage op www.rijksdienstcn.com.

De Minister van Infrastructuur en Milieu, M.H. Schultz van Haegen-Maas Geesteranus.

Naar boven